香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(甜食)西式 牛油皮蛋撻

牛油皮蛋撻

作者: chunyiumun 發表于 2010-5-26 14:04:25
2601 8

蛋撻...我較喜愛牛油皮,其實乜撻我都鐘意牛油皮襯
好幾年前做過一次,最近又整咗幾次,都好好食,同事都讚~

撻皮材料:  牛油100g    糖粉40g    蛋黃一只     低筋麵粉170g
蛋漿材料及製法:  雞蛋2只+撻皮剩下的蛋白     幼沙糖60g     淡奶50g     清水210g

將蛋漿各材料完全攪勻,以隔篩過瀘備用.

製法:
1. 預先將牛油攤軟,並加入糖粉及蛋黃,用木槳攪拌2至3分鐘至發白.
2. 低筋麵粉分三次篩入1中, 輕輕攪拌至完全融入1之中,搓拌成麵糰後放入雪   櫃冷藏約1小時.
3. 取出麵糰,並搓壓成6mm之厚皮.
4. 用吸模吸成撻皮放上模中.
5. 將蛋漿注入撻底至約9成滿,以250度溫度焗約15分鐘至熟透即成.

這個蛋撻容易做,又好吃,好有成功感呢!!!

評分

查看全部評分

fianfumy 發表於 2010-5-26 14:34:30 |顯示全部樓層
回復 1# chunyiumun

我見你焗出來個蛋好老咁喎 , 而個曲奇皮好深色, 會否爐溫太高呢 ? 因為每個牌字的焗爐都要溫差  .  

我以前都有整過, 不過好耐沒有整啦 .... ( 按這裡 )
回復

chunyiumun 發表於 2010-5-26 15:08:51 |顯示全部樓層
回復  chunyiumun

我見你焗出來個蛋好老咁喎 , 而個曲奇皮好深色, 會否爐溫太高呢 ? 因為每個牌字的 ...
fianfumy 發表於 2010-5-26 14:34

個樣係老樣d,但食落去係好滑架,而個皮係深色d,但都ok架
我都係依照你用果個食譜,再改咗d,如皮改咗d,同埋,我冇買糖粉而用砂糖,所以個皮比較深色呢?add3icon
回復

fianfumy 發表於 2010-5-26 17:11:43 |顯示全部樓層
個樣係老樣d,但食落去係好滑架,而個皮係深色d,但都ok架
我都係依照你用果個食譜,再改咗d,如 ...
chunyiumun 發表於 2010-5-26 15:08

糖粉跟砂糖的顏色是沒有關係呀 , 不過可能整皮落蛋份糧有少少影響 ...
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-26 17:48:05 |顯示全部樓層
係個爐問題,就算同一牌子,爐火都可能有不同~
下次可以試13分鐘或者睇個撻樣決定
回復

fianfumy 發表於 2010-5-26 18:12:21 |顯示全部樓層
係個爐問題,就算同一牌子,爐火都可能有不同~
下次可以試13分鐘或者睇個撻樣決定 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-5-26 17:48

係呀 , 大菲媽, 我個焗爐爐溫太足啦 , 我跟食譜的爐度要減15-20度架...
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-26 18:15:55 |顯示全部樓層
係呀 , 大菲媽, 我個焗爐爐溫太足啦一我跟食譜的爐度要減15-20度架... ...
fianfumy 發表於 2010-5-26 18:12

係呀,要執生至得
回復

適少少 發表於 2010-5-26 18:27:43 |顯示全部樓層
可唔可以變身做葡撻  
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-26 18:29:15 |顯示全部樓層
葡撻撻皮唔係咁整架,要捲再切~
回復