無名靚靚迷岩開左花喇 ~ [多謝sammy的分享]

作者: strawberry 發表于 2010-5-26 09:52:22
714 11
3月分享回來的無名迷岩球根, 兩個月時間就開出靚靚的花 ~ 多謝sammy的分享!!

candyafr 發表於 2010-5-26 10:54:50 |顯示全部樓層
都唔錯啊
回復

Evalam 發表於 2010-5-26 12:06:40 |顯示全部樓層
好靚喎..影到好似油畫咁^^
回復

strawberry 發表於 2010-5-26 12:30:05 |顯示全部樓層
都唔錯啊
candyafr 發表於 2010-5-26 10:54

好靚喎..影到好似油畫咁^^
Evalam 發表於 2010-5-26 12:06

多謝賞花~
其實我覺得佢好似 Mark Twain, 但佢o既喉部就多好多深紅色 ~
回復

suzisan 發表於 2010-5-26 12:36:11 |顯示全部樓層
花型還蠻像mark,不過這款喉部花紋很特別哦……add6icon
回復

sammy 發表於 2010-5-26 12:37:35 |顯示全部樓層
Well done  一年前整斷一塊大葉唔捨得掉, 插左大半年仲係葉, 其間仲試過有根粉蚧...... 不枉我花咁多心機, 多謝
回復

cherrylwy 發表於 2010-5-26 17:34:41 |顯示全部樓層
真係好似mark twain喎, 仲高貴d添, 大唔大朵過mark twain呀?
回復

strawberry 發表於 2010-5-27 09:30:27 |顯示全部樓層
花型還蠻像mark,不過這款喉部花紋很特別哦……
suzisan 發表於 2010-5-26 12:36

多謝賞花~
這隻喉部佈滿深紫紅色線紋同圓點, 很吸引~
回復

strawberry 發表於 2010-5-27 09:34:48 |顯示全部樓層
Well done  一年前整斷一塊大葉唔捨得掉, 插左大半年仲係葉, 其間仲試過有根粉蚧...... 不枉我 ...
sammy 發表於 2010-5-26 12:37

插迷岩葉真係要花很長時間, 也未必發到芽, 要好有心同耐性先得...
佢依家變得好強壯, 好易種, 真的不錯!!
有側芽時會再分享給其他花友~
回復

strawberry 發表於 2010-5-27 09:39:19 |顯示全部樓層
真係好似mark twain喎, 仲高貴d添, 大唔大朵過mark twain呀?
cherrylwy 發表於 2010-5-26 17:34

我未見過Mark Twain 開花, 所以冇得比較,
佢算大朵, 同Leo B差唔多...
前面個口開得好大,
加上花紋同顏色, 我覺得佢比 Mark Twain 靚 d, 吸引 d ~
回復

sammy 發表於 2010-5-27 12:31:59 |顯示全部樓層
其實佢係mini_leo分享的種子種出, 叫"疑似Leo B", 可能是Leo B x self, 遺傳左bicolor的特性, 卻更濃艷.
唔係自交就有咁靚, 仲要運氣, 同一批種子的其他花色係咁:

回復

cherrylwy 發表於 2010-5-27 15:10:57 |顯示全部樓層
插迷岩葉真係要花很長時間, 也未必發到芽, 要好有心同耐性先得...
佢依家變得好強壯, 好易種, 真的不錯!! ...
strawberry 發表於 2010-5-27 09:34

等你呀﹗
回復