不一樣的夜空 - 今夜星光燦爛

作者: 小灰 發表于 2010-5-25 00:04:16
2284 17

本想拍攝明月加燦爛星河,可惜光噪嚴重不能避免地攝入大量人造光,最後背景只能靠後製才能獲得全黑!

認真要好好珍惜、保護環境!

評分

查看全部評分

oneonewe 發表於 2010-5-25 00:14:39 |顯示全部樓層
暴光幾耐?
回復

小灰 發表於 2010-5-25 14:45:35 |顯示全部樓層

回復 2# oneonewe

重曝 (Settings 自己睇)

+

=

回復

孖吉 發表於 2010-5-25 16:27:57 |顯示全部樓層
唔怪得啦~ 老師教 "月明星稀",見到星月在一起總是覺得怪怪的
回復

kerorozIL 發表於 2010-5-25 22:57:02 |顯示全部樓層
好大個月亮
回復

小灰 發表於 2010-5-25 23:21:29 |顯示全部樓層
唔怪得啦~ 老師教 "月明星稀",見到星月在一起總是覺得怪怪的
marcuslee 發表於 2010-5-25 16:27

印象中正常肉眼看到的夜空,星、月也會出現在同一個畫面,可是拍照(單一次曝光)難於把這個畫面紀錄下來(除非用黑卡加超高技巧!)。
現嘗試用相對簡單的辦法構成這個效果!
最初這個構想是用來參加"不一樣的天空"比賽,但時間所限未能遇上清朗的夜空只好作罷!到近日見天朗氣清終於償願。
回復

bd_fan 發表於 2010-5-26 09:54:11 |顯示全部樓層
做假!
回復

小灰 發表於 2010-5-27 00:50:51 |顯示全部樓層
重曝 = 做假??
回復

marco5633 發表於 2010-5-27 01:07:59 |顯示全部樓層
終於可以睇到
好有興趣想知你邊度影
同埋兩張相既拍攝時間
回復

小灰 發表於 2010-5-27 01:31:26 |顯示全部樓層

回復 9# marco5633

邊度影 : On my home roof top
拍攝時間 : 23rd May late night

Very serious light polution , the exposure time cannot be too long otherwise there will be more and brighter stars in the pictureadd14icon
回復

marco5633 發表於 2010-5-27 01:33:15 |顯示全部樓層
印象中正常肉眼看到的夜空,星、月也會出現在同一個畫面,可是拍照(單一次曝光)難於把這個畫面紀錄下來( ...
小灰 發表於 2010-5-25 23:21

你既講法我有所保留
用肉眼見到既星本身已經比相機影到的少
加上受月光影響,人眼的瞳孔會收細,能夠見到的星星更少
但相入面就見到明月,但又可以見到咁既數量既星星,其實幾怪
加上兩張相的焦距唔同,對天文有認識的人就更加怪
所以你的作品會令人覺得唔合鑼輯,都唔係冇道理

不過攝影本身就係用光線去畫畫
我覺得無需咁介意
與其去挑剔你,我更加欣賞你的心思
回復

marco5633 發表於 2010-5-27 01:41:33 |顯示全部樓層
回復  marco5633

邊度影 : On my home roof top
拍攝時間 : 23rd May late night

Very serious light p ...
小灰 發表於 2010-5-27 01:31

原來係民居影
咁又難怪
有機會的話,真係想去一次大尾篤、海下灣呢D地方影
海下灣5年前去過一次,真係好難忘。不過我果時仲未識影相,相機都冇部。
不過現階段應該儲錢,有充足的器材先
到時再交流交流

P.S.西貢的天文公園唔知效果如何
回復

小灰 發表於 2010-5-27 01:54:18 |顯示全部樓層
Thx very much for your appreciation and I agreed that in my picture the moon and stars may not in proper ratioadd11icon.

Here I would like to share my experience, in the past few years I had hiking activities in Lantau Island at the 3rd day of the CNY, at night I had dinner in Tai O and every time I can see hundreds of twinkle stars hinging in the dark black sky because of no artificial lights in the surrounding.  At that time I can saw the sky filled up with stars and also the moon.

Human eyes will automatic adjust the "aperture" hence when you are looking at the bright moon, it won't be over exposure; and same as the stars they won't be under.  In our mind it will combine these 2 scenes to form a picture similar to my picture.  Recently the hot topic of photography is HDR picture also apply the similar principle aims to achieve similar effect as what we see through our eyes.
回復

marco5633 發表於 2010-5-27 07:09:50 |顯示全部樓層
Thx very much for your appreciation and I agreed that in my picture the moon and stars may not in pr ...
小灰 發表於 2010-5-27 01:54

我自己有時都會用HDR
但係一般攝影還境既光暗差距...
唔夠星星同月亮的光暗差距大
所以一般既攝影用上HDR可以模擬到人腦自動調節影像既光暗差距
但影星星加月亮用HDR,似乎已經超越人體極限

一般去觀星都會準備紅色玻璃紙去包住電筒照明
因為紅光對瞳孔影響最少,唔會影響觀星
所以如果你冇準備紅玻璃紙去夜行而又遇上有人觀星...
最好熄左電筒,以免影響人地

我唔否認有月亮的情況下仍然可以睇到星
我上次去觀星,冇月下的情況下,相機拍出黎既星星比用肉眼見的多
所以有月光既情況下可以睇到如此數目的星星就有D保留

理論就係咁
如果要講到實踐...
我對於以前去海下灣既記憶大稀薄,而且當時好似已經月落
呢方面冇辦法分享add11icon
不過我SHARE一個台灣人既天文BLOG出黎啦:
http://tw.myblog.yahoo.com/lengy924/
回復

小灰 發表於 2010-5-27 13:48:34 |顯示全部樓層

回復 14# marco5633

Marco C Hing is very professional in 觀星

上文提到數次初三大澳觀星只是鈑後特備節目,既冇紅紙電筒更冇望遠鏡,衹是在漫步期間抬頭驚覺滿天繁星!說來奇怪,星與星之間彷彿有不顯眼的光線相連!莫非這就是每個星座中的不同個體的聯繫?

另外初三的月光更不可與近日的相比,因為當時月亮只像一條香蕉模樣,與羣星的明暗相比也沒有那麽大的差距。
回復

marco5633 發表於 2010-5-29 20:24:46 |顯示全部樓層

其實我知道既只係好表面
因為2009年係國際天文年
果時岩岩先接觸觀星,查左D資料
未來要唔好咁大洗...做返份兼職...
先可以行我既天文攝影之路
希望到時可以影到星雲俾大家睇

至於你話好似睇到星間有線相連
似乎係加左你既幻想落去啦
天文本身係解星體命名
每粒星、每個星座都可以充滿住人類的幻想
所以...你有你自己的版本都唔奇呀
回復

小灰 發表於 2010-5-30 16:43:21 |顯示全部樓層
回復 16# marco5633

最奇怪唔止我彷彿見到(肉眼無任何儀器輔肋)星與星之間有光線相連,同行友人亦有相同感覺(當然我哋絕不專業)。唔知其他師兄/姐有冇類似經驗(衹係响非常暗黑環境,滿天繁星情況下)?
回復

maplejoe 發表於 2010-5-30 17:14:20 |顯示全部樓層
很美的月球…加上繁星點點…
回復