百里香的盤底成日都有一點點白色的蟲仔

作者: kkcy0921 發表于 2010-5-24 18:35:09
5141 17

我爸幫我在花墟買了幾棵香草, 放係露台種.
p.s. 我個露台向東北, 冬天曬唔到, 一到夏天(而家), 就由朝早陽光曬到夕陽都有. 是否合適呢?

請問呢隻係咩薄荷呢?

薄荷

薄荷

迷迭香, 好似幾茂盛咁, 使唔使剪咁d?
今朝見到有d蜘蛛網, 跟手就見到條綠色肥蟲, 咁我就咁挑走佢, 抺走d蜘蛛網, 是否就可以啦?!

迷迭香

迷迭香

我爸話呢隻係百里香, 但我睇書又唔似喎, 請問係咩種呢?
今朝俾佢曬左幾個小時太陽, d 葉燶左, 我就收番去陰地方.

百里香

百里香

呢隻話係歐芹, 係咪 italian parsley or chervil??

歐芹

歐芹

最後驅蚊草, 我聞過應該係玫瑰天竺葵

驅蚊草

驅蚊草

我第一次種香草架咋, 之前種親紫羅蘭都死架, 所以今次去左圖書圖借左書番黎研究

希望大家俾d心得/意見, 話我知點種好啦.

唔該晒!!!
ht333147 發表於 2010-5-25 12:36:23 |顯示全部樓層
露台可以全日照嗎?
如果是全日照, 正午時要遮蔭, 或種些高大植物, 將香草置在樹蔭下, 這種做法最好. 大樹除遮蔭外, 還可以稍為降溫, 濕度也維持高點. 如果有專人幫忙打理, 可以混點沙來種, 土壤通透會生長得更好, (但保水力低, 要注意補充水份)否則用培養土或普通園土都可以.
紫羅蘭死是太熱焗所致, 香草較粗生, 應該可以.
你那株是班葉百里香
驅蚊草是天竺葵的一種.
所知是這樣了, 希望幫到你.
回復

doraemon003 發表於 2010-5-25 17:15:21 |顯示全部樓層
你那株應是green mint,但我看唔清楚.希望幫到你.
回復

kkcy0921 發表於 2010-5-25 18:31:30 |顯示全部樓層
原來是班葉百里香 同 green mint, 真係唔該晒兩位!

正午曬唔到, 咁應該可以 thx
回復

kkcy0921 發表於 2010-6-10 18:16:01 |顯示全部樓層
歐芹D葉邊黃晒係咩解究呢?? 我有俾足水, 又夠疏水架喎?!

係咪曬得多呢?
回復

jeffiau 發表於 2010-6-11 01:02:53 |顯示全部樓層
回復 5# kkcy0921

可否形容一下環境?
和有沒有相?
應該是通風不夠(現皆段估的)
回復

gtrnismo 發表於 2010-6-11 01:56:45 |顯示全部樓層
是parsley不是chervil

parsley要晒, 好晒, 不過唔係熱
好多網友混淆了以為晒死其實係熱死

是百里香而且應該是檸檬百里香

全部都能晒, thyme和rosemary特別需要晒
但偏偏兩者怕熱, thyme更怕

祝好運
回復

kkcy0921 發表於 2010-6-13 19:04:45 |顯示全部樓層
[img][/img]
回復

kkcy0921 發表於 2010-6-13 19:09:05 |顯示全部樓層
回復 7# gtrnismo

如圖.
又要曬又要唔熱.. 好難應乎喎...
呢幾日俾佢曬多少少, 好似冇咁黃啦
回復

jeffiau 發表於 2010-6-13 19:42:48 |顯示全部樓層
回復 9# kkcy0921

你好, 我看完你的回覆, 我立即去影了自己果棵給你看看。

歐芹我都有種,但黃的地方很少。
(因為我要伸手出窗影,角度會得不好,請見諒。)

我的歐芹生活環境:
1. 算是室外(窗台), 通風OK, 有微風, 打風可能被吹落街(因還未試過), 但落雨就不太關它事。
2. 我住公屋(詳細環境請看我的post), 對面有坐樓, 是有太陽, 但應不算直射了...!
3. 我見你奇話又要有太陽又要不熱...我想我的就是了, 因我見它常常有風擺下擺下, 有陽光但不是直射...

希望幫到你吧,
雖然我都好似無咩答過你的問題.
回復

kkcy0921 發表於 2010-6-14 09:54:56 |顯示全部樓層
um... 你d葉同我d葉好似唔係好同咁.
不過我會俾佢曬多d, 睇下有無好轉
回復

agneslsc 發表於 2010-6-16 17:14:48 |顯示全部樓層
大概種幾耐先可以拎黎煮食?
回復

jeffiau 發表於 2010-6-16 17:19:13 |顯示全部樓層
回復 12# agneslsc

基本上你修剪落黎的葉已可煮黎食
回復

kkcy0921 發表於 2010-7-2 23:50:12 |顯示全部樓層
上個星期落足成星期雨, 棵Parsley 死得咁滯, 俾我拔就左一株.
另一株睇佢頂到幾奈
回復

kkcy0921 發表於 2010-7-2 23:56:30 |顯示全部樓層
重有, 我想請教大家, 點解我盤百里香的盤底成日都有一點點白色的蟲仔.
係好細粒, 只係一點的, 唔細心睇係唔知佢會郁的. 淨係盤百里香盤底先有架喎?!?!

點解會咁?
回復

cklife 發表於 2010-7-3 07:38:01 |顯示全部樓層
全部都能晒, thyme和rosemary特別需要晒
但偏偏兩者怕熱, thyme更怕
gtrnismo 發表於 2010-6-11 01:56

虛心求教!

要晒但怕熱,我R爆頭,唔知點先至可以整個咁既環境出黎。我向北既露台,朝早右邊有太陽可以射到,黃昏左邊有太陽可以射到,應該夠晒,但中午熱到亞媽都唔認得。

我自己間房向東,無太陽直射,只能有散射光,唔會熱因為可以開冷氣,或者開窗都幾涼。但係就無太陽射到喔....

咁係咪即係....我露台春秋天先可以種,其他時間唔好種。而房...就幾時都種唔到呀?

我好想種THYME...因為要黎整野食,依家種係露台,無死到...不過生出黎既枝條就好幼咁.....我依家將佢塞左入厠所,因為怕熱死佢,厠所同露台同一個方向,但因底左一層無咁熱,但太陽唔可以直射(放磨砂窗邊),只有散射光。

佢係咁晒太陽

新生出黎既好幼咁樣....

怕睇唔清楚...用毛巾遮光,再影多張
回復

gtrnismo 發表於 2010-7-5 16:35:14 |顯示全部樓層
虛心求教!

要晒但怕熱,我R爆頭,唔知點先至可以整個咁既環境出黎。我向北既露台,朝早右邊有太陽可以射 ...
cklife 發表於 2010-7-3 07:38

我起初都R head R到爆

其實係感既, 香港夏天根本不太適合種百里香, 冬天就可以。

我之前買過city 咩爬果D盆種好既百里香, 種極都香真係百里都香晒

解救方法就係我用種子發芽而且買亞洲種子, 希望佢本身體子習慣開暖D地方

而家我既百里香應該有5年, 一到夏天就樣雖雖(太熱), 到秋冬我儘量繁殖多D等佢夏天唔好死晒

我因為種室外亦儘量將百里香隔離既環境種多D小樹, 降溫之余又不直接檔著陽光就可以儘量營造到"不熱+全日照"的效果
回復

cklife 發表於 2010-7-5 18:58:10 |顯示全部樓層
唔該呀....我仲係度研究緊間屋每個地方既溫度同日照....希望搵到好方法等佢生得好D...
回復