溫室插葉一問

作者: siunancy 發表于 2010-5-24 10:36:06
1974 10

各位,想請教一下插葉是否在溫室會成功機會大一點?因本人在正常環境正常澆水情況下,其他苗及成年AV完全沒事,但兩塊已插近一個月的小葉,逐漸變黑死亡。請指教,謝!
Jesation 發表於 2010-5-24 10:45:00 |顯示全部樓層
太熱會加速死亡。
回復

孖吉 發表於 2010-5-24 10:53:05 |顯示全部樓層
各位,想請教一下插葉是否在溫室會成功機會大一點?因本人在正常環境正常澆水情況下,其他苗及成年AV完全沒 ...
siunancy 發表於 2010-5-24 10:36

溫室主要作用是未出根時維持濕度,令無根的母葉不會乾死,出根後可用可不用
至於高濕是否易出苗,各有說法,不表

如果插葉不足一個月,可能泥太濕傷口爛,亦有可能太熱。可以溝多點珠石或珍珠岩(與花泥比例 2石:1泥) ,保持泥土疏水。放在陰涼但明亮處。
天氣熱如無冷氣降溫,不宜使用溫室。
回復

茶水 發表於 2010-5-26 16:14:34 |顯示全部樓層
請問是否葉柄變啡了即代表傷口已爛???謝
回復

孖吉 發表於 2010-5-26 17:19:36 |顯示全部樓層
請問是否葉柄變啡了即代表傷口已爛???謝
茶水 發表於 2010-5-26 16:14

透明的啡色是爛,要再切過,同埋傷口要吹乾幾個鐘。

如果是乾的啡色,我諗應該唔會爛落去,只要仍有切口未變啡,應該仍有機會出根。如果唔係,可以切少少俾佢出根。

如果經過爛柄,葉可能己經出現葉身變軟等缺水狀況,在可能的情況下放在有冷氣的地方,密封保濕 (要有大量水氣,勿浸),可令葉片補充水份。
回復

siunancy 發表於 2010-5-26 18:12:56 |顯示全部樓層
thanks a lot
回復

茶水 發表於 2010-5-27 21:55:48 |顯示全部樓層
謝謝回答,努力嘗試中......
回復

蕙蕙 發表於 2010-5-28 00:01:30 |顯示全部樓層
回復 5# marcuslee

有疑問……點解會有d葉插左半年, 只出根, 但唔出葉, 母葉又唔死既呢? 搞到我都唔知佢想點
回復

Tony 發表於 2010-5-28 00:05:51 |顯示全部樓層
回復  marcuslee

有疑問……點解會有d葉插左半年, 只出根, 但唔出葉, 母葉又唔死既呢? 搞到我都唔知佢想 ...
蕙蕙 發表於 2010-5-28 00:01

等等吓就會有野睇~我隻Senk's Say What?插咗半年都冇野睇~但有日突然間生得好快~出咗3隻苗
回復

蕙蕙 發表於 2010-5-28 00:07:05 |顯示全部樓層
回復 9# Tony

咁好 ……咁我唯有……又繼續等……啦
回復

KOOKOO 發表於 2010-5-30 12:02:47 |顯示全部樓層
真係 左盼右盼 日盼夜盼, 咁我要等等等....
現在要買住有花的AV賞住花先.add10iconadd10icon
回復