新手插葉初步成功

作者: 新手試種 發表于 2010-5-23 00:53:44
2052 10
各位c 兄好
小弟之前 兩棵 av買返黎之後翻開d 泥發現有虫
就立即好狂亂地
攞左幾塊大葉去清洗過後插葉
由於自設溫室太細間所以得兩塊葉有入溫室
不過都算成功出芽
附圖

在溫室成長的

在溫室成長的

有在溫室成長的第二塊

有在溫室成長的第二塊

無位迫入溫室的

無位迫入溫室的

請各位多多指教
之後分割果吓我怕會殺晒佢地add2icon
孖吉 發表於 2010-5-23 09:23:13 |顯示全部樓層
新手真係最驚呢步

唔使咁急,等 d 苗大小小,每個小苗有6-8塊葉大便可以分了 (夠太才會有自己獨立根,而且葉較大較易操作)。
每人都有自己的習慣,我習慣用以下的方法:
> 盡量不要用介刀,介刀會令小苗組織受傷,及增加癈葉,其實只要好像摘菜葉一樣拗葉柄便可 "啪" 一聲分開
> 倒泥、脫盆。用水洗走根上的泥
> 小心用手按住小苗在下面,將母葉屈出來,令母葉和小苗分開
> 現在小苗會排成好像魚翅一樣,有些小苗可能己經分開,可能只有小葉會互相糾纏。而基部相連的小苗只要用手捌開便可
> 有的苗可能有根,亦可能冇根,都不重要,只要插入泥中便可生根

這個不用刀的方法比從母葉切苗更可保留較大棵苗的所有葉,令較大的苗可以保留生長優勢。
回復

softstar 發表於 2010-5-23 18:11:36 |顯示全部樓層
想問下啪斷母葉呢下步驟, 係母葉成條莖要啪走 , 定可以剩少少??
E+我都插緊葉, 學定野先   

新手真係最驚呢步

唔使咁急,等 d 苗大小小,每個小苗有6-8塊葉大便可以分了 (夠太才會有自己獨立根, ...
marcuslee 發表於 2010-5-23 09:23
回復

孖吉 發表於 2010-5-23 18:26:58 |顯示全部樓層
想問下啪斷母葉呢下步驟, 係母葉成條莖要啪走 , 定可以剩少少??
E+我都插緊葉, 學定野先   

...
softstar 發表於 2010-5-23 18:11

第一點是說分的時候不用介刀,要點是 "啪" 走
第二、三點才是 除母葉 的步驟。是用第一點的手法把整塊母葉連根 "啪" 走,只剩下小苗
回復

softstar 發表於 2010-5-23 18:45:08 |顯示全部樓層
明白晒, 將來會小心實踐下, thanks

第一點是說分的時候不用介刀,要點是 "啪" 走
第二、三點才是 除母葉 的步驟。是用第一點的手法把整塊母 ...
marcuslee 發表於 2010-5-23 18:26
回復

tongtony 發表於 2010-5-23 21:22:25 |顯示全部樓層
marcuslee 解釋得好詳盡,我都學到野.
回復

HI-NAMASTE 發表於 2010-5-23 21:36:18 |顯示全部樓層
今日我都試左唔再用介刀,只用手張隻小苗meet出黎, 真係聽到 "啪" 一聲就分開左, 效果比用介刀好, 小苗連幾條小根都完整無損,
多謝 marcuslee詳盡解釋.
回復

孖吉 發表於 2010-5-23 23:52:38 |顯示全部樓層
希望幫到大家
回復

新手試種 發表於 2010-5-24 00:04:44 |顯示全部樓層
哇~~ thx marcuslee 師兄
真係好詳盡
等佢地再大d 果時試吓啪開佢先kaka...
回復

zoew 發表於 2010-6-9 23:56:09 |顯示全部樓層
I also have to learn 分割
now I have very small seedling only
回復

poohpau 發表於 2010-6-14 19:03:20 |顯示全部樓層
你就好啦,我塊葉唔知點解無端端dub晒頭,請問咁樣係米唔成功呀??
回復