返回列表 發新帖

新手懶惰水種AV五星期報告

作者: Warren 發表于 2010-5-21 22:45:23
7253 30
xyzboby 發表於 2010-7-17 11:43:29 |顯示全部樓層
回復 20# Warren

請問你av的根是全浸在水中,或是只有一部分在水中央? 因為全浸,根可能沒有氧氣了. 只是猜想而已.
另外,想知道av如何在cut根後尚可存活的原理,是因為想知道其中的原理,以便掌握更多種植的資料及經驗.
請問除了香港園藝館外,尚有哪些較好的種植av網址建議嗎 ? 謝謝回應.
回復

Warren 發表於 2010-7-19 02:14:45 |顯示全部樓層
部分全浸,部分部分浸.
我不知道av如何在cut根後尚可存活的原理, 但經驗告訴我..."可以"
水種並非主流,最好先學土種
回復

Fleur 發表於 2010-7-19 13:01:40 |顯示全部樓層
回復 22# Warren

植物不只用根部吸水的,  av cut  根後還有"主莖"及"葉片"呼吸的.
回復

xyzboby 發表於 2010-7-19 23:05:59 |顯示全部樓層
謝謝大家回答~
回復

拖鞋蘭 發表於 2010-7-21 00:27:10 |顯示全部樓層

我想知AV係咪cut根後都一定會變得"軟奶奶"直到出新根先硬返?
謝謝回應..
回復

Warren 發表於 2010-7-21 00:37:52 |顯示全部樓層
回復 25# 拖鞋蘭

系
除非你可以保持一個較高的濕度
回復

xyzboby 發表於 2010-7-21 13:50:03 |顯示全部樓層
請問剛買回來的av (有花有lum)可否cut根----> 放入高濕的溫箱(要留孔呼吸嗎?定係密封?),可否保持植株不會軟垂呢?
回復

tongtony 發表於 2010-7-21 21:46:18 |顯示全部樓層
請問剛買回來的av (有花有lum)可否cut根----> 放入高濕的溫箱(要留孔呼吸嗎?定係密封?),可否保持植株不會軟 ...
xyzboby 發表於 2010-7-21 13:50

閣下所用的高濕保溫箱是如何令至高濕度的呢?在夏季要打開氣孔呼吸以免焗死,如發現保溫箱內有水氣就要打開保溫箱蓋.
最好改用高疏水性植料.
回復

Warren 發表於 2010-7-21 22:38:25 |顯示全部樓層
請問剛買回來的av (有花有lum)可否cut根

http://www.hkplants.com/redirect ... 4063&pid=860609
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=53277&highlight=

請問剛買回來的av (有花有lum)可否cut根----> 放入高濕的溫箱(要留孔呼吸嗎?定係密封?),可否保持植株不會軟 ...

http://www.hkplants.com/redirect ... 5416&pid=869691
回復

xyzboby 發表於 2010-7-24 09:40:56 |顯示全部樓層
受教了,謝謝大家回應~
回復

chrislpy 發表於 2010-9-3 21:33:36 |顯示全部樓層
我依家都急救緊盆AV,CUT齊左,用水浸先,睇吓救唔救得返,佢突然間D葉垂晒落嚟,D莖軟晒,可能係因為近日天氣太熱,焗,都過左大半個夏天,佢都好地地,唔好就咁就死呀
回復