請教種白蘭花

作者: Garfield_016 發表于 2010-5-21 11:05:22
12559 15
Hi all, 我2星期前買了一棵白蘭花回家種,在室內。這2星期,白蘭都是退去外層長出葉來,還未有花。想請問,這是否正常,是不是遲些會開花呢?謝謝。
evacatcat 發表於 2010-5-21 12:28:43 |顯示全部樓層
白蘭花要太陽
室內種死硬
回復

Garfield_016 發表於 2010-5-21 18:21:03 |顯示全部樓層
oh我已經放在全屋矛光最猛烈的地方,全日都有陽光,這樣也不能艇種白蘭花?謝謝。
回復

fnv234 發表於 2010-5-21 18:42:05 |顯示全部樓層
oh我已經放在全屋矛光最猛烈的地方,全日都有陽光,這樣也不能艇種白蘭花?謝謝。 ...
Garfield_016 發表於 2010-5-21 18:21

白蘭可以生到好大,要好猛太陽,所以唔建議種室內
回復

Garfield_016 發表於 2010-5-22 17:57:53 |顯示全部樓層
thanks thanks. 我只是想嘗試在家種白蘭花,希望可以家裏有白蘭花的香氣,所以想盡力種得出花。謝謝。
回復

Hikosen 發表於 2010-6-4 15:51:39 |顯示全部樓層
白蘭可以種到好大......不過白蘭花好香...=^_^=
回復

金盞花 發表於 2010-6-5 12:32:08 |顯示全部樓層
白蘭係可以長至兩層樓高, 留喺室內種唔係咁好.  之前我屋企附近有家人將上手人種落有20年以上嘅白蘭樹据走佢. 棵樹有2層樓高, 樹形好靚, 無壞無病. 真係好可惜, 見到就心痛.

白蘭要種落地至合適. 冇法, 有d人有前人種起棵樹咁靚唔珍惜, 但有d人想種就環境唔適合.
回復

bwflcsas 發表於 2010-6-11 23:20:34 |顯示全部樓層
白蘭係可以長至兩層樓高, 留喺室內種唔係咁好.  之前我屋企附近有家人將上手人種落有20年以上嘅白蘭樹据走 ...
金盞花 發表於 2010-6-5 12:32

點止兩層樓高~我以前間中學門口果幾棵白玉蘭~生到四樓咁高~樹幹又直~樹型都幾靚~~一到夏天就香到不得了~果家人點解要据走佢呢~十年樹木~百年樹人~一草一木都有生命的~種到咁大棵好難得~好可惜呢~我自己都係用個16寸盆種白玉蘭~舊年係花墟買~當時只有唔夠2尺~種左一年~大得好快~同好多花~平均一個星期開2-3朵~而家有5尺高~我係擺係天台種的~所以我諗無陽光真係唔得
回復

Jesation 發表於 2010-6-15 10:15:37 |顯示全部樓層
白蘭係可以長至兩層樓高, 留喺室內種唔係咁好.  之前我屋企附近有家人將上手人種落有20年以上嘅白蘭樹据走 ...

好嘥,橫掂都据都唔益隔離左右。
回復

littlekaka 發表於 2010-6-16 01:23:20 |顯示全部樓層
我住村屋, 係露台種左白蘭同埋桂花, 兩棵都開花中!!!

白蘭花要得閒摘下D葉, 先會出花...... 我前日摘左10塊葉左右,
今日出左2朵, 好香!!
回復

Garfield_016 發表於 2010-8-2 13:27:37 |顯示全部樓層
:p 我棵白蘭種極都唔開花,葉就好大塊,所以,我最後都係將棵白蘭送給人。 :p
回復

coffeemilo 發表於 2010-8-3 18:42:36 |顯示全部樓層
我的白蘭常孕育蝴蝶,你們有嗎?
回復

lammachingching 發表於 2010-8-10 11:25:07 |顯示全部樓層
有呀...統帥青鳳蝶和木蘭青鳳蝶的幼蟲...肥嘟嘟好得意!
回復

foresteyes 發表於 2010-8-12 04:46:55 |顯示全部樓層
:p 我棵白蘭種極都唔開花,葉就好大塊,所以,我最後都係將棵白蘭送給人。 :p ...
Garfield_016 發表於 2010-8-2 13:27

有二個原因, 太多水, 唔夠太陽.
我以前村入面有棵成八層
高, 但係比的人剪到散哂, 之后成二年都唔開花.
回復

elaineaki 發表於 2010-8-15 07:26:02 |顯示全部樓層
暴晒都得??
回復

avery 發表於 2010-8-15 10:19:44 |顯示全部樓層

兩層樓高 ??

Hahaha ~ Take a look ~

http://www.hktree.com/hktree/Michelia%20alba.htm
回復