海帶水問題

作者: littlepp 發表于 2010-5-19 20:21:33
1903 11
浸左樽海帶水差不多兩星期,今日發現有好多白色蟲蟲,點算好?支野仲用唔用得架?
PACO 發表於 2010-5-20 05:12:16 |顯示全部樓層
回復 1# littlepp

一係等佢死(有排等!!),一係將D虫掉咗去!不過你都應該可以照用嘅,我以前都試過,一出太陽佢地會死,所以冇對作物造成影響!!
回復

littlepp 發表於 2010-5-20 08:46:49 |顯示全部樓層
回復 2# PACO
多謝你既回覆,但係點整走d蟲呢?係個水樽入面好難夾走?要倒出來嗎?呢d白色蟲好核突,有十多條
明明係個密封既水樽內,只係樽蓋有兩個針孔,咁都有蟲既?
回復

bd_fan 發表於 2010-5-20 11:52:08 |顯示全部樓層
D 海帶有蟲嘛!
回復

aryin_tac 發表於 2010-5-20 12:40:29 |顯示全部樓層
我都出現同樣問題, 不過,我就會淋d熱水落去海帶水度, "碌"死d蟲, 灘涷再用....
d蟲會死, 但我唔知其他人點做~
回復

小巫 發表於 2010-5-20 13:24:21 |顯示全部樓層
浸海帶之前有冇洗乾淨d海帶才加水浸,我浸d海帶水只在水面有一層白色的東西..
回復

littlepp 發表於 2010-5-20 13:41:11 |顯示全部樓層
回復 4# bd_fan

乜海帶有蟲係入面架?咁平時整海帶綠豆沙,洗唔乾淨咪食晒d蟲?
回復

littlepp 發表於 2010-5-20 13:45:08 |顯示全部樓層
回復 6# 小巫

其實我有沖下d海帶架,仲有係咁意刮走上面d白色野,唔通唔夠乾淨?add5icon
初時我d海帶水都有層白色野,仲有好多泡泡浮面,浸左差不多兩星期,係尋日先發現有好多蟲...我係第一次浸,估唔到會出現咁既情況add2icon
回復

小巫 發表於 2010-5-20 18:47:01 |顯示全部樓層
唔緊要啦,d海帶好平,浸多一樽,不過要用多小小時間囉..我記得d海帶水好似是一路浸一路用都可以的,只要一路加水就得..
回復

PACO 發表於 2010-5-20 19:21:24 |顯示全部樓層
回復 3# littlepp

好簡單啫,一係好似佢地所講咁~灼熟佢地,一係於樽蓋位置開個小孔,每次要用先倒少少出黎咪可以隔咗D虫囉^0^!!
下次可以先洗淨海帶,再將佢切碎再煲佢一陣,咁就應該萬無一失啦
回復

littlepp 發表於 2010-5-21 18:07:44 |顯示全部樓層
本身已經係個水樽蓋開左兩個針孔咁大既洞,尋日索性用膠紙封左兩個洞,諗住焗死D蟲,今日真係見D蟲死晒,但樽野有好多蟲既屍體,唔知點處理,要整走D蟲就要倒左樽水出黎先處理到,好麻煩...定係由得D屍體腐化好呢?
你地會點做?
回復

PACO 發表於 2010-5-22 00:01:52 |顯示全部樓層
由佢啦,營養黎架麻
回復