アルプス乙女 蘋果的播種育成日記。

關閉 [複製鏈接]
作者: 阿晴 發表于 2008-1-4 18:44:11
8698 74
每年秋冬、  SOHO、吉吉島等ge日式超市便會有好多日本產的蘋果上市。有紅玉、陸奧、富士、王林、世界一 等。
當中有一種 ———— 天之嬌女,只有唔到4cm ge大細,外型嬌小、色澤鮮紅、宛如聖誕樹上ge掛飾。

阿晴 發表於 2008-1-4 18:50:59 |顯示全部樓層
アルプス乙女
(  alpes otome  /  阿爾卑斯少女  )
薔薇科‧蘋果屬
原産 長野県
為長野縣的蘋果園中混生的 富士 與 紅玉 的偶發雜交實生種。果重15~25g。甘甜、果汁含量高。多用作沙律及甜品裝飾,花與果實觀賞價值高,或常被利用作為蘋果糖及蘋果酒的原料。

アルプス乙女 → http://images.google.com.hk/imag ... &gbv=2&aq=f

回復

阿晴 發表於 2008-1-4 19:08:41 |顯示全部樓層
2007/12月18日(tue)  素晴  20℃  78%

購入。

....行過幾次SOHO都未有上市,有次去到終於有就買左盒翻學校,睇個樣以為得個靚唔好食,點知個個同學都話好味,食哂成盒,我留翻3個最紅最靚ge自己食,不過講真味道唔算突出,味道同 富士 等差唔多,但口感真係不錯,肉質粉實,水分多,甜度夠,但唯一缺點係食後有餘酸味。

返到屋企,就law黎種。咬開後有7粒種子,以這麼細小的蘋果來說,種子還真算多,每咬一口後都要吐核(好麻煩),2顆果實共取得12粒種子。稍為沖洗後放到布丁杯中,以暖水浸泡1日催芽。當中所有種子都沉底。
回復

阿晴 發表於 2008-1-4 19:15:15 |顯示全部樓層
2007/12月19日(wed)  素晴  21℃  57%

浸種大約1天之後,感覺上種子尖端好像出現玉白色。
然後,就栽種在透明的花盆中(查實是水蜜桃的包裝盒),放在室外陰涼處,希望較涼的氣溫可促使較早發芽。
回復

阿晴 發表於 2008-1-4 19:18:18 |顯示全部樓層
2007/12月29日(sat)  素晴  19℃  60%

用手指挖開黎睇,種子終於都伸出一條幼根。
回復

阿晴 發表於 2008-1-4 19:20:50 |顯示全部樓層
2008/1月4日(fri)  素晴  12℃  67%

種子都陸續發芽了~~~~ 便移至有陽光的地方。 但有些種子發霉了~
回復

阿晴 發表於 2008-1-4 19:22:20 |顯示全部樓層
之後我會陸續補上照片和資料的。

以及苗長大以後我會拿出幾盆分享給大家的~~希望大家多d黎睇下花、傾下計la~~
回復

jade_a 發表於 2008-1-4 20:38:20 |顯示全部樓層
期待......
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-4 21:17:17 |顯示全部樓層
我都等緊
回復

nuage 發表於 2008-1-4 23:33:51 |顯示全部樓層
我都試過吃蘋果取種子來種,但不成功。香港不知是否可以種蘋果樹呢?真的很期待看看你的成果。
回復

alextang 發表於 2008-1-5 00:40:19 |顯示全部樓層
我上年都種了(華盛頓),大得好慢的。
還有之前用種子,種過富有柿。
種到結果,難食到是唔入得口的。
希望蘋果唔會咁啦。
過十年後請你話我地知啦。哈哈
回復

sandy 發表於 2008-1-5 00:40:48 |顯示全部樓層
我都種緊王林蘋果. 好易發芽.

回復

sel 發表於 2008-1-5 08:44:17 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-1-5 00:40 發表
Germination is possible but Hong Kong is too hot to grow 蘋果, they cannot complete their growth cycle like a freezing winter to stimulate the flower buds to grow and too hot & long summer for them to grow their fruit.
回復

Monse 發表於 2008-1-5 08:58:58 |顯示全部樓層
香港可以種到蘋果?我都好有興趣啊,祈待中......
唔係有收成先種既,享受過程啫......
回復

sandy 發表於 2008-1-5 13:51:26 |顯示全部樓層
係呀享受個過程啦. 我都係食完個蘋果便隨手拿d種子發芽咋嘛. 估唔到咁易發. 咪種下囉. 冇所謂啦. try my best. 我都知香港唔太岩種架la. 係日本冬天時. 青森果邊d農民. 佢地d蘋果樹多到不得了. 而且棵棵都好多蘋果. 而蘋果樹唔太高架. 果邊冬到得幾度或零下幾度都仍然沒問題. 我知蘋果受很凍的 . 不過都試下會種成點啦. 有時可能未必好似人地咁成棵樹都係蘋果. 谷到一兩隻都已開心到不得了呢.  大家努力
回復

小餘 發表於 2008-1-5 14:23:35 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-1-5 00:40 發表

唔知係咪貼錯圖呢?
因為我覺得啲葉同形態點睇都唔似係蘋果嚟
似係瓜類多
(唔係想掃你興架 )
回復

阿晴 發表於 2008-1-6 14:47:38 |顯示全部樓層
這是我的播種記錄....

回復

阿晴 發表於 2008-1-6 15:14:28 |顯示全部樓層

回復

阿晴 發表於 2008-1-6 15:15:40 |顯示全部樓層

回復

sandy 發表於 2008-1-6 15:30:02 |顯示全部樓層
原帖由 小餘 於 2008-1-5 14:23 發表

唔知係咪貼錯圖呢?
因為我覺得啲葉同形態點睇都唔似係蘋果嚟
似係瓜類多
(唔係想掃你興架 )

AIYA 我好似mix左南瓜放埋一起. 咁我要搵番盤苗先再放番入泥度. 有可能係你岩. 不過唔緊要. 我成日都買日本蘋果. 所以種子好易有. 等我搵番盤苗再post過出來.
回復

1234下一頁