大芥菜與大頭菜。

作者: peter1953 發表于 2008-1-3 21:01:21
7077 15
大芥菜醃出來的酸菜也就是潮州人常常吃的咸酸菜!
廣東人叫被縱壞的細路做生骨大頭菜,那種大頭菜就是牠了!
不過兩種都種得不好,只有這幾棵剛剛看得比較完整!

大芥菜

大芥菜

另一棵大芥菜

另一棵大芥菜

大頭菜

大頭菜

大頭菜

大頭菜

近鏡大頭菜

近鏡大頭菜
peter1953 發表於 2008-1-21 20:53:56 |顯示全部樓層
這種紅色的大頭菜是比較小見的,也不容易種, 但今次我種成功了幾棵!
回復

阿晴 發表於 2008-1-21 21:00:15 |顯示全部樓層
原帖由 peter1953 於 2008-1-3 21:01 發表
大芥菜醃出來的酸菜也就是潮州人常常吃的咸酸菜!
廣東人叫被縱壞的細路做生骨大頭菜,那種大頭菜就是牠了!
不過兩種都種得不好,只有這幾棵剛剛看得比較完整! ...

呢種菜睇個樣好似好難入口咁ge??
回復

乳牛一隻 發表於 2008-1-21 22:46:16 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-1-21 21:00 發表

呢種菜睇個樣好似好難入口咁ge??

芥菜有d苦架~
通常都只會用泥煲湯
回復

cestbaga 發表於 2008-1-22 09:42:15 |顯示全部樓層
原帖由 peter1953 於 2008-1-21 20:53 發表
這種紅色的大頭菜是比較小見的,也不容易種, 但今次我種成功了幾棵!

呢個係紅菜頭,種得好好呀~~
d葉同個菜頭都好甜,好有營養,佢本身嗰陣味我就唔太接受得到. 但見住佢一日一日咁大個,真係好開心o架~
回復

Yuffie 發表於 2008-1-22 13:32:23 |顯示全部樓層
紅菜頭係咪 Beet 呀﹖D 葉係咪當芥蘭0甘食0架﹖  因為我加入左Yates 0既Garden Club,
拒地寄左包Beetroot 既種子俾我...
回復

peter1953 發表於 2008-1-22 21:01:50 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2008-1-22 09:42 發表

呢個係紅菜頭,種得好好呀~~
d葉同個菜頭都好甜,好有營養,佢本身嗰陣味我就唔太接受得到. 但見住佢一日一日咁大個,真係好開心o架~

係呀,尤其第一張相內那棵,個頭真係好大個,以前種來種去都種死,今年係第一次種到我有D 成功感!
回復

cestbaga 發表於 2008-1-23 17:23:06 |顯示全部樓層
原帖由 Yuffie 於 2008-1-22 13:32 發表
紅菜頭係咪 Beet 呀﹖D 葉係咪當芥蘭0甘食0架﹖  因為我加入左Yates 0既Garden Club,
拒地寄左包Beetroot 既種子俾我...

係呀x2 :]
佢d葉比個頭更有營養,如果鍾意食真係正野嚟ga~
點先可以join yates garden club? 除咗話送種子仲有咩特別 ?
回復

sandy 發表於 2008-1-23 18:13:54 |顯示全部樓層
紅菜頭d莖生得好靚.  有d人會取出佢既莖用來浸咸酸菜呢.
回復

Yuffie 發表於 2008-1-24 09:04:18 |顯示全部樓層
點先可以join yates garden club? 除咗話送種子仲有咩特別 ?

呢個Garden Club http://yates.com.au/GardenClub/ , 不過應該淨係住係澳洲先可以登記

有d人會取出佢既莖用來浸咸酸菜呢.

咸酸菜點整架﹖
回復

meiling 發表於 2008-1-24 09:34:26 |顯示全部樓層
原帖由 peter1953 於 2008-1-21 20:53 發表

紅色的大頭菜即是外國的紅菜頭用來煲蘿宋湯, 我覺得十分容易種 , 我在錦上路的
田種了很多, 據說十分有益 , 我的農友教我用栗米,紅蘿白,紅菜頭煲湯十分清甜
(可以放肉或不放肉).你不防嘗試.好味告知.
回復

everydayfan 發表於 2008-1-24 11:37:38 |顯示全部樓層
原帖由 meiling 於 2008-1-24 09:34 發表

紅色的大頭菜即是外國的紅菜頭用來煲蘿宋湯, 我覺得十分容易種 , 我在錦上路的
田種了很多, 據說十分有益 , 我的農友教我用栗米,紅蘿白,紅菜頭煲湯十分清甜
(可以放肉或不放肉).你不防嘗試.好味告 ...

好喇~ 我一於去你塊田度偷黎試下喇~
回復

meiling 發表於 2008-1-24 14:43:09 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-1-24 11:37 發表

好喇~ 我一於去你塊田度偷黎試下喇~

無問題, 如果您知道我的田在那裡. 我還種有粟米,白蘿蔔,紅蘿蔔,青蘿蔔,
生菜,西蘭花,紅椰菜,蕃茄,茄子等等......
回復

sandy 發表於 2008-1-24 14:54:01 |顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

咸酸菜. 我知係先準備一些紅葱頭蓉 / 薑蓉 / 蒜蓉 / 辣椒粉 / 白醋 / 魚露等. 跟住d莖可以先切粒. 跟住先用鹽撒入  一個鐘左右. 跟住用手楂乾d水. 跟住便可以放入碗. 加入以上配料. 再加入適量糖 及少許鹽 自己試一試味. 唔好太酸. 跟住放入樽. 放一兩星期. 待d莖生變熟d. 咁就食得. 有d人鍾意食生d. 咪可以放幾日後便食囉. 爽d傘.
回復

peter1953 發表於 2008-1-24 19:30:03 |顯示全部樓層
原帖由 meiling 於 2008-1-24 14:43 發表

無問題, 如果您知道我的田在那裡. 我還種有粟米,白蘿蔔,紅蘿蔔,青蘿蔔,
生菜,西蘭花,紅椰菜,蕃茄,茄子等等......

嘩! 咁多正野,俾D相大家睇睇好喎!
回復

meiling 發表於 2008-1-25 09:03:49 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 peter1953 於 2008-1-24 19:30 發表

嘩! 咁多正野,俾D相大家睇睇好喎!

唉!我係電腦白癡只是剛剛學會怎樣上網,在這網頁與您們溝通,
我都不知道如何把相片放上網與大家分享我的成果.,
待我有空學會才算啦!
回復