小小鹿角蕨

作者: wen-g 發表于 2007-7-2 09:20:16
107273 460
ronnie 發表於 2008-9-27 11:19:39 |顯示全部樓層
地方是沒問題,想請教,我見很很多猴腦都有給蟲咬的跡象,而妳的就沒有,因如我種也種於家外,有龍辦法防蟲嗎?是否要噴藥防治?
回復

Don 發表於 2008-9-27 13:09:45 |顯示全部樓層
好大隻鹿

回復

Beasy 發表於 2008-9-27 13:26:59 |顯示全部樓層
其實,可能因為它們跟豬籠草同放一處,做成ecosystem,所以沒有虫咬.
回復

八王爺 發表於 2008-9-29 11:21:21 |顯示全部樓層
我忍唔住手,買咗 wandae 啦!
真係好靚靚。

不過,澆水之後,有d 反光像黏液(不黏的)留在板上。
是否正常?
回復

ronnie 發表於 2008-9-29 11:51:17 |顯示全部樓層

woo woo

可能係之前有鼻涕蟲or蝸牛行過留下既,最好看看有否藏在裡面,否則..................
回復

LEUK9884 發表於 2008-9-29 11:57:43 |顯示全部樓層
請問一下 , 馬達加斯加猴腦 , 幾大先要上板 ? 光照要求怎樣 ?
昨天買左隻大約2吋左右 , 依家同d蝕蟲一齊照燈 , 25w距離8吋左右 !
回復

Beasy 發表於 2008-9-29 12:00:26 |顯示全部樓層
不曉,來學習
P.wandae 真係好美, 我好鍾意架.

回復

ronnie 發表於 2008-9-29 13:15:15 |顯示全部樓層

woo

據我所知有明亮散射光便可,忌直射陽光,保持濕度高,忌不通風及過熱喜涼爽!隨個人喜好,一般3吋左右便可上板!

回復

LEUK9884 發表於 2008-9-29 13:22:53 |顯示全部樓層
要濕度高 , 又要涼爽 ? 點攪 ?
回復

ronnie 發表於 2008-9-29 13:25:53 |顯示全部樓層
哎喲!唔好執字粒!涼快明未?過熱生長不好!

回復

LEUK9884 發表於 2008-9-29 13:49:08 |顯示全部樓層
唔係呀 , 要點令空氣濕度高 ?  笠膠袋?  , 笠左點涼快?
回復

Beasy 發表於 2008-9-29 13:59:28 |顯示全部樓層
土瓶種法, 看來 ronnie是高手, 但我放入雪柜的. 沒有上板 ~ 5" full size.
回復

ronnie 發表於 2008-9-29 14:06:35 |顯示全部樓層

woo

最簡單用大一點器皿,將植盆置於中間,植盆底用物件剩高,將水注人大器皿,切記植盆不可浸於水內!這樣便可!
回復

八王爺 發表於 2008-9-29 14:15:20 |顯示全部樓層
原帖由 ronnie 於 2008-9-29 04:51 發表
可能係之前有鼻涕蟲or蝸牛行過留下既,最好看看有否藏在裡面,否則..................

不是的。
我把整塊板泡在水裏,約一小時,若有你說的虫,都浸晒出來!
然後,把板吊起來,滴乾水。蛇板上 在植株的盾葉下,有些反光的寬水漬 (像黏液,但其實不黏的!)
板後面也有,在大概前面是根的部份。
所以有d 奇怪。因為種開的 小鹿 沒有這情況。
回復

LEUK9884 發表於 2008-9-29 14:23:07 |顯示全部樓層
我明啦 , 同土瓶一樣 , 晚上要入房嘆冷氣笠膠袋 ! (冇雪柜 )
回復

ronnie 發表於 2008-9-29 14:25:10 |顯示全部樓層

WA WA

你隻鹿會唔會係用膠水"痴"落去ka??如果唔係唔會有呢個情況囉!
回復

LEUK9884 發表於 2008-9-29 14:33:39 |顯示全部樓層
原帖由 Beasy 於 2008-9-29 13:59 發表
土瓶種法, 看來 ronnie是高手, 但我放入雪柜的. 沒有上板 ~ 5" full size.

唔好意思好多問題 , 植料用"水苔+芒骨" ? 係唔係唔可以比葉片大過盤 ? 最大5" ? 用幾大盤 ?
回復

八王爺 發表於 2008-9-29 14:39:37 |顯示全部樓層
原帖由 ronnie 於 2008-9-29 07:25 發表
你隻鹿會唔會係用膠水"痴"落去ka??如果唔係唔會有呢個情況囉!

咁都有可能。

反而冇咁惊。咁我同佢洗多幾次白白。
d膠水咪洗甩晒。等佢自己生根 抓住咯。
回復

ronnie 發表於 2008-9-29 16:15:05 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-9-29 14:33 發表

唔好意思好多問題 , 植料用"水苔+芒骨" ? 係唔係唔可以比葉片大過盤 ? 最大5" ? 用幾大盤 ?

植材用水苔+芒骨絕無問題,但盆底最好用碎木塊OR大粒既"發寶膠"方便透氣疏水,避免爛根!至於非猴SIZE當然唔止5吋,據聞可長至-10吋左右,不過我無見過!我諗你用個大小小既盆會較好!又OR去一些有買鹿角既鋪頭叫佢幫你上蛇木板!上板會較易控制!只作參考!
回復

LEUK9884 發表於 2008-9-29 16:24:20 |顯示全部樓層
唔該晒 !
我係網上睇到話用蛇木盤種好d , 成個盤掛起 , 塊葉左右包住個盤好似個波咁 !
回復