放幾日假, 公司的迷岩花貓小苗可以點處理?

作者: samme 發表于 2010-5-18 23:29:11
1101 5

請教各位高手, 黎緊我會放4日假,
公司的迷岩小苗及花貓小苗可以點處理呢?
除了拎晒返屋企之外, 仲有咩方法?
在盆底放水得唔得呢?
多謝指教!
flower 發表於 2010-5-19 14:14:23 |顯示全部樓層
4日~ 迷岩及花貓應該頂得住, 不用特別盆底放水, 反而要注意會否局親.
回復

flower 發表於 2010-5-19 14:14:52 |顯示全部樓層
4日~ 迷岩及花貓應該頂得住, 不用特別盆底放水, 反而要注意會否局親.
回復

samme 發表於 2010-5-19 14:45:20 |顯示全部樓層
THANKS... flower~
我剛從家品店買了透明儲物盒, 做左溫室比佢, 現在噴了水, 蓋了蓋, 一陣放工前就開返半蓋ok嗎? 放工前是否要再噴一次水? 噴在盒內, 定噴左迷岩上? 要再噴泥嗎?
唔好意思, 我係超級新手, 請多多指教.
回復

flower 發表於 2010-5-19 15:26:07 |顯示全部樓層
通常放假前, 我會先看看天氣預報 ~ 20/5-23/5 都是陰天, 我會這樣做, 但我不太清楚你公司的環境............你要衡量下........
放工前就開返半蓋ok嗎? ~~ 可以的. (通常我不蓋蓋)
放工前是否要再噴一次水? 噴在盒內? ~~~可以的.  定噴左迷岩上 ? ~~~ 可以的.
要再噴泥嗎? (泥keep往不要太乾就可,不要太濕,太濕反而不好-容易會爛根爛球)
回復

samme 發表於 2010-5-19 16:13:35 |顯示全部樓層
flower... 謝謝!

我個位就在大玻璃窗旁, 如陽光普照會曬入來, 冇陽光都有充足光線, 明天公司會有冷氣, 但星期5,6,7冇冷氣了.
回復