AV 停下來, 沒有花開了, 出了甚麼問題?

作者: 新丁乙 發表于 2010-5-15 22:38:48
2626 24
本人新手一名, 朋友送贈之 av, 自開了三朵花仔謝左之後, 到而家都再無花冧, 而家的天氣乜唔係花期咩, 定話漏左做甚麼 step, 請指教
kelly 發表於 2010-5-15 23:14:41 |顯示全部樓層
av唔開花嘅原因實在太多太多了
回復

GMT+8 發表於 2010-5-15 23:31:58 |顯示全部樓層
有沒有相可post上來? 有相有真相!
回復

新丁乙 發表於 2010-5-17 20:34:57 |顯示全部樓層
之前開花都幾靚
回復

新丁乙 發表於 2010-5-17 20:36:00 |顯示全部樓層
不過, 開完花後, 就無以為繼
回復

新丁乙 發表於 2010-5-17 20:37:18 |顯示全部樓層
再開啲葉又唔知點解細細朵
回復

nwss54510 發表於 2010-5-17 21:34:41 |顯示全部樓層
上次開花係幾時呀??
拎返黎時就有花??
回復

新丁乙 發表於 2010-5-17 22:07:05 |顯示全部樓層
拎返黎個陣, 就有冧, 不久就開齊, 而家就停左啦, 你知唔知係乜嘢名呀?
回復

nickyhk 發表於 2010-5-20 16:14:30 |顯示全部樓層

你d泥好似唔係專用泥wo, 考慮換下發叔或者花寶泥啦, 仲有d泥好似好實呀
回復

孖吉 發表於 2010-5-20 16:25:04 |顯示全部樓層
我覺得係唔夠光,你係咪用一支燈照佢呀?距離葉面幾遠呢?
回復

新丁乙 發表於 2010-5-20 20:32:39 |顯示全部樓層
nickyhk, 係咪要花園街先有得買嫁?
marcuslee, 我放係公司張枱到, 頭頂都有好多光管, 好光嫁, 好天會擺近窗邊, 咁得唔得?
回復

softstar 發表於 2010-5-20 20:35:11 |顯示全部樓層
我都有相同問題
回復

siboney 發表於 2010-5-20 20:44:44 |顯示全部樓層
快d 幫佢換泥, 否則唔只唔開花, 仲會死俾你睇!
發泥其實係珍珠岩加泥炭土, 你可以自己溝~
回復

孖吉 發表於 2010-5-20 21:38:11 |顯示全部樓層
nickyhk, 係咪要花園街先有得買嫁?
marcuslee, 我放係公司張枱到, 頭頂都有好多光管, 好光嫁, 好天會擺近 ...
新丁乙 發表於 2010-5-20 20:32

就算好多光管,放在枱面應該唔夠光。AV 要的光線係比我地做文書強少少咖。

通常 Office 的燈光要放上 partition 頂先夠光。

响屋企用 t5 光管計:
如果用一支光管,我啲 av 會離佢 4-6 吋 (葉面計)
如果用3支光管,會離大約一呎。
回復

孖吉 發表於 2010-5-20 21:49:07 |顯示全部樓層
另外,點解好天先放窗邊?就算陰天的光線都會比 office 光。如果可以的話長期擺,到開花先擺枱面。
當然啦,窗邊會熱好多,你公司要有足夠冷氣先好。
回復

熊貓馬高 發表於 2010-5-21 09:32:00 |顯示全部樓層
就算好多光管,放在枱面應該唔夠光。AV 要的光線係比我地做文書強少少咖。

通常 Office 的燈光要放上 p ...
marcuslee 發表於 2010-5-20 21:38

我又分享下d 燈光經驗先~~XDDD

之前未買LED燈時,晚上用USB那些電腦檯燈距離30CM
有健康生長,由於我房間雖然東北可是由於都有建築物包圍
光線經常不足,在這樣的設定下養著還是不錯,當然不及現
在LED燈好~~

marcuslee前輩你的T5燈是白光還是其他光的?
可以介紹一下嗎?
回復

孖吉 發表於 2010-5-21 10:48:01 |顯示全部樓層
我又分享下d 燈光經驗先~~XDDD

之前未買LED燈時,晚上用USB那些電腦檯燈距離30CM
有健康生長,由於我房 ...
熊貓馬高 發表於 2010-5-21 09:32

我基本上都是用普通白光 T5 光管,而三支 T5 的那個架是用 2白1米。我考慮比較實際:價錢因素,和容易買。
至於光照距離,因為 LED 的光線較集中,相對 T5 比較分散,所以一般放置距離都要比 T5 遠。
根據好多外國網頁,其實我在現在的光度還是比他們說的少,但我覺得既然能夠開花,也不去計較了。
你現在用是不是水族用那種 LED 燈?足夠照射你所有 AV 嗎?
回復

nickyhk 發表於 2010-5-21 18:45:14 |顯示全部樓層
買泥買花最集中當然係花墟, 去走一轉, 一定有收獲
回復

孖吉 發表於 2010-5-21 19:09:45 |顯示全部樓層
咦~ 睇返張相,我好似見到一個好深的底盆喎。記住淋完水,要倒左多餘的水,不要俾水浸腳,如果唔係好易爛根
回復

poon6000 發表於 2010-5-21 19:56:15 |顯示全部樓層
回復 1# 新丁乙

你好~我多事見你頭像似大戟科,而大戟科變葉木、鐵海棠、鳳仙花、紅背桂花、油桐、金果欖等家居及公園常見的觀賞性花木,均含有促癌物質
回復

12下一頁