香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)西式 代替人手搓麵團

代替人手搓麵團

作者: acmc 發表于 2010-5-13 16:14:09
3442 15
想代替人手搓麵團, 買部麵包機或座枱mixer較好呢? 兩者搓出的麵團跟由人手搓的有何分別呢?
prodorothyhkg 發表於 2010-5-13 16:38:38 |顯示全部樓層

麵包機只係整得一種包樣,唔可以整有餡料包,冇理由淨用佢黎搓麵團掛
mixer可以搓麵團外還可以打曲奇,打蛋整蛋糕,打忌簾芝士整餅,打魚膠,打肉丸..用途多好多~
mixer可以用手試測試麵團韌度~
回復

peggykyw 發表於 2010-5-13 17:00:31 |顯示全部樓層
如果你平日十分忙, 就應該買部麵包機, 在你繁忙時但又要整麵包, 它會幫到你+慳番好多時間。
我本人雖未用過mixer, 但覺得麵包機打出來嘅麵糰都唔錯。
而用mixer冇咁機械化, 人手做可以控制, 但要有經驗兼要有時間。

ps. 我每個禮拜用麵包機整3-4次麵包 / 方包做早餐, 好使好用又方便.
回復

fianfumy 發表於 2010-5-14 01:42:29 |顯示全部樓層
我沒有mixer , 不過mixer 用途係多D架, 我成日都睇Kenwood 的mixer  , 但價錢比麵包機貴好多囉...
而我是用麵包機, 我主要用來搓包及發酵囉, 發酵完再自行加餡料及造型做包囉...
回復

acmc 發表於 2010-5-14 11:29:19 |顯示全部樓層
之前睇過話麵包機做出來的麵包會硬啲, 會唔會係指早期出的麵包機呢? 現時的麵包機搓粉糰質素可以跟人手搓的差唔好嗎?
回復

fianfumy 發表於 2010-5-15 17:49:27 |顯示全部樓層
之前睇過話麵包機做出來的麵包會硬啲, 會唔會係指早期出的麵包機呢? 現時的麵包機搓粉糰質素可以跟人手搓的 ...
acmc 發表於 2010-5-14 11:29

麵包機搓出來的包會硬D ???  我覺得係食譜問題, 如果跟麵包機的食譜, 做出來的麵包冇咁好食囉....
對我來說麵包機會比我對手搓好好多, 因為我唔夠力搓呀 ....
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-15 19:26:22 |顯示全部樓層
麵包機搓出來的包會硬D ???  我覺得係食譜問題, 如果跟麵包機的食譜, 做出來的麵包冇咁好食囉....
對我 ...
fianfumy 發表於 2010-5-15 17:49

如果識用力,唔使太大力就可以啦~
搓包係用推同撻為主~
回復

acmc 發表於 2010-5-15 22:07:35 |顯示全部樓層
如果識用力,唔使太大力就可以啦~
搓包係用推同撻為主~
prodorothyhkg 發表於 2010-5-15 19:26

講出來, 怕會笑死你哋, 我搓包係不用推同不用撻的, 都可以搓到一絲絲的包包來呀
回復

acmc 發表於 2010-5-15 22:09:58 |顯示全部樓層
對我 ...
fianfumy 發表於 2010-5-15 17:49

硬是這裏話的http://www.hkplants.com/viewthre ... 5%E5%8C%85%E6%A9%9F
麵包機都唔平, JUSCO見到$1988, 只得一部
回復

fianfumy 發表於 2010-5-16 01:57:51 |顯示全部樓層
硬是這裏話的
麵包機都唔平, JUSCO見到$1988, 只得一部
acmc 發表於 2010-5-15 22:09

咪係食譜問題囉, 因為跟麵包機的食譜囉 .

這個 "南瓜提子包" 是用麵包機整,  一點都唔硬呀 .

$1988 ???   一定是象印牌啦, 如果想經濟D ,萬能牌 ( 有時特價是$500 ) 及 Kenwood ($780)  都得啦.....

菲媽.... 我用手搓都只是一兩次咋, 因為我搓極都拉唔起薄膜呀 , 咁平平地咪買麵包機囉 , 慳番D手力都好啦 .
阿女投訴我好耐冇整包, 昨天我整了波蘿包呀 , 星期一整番個雞尾都好喎...
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-16 02:02:43 |顯示全部樓層
嘩!新鮮出爐波蘿包正呀add6icon食既人就開心,不過焗果陣d臭粉都幾難頂,開左抽氣扇都仲有味~
回復

fianfumy 發表於 2010-5-16 02:06:29 |顯示全部樓層
嘩!新鮮出爐波蘿包正呀食既人就開心,不過焗果陣d臭粉都幾難頂,開左抽氣扇都仲有味~ ...
prodorothyhkg 發表於 2010-5-16 02:02

嗅粉係一打開蓋才嗅喎 ,  但我搓的時及焗都冇乜咪呀 . 波蘿皮仲有10幾粒在冰箱呀 , 應該可以整多2次呀 !
回復

acmc 發表於 2010-5-16 09:53:39 |顯示全部樓層
咪係食譜問題囉, 因為跟麵包機的食譜囉 .

這個 "南瓜提子包" 是用麵包機整,  一點都唔硬呀 .

$1988 ...
fianfumy 發表於 2010-5-16 01:57

幾佰蚊就可以慳到手力都諗得過, 我仲以為麵包機要成 $2000, 都覺得幾貴, 去揾吓睇下大唔大部先 !
回復

acmc 發表於 2010-5-16 09:58:15 |顯示全部樓層
嘩!新鮮出爐波蘿包正呀食既人就開心,不過焗果陣d臭粉都幾難頂,開左抽氣扇都仲有味~ ...
prodorothyhkg 發表於 2010-5-16 02:02

臭粉??....... 高級課程!
回復

fianfumy 發表於 2010-5-16 10:07:02 |顯示全部樓層
臭粉??....... 高級課程!
acmc 發表於 2010-5-16 09:58

要加嗅粉才可整到波蘿皮 , D粉真係嗅架....
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-16 11:02:51 |顯示全部樓層
d菠蘿皮加臭粉先鬆脆~
回復