返回列表 發新帖

迷岩/花貓/長筒花 交換 超迷岩 ~

作者: strawberry 發表于 2010-5-13 10:55:16
2321 34
Tony 發表於 2010-5-17 01:32:11 |顯示全部樓層
回復  Tony

咁係咪拍攝角度問題呢?
所以覺得唔同樣....
tsoiyiu1009 發表於 2010-5-17 01:22

可能花瓣長咗啦,呢朵好唔好D?
其實我都唔係換架,但以為又有2隻Bright Eyes,所以先問吓add11icon
DSCN9496 (Small).JPG
回復

samme 發表於 2010-5-17 01:34:52 |顯示全部樓層
thanks!

但係我唔明咩係側芽? 側芽有根嗎?
你今天給我用膠袋載著的是否插葉呢? (我放了在珠石中加水養著, 葉子是否不可以掂到水架?)
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-5-17 01:39:20 |顯示全部樓層
可能花瓣長咗啦,呢朵好唔好D?
其實我都唔係換架,但以為又有2隻Bright Eyes,所以先問吓 ...
Tony 發表於 2010-5-17 01:32

咁你認為一唔一樣add3icon
Bright Eyes1_02.JPG
回復

strawberry 發表於 2010-5-17 01:41:29 |顯示全部樓層
thanks!

但係我唔明咩係側芽? 側芽有根嗎?
你今天給我用膠袋載著的是否插葉呢? (我放了在珠石中加水養著,  ...
samme 發表於 2010-5-17 01:34

嗰隻係側芽, 由母株cut 出黎的, AV 都會生側芽, 你有冇見過?
花貓啲葉掂到水唔怕, 唔洗太擔心, 快的話側芽浸水兩三日就會出根.
回復

strawberry 發表於 2010-5-17 01:43:58 |顯示全部樓層
咁你認為一唔一樣
tsoiyiu1009 發表於 2010-5-17 01:39

你棵 Bright Eyes 好靚啊 add6icon

同 Tony 21# 那幅相好似 ~
回復

Tony 發表於 2010-5-17 01:45:29 |顯示全部樓層
咁你認為一唔一樣
tsoiyiu1009 發表於 2010-5-17 01:39

我覺得都係Bright Eyes囉 ^^
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-5-17 01:47:23 |顯示全部樓層
回復 22# samme

搭訕~
但係我唔明咩係側芽? 側芽有根嗎?----一個球根係唔止生一棵植物,係會生小bb=側芽
你今天給我用膠袋載著的是否插葉呢? (我放了在珠石中加水養著, 葉子是否不可以掂到水架?)----
你係指花貓嗎?做法係無錯~加個溫室俾佢保持種植環境濕度仲好~同埋花貓極之好光~
以我經驗,葉子掂水係唔會有問題~最重要唔好搞到水浸咁樣就ok~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-5-17 01:53:37 |顯示全部樓層
回復 26# Tony

但係我果棵d花花下樣果瓣好似有兩條白色舌仔...
唔通我睇錯....add9icon
回復

samme 發表於 2010-5-17 01:54:16 |顯示全部樓層
回復 24# strawberry

av 的有見過, 我試過由一塊葉種到有2大組的葉子.

咁我有d概念了, 謝謝你!
回復

Tony 發表於 2010-5-17 01:56:54 |顯示全部樓層
回復  Tony

但係我果棵d花花下樣果瓣好似有兩條白色舌仔...
唔通我睇錯.... ...
tsoiyiu1009 發表於 2010-5-17 01:53

我都見倒,下面花瓣中間有條深色ge線,我棵都有,但唔夠深色,所以''兩條白色舌仔''唔太明顯
回復

samme 發表於 2010-5-17 01:57:43 |顯示全部樓層
回復 27# tsoiyiu1009

明白了, 謝謝你!

我會將佢地放在office種, 我的位置有極佳的陽光, 只係擔心星期六日室內空氣不流通, 會太焗, 怕焗親佢地...
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-5-17 02:05:05 |顯示全部樓層
回復 30# Tony

咁我明喇~可能係相機問題/我同你種植環境溫度唔同掛......
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-5-17 02:08:12 |顯示全部樓層
回復 31# samme

熱+焗,咁就差d....
我果陣都有擔心公司六日唔開冷氣會出事,
所以星期五會帶佢地返屋企,星期一再帶返公司~add7icon
回復

Tony 發表於 2010-5-17 02:11:24 |顯示全部樓層
回復  Tony

咁我明喇~可能係相機問題/我同你種植環境溫度唔同掛......
tsoiyiu1009 發表於 2010-5-17 02:05

我估係環境問題,一睇就知你比佢好食好住啦add4icon
我隻唔係成日淋水,又冇溫室,肥就係得魔肥
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-5-17 16:57:52 |顯示全部樓層
我估係環境問題,一睇就知你比佢好食好住啦
我隻唔係成日淋水,又冇溫室,肥就係得魔肥 ...
Tony 發表於 2010-5-17 02:11

我果隻都係成日唔淋水咖~ 淨係落魔肥~
不過有個凍飲杯做溫室~開花先返公司show下(炫耀下)~
回復