有機海藻肥

作者: christy 發表于 2008-1-1 20:42:14
3865 11
我之前係元朗陳平記買左有機海藻肥,不過佢一舊舊好似o者喱咁..
之後加入d 水度好似溶唔曬咁,係唔係正常架?定係要等1-2日先用得?!

我岩岩先開始種野!好多野都攪到1頭煙 所以有好多問題要麻煩你地喇
ammonch 發表於 2008-1-1 22:03:17 |顯示全部樓層
我也是個新手,之前都買左呢種肥料, 但是唔識用, 好彩有個阿姐教我, 話倒一舊啫喱出黎(我用一個750ml水樽), 跟住放大概2/5水入樽裡, 後大力搖動水樽,直至你見到d啫喱溶左(水變深啡色),之後放下水樽,等d未溶既啫喱沉落底,然後倒出上面無渣既, 再用水稀釋黎用, 咁就得架啦wo! 但d沉落底既啫喱仲可以重複以上步驟黎用幾次架, 阿姐話咁樣就可以薄肥多施, 每個星期用一次wo!

不過我也是個新手一名, 如果有咩講得唔啱, 希望其他花友補充下啦!
回復

christy 發表於 2008-1-4 22:12:53 |顯示全部樓層
唔該曬你a!!
我依家溶左佢..差唔多好似淡茶咁既顏色就用喇!!
淨返個d你係唔係都就咁放d jelly係個樽度?下次先用??

thanks=3=
回復

heiheimama 發表於 2008-1-4 22:40:09 |顯示全部樓層
如果是新手,最好用比較易掌握的肥料,例如:粒肥和魚肥.尤其對肥料用法和份量沒有概念的話,會好易出事!我不是專家,所以都係用有機粒肥,就咁放在泥面,唔駛煩.
回復

christy 發表於 2008-1-4 22:52:06 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-4 22:40 發表
如果是新手,最好用比較易掌握的肥料,例如:粒肥和魚肥.尤其對肥料用法和份量沒有概念的話,會好易出事!我不是專家,所以都係用有機粒肥,就咁放在泥面,唔駛煩. ...

因為有次試過用有機肥粒,之後唔知點解埋左有機肥既洗泥土位置有好多白色虫..
a..係一大炸 之後就唔敢用有機肥粒喇..
其實係唔係應該唔關d有機肥粒事,應該係我本身d泥有虫??
回復

ammonch 發表於 2008-1-4 23:52:18 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

係呀,用淨的我就咁放番係個樽度, 足夠我連續用左成三個星期呀!
回復

seed 發表於 2008-1-5 07:18:55 |顯示全部樓層
我之前都想試
但就唔見有得賣
請問如果在九龍區可以在哪買到?

回復

besthaha 發表於 2008-1-5 12:27:31 |顯示全部樓層
原帖由 christy 於 2008-1-4 22:52 發表

因為有次試過用有機肥粒,之後唔知點解埋左有機肥既洗泥土位置有好多白色虫..
a..係一大炸 之後就唔敢用有機肥粒喇..
其實係唔係應該唔關d有機肥粒事,應該係我本身d泥有虫?? ...

我都曾經試過咁呀...嚇死我....
我都認為係d肥料問題...
但係有咩方法呀?
回復

orchids 發表於 2008-1-5 18:07:27 |顯示全部樓層
會唔會你用左D未腐熟嘅有機肥,用未腐熟嘅有機肥會有臭味有蚊滋仔,D泥重可能有虫發霉.我自己有用液體魚肥,只是稀釋時有味,施肥後的種物在一天或半天後就不覺有味.
回復

besthaha 發表於 2008-1-5 19:56:30 |顯示全部樓層
我唔知呀,果陣在惠康買的,佢一條條,我都唔知佢腐熟晒未.......
回復

heiheimama 發表於 2008-1-5 22:19:43 |顯示全部樓層
用有機肥有蚊仔很正常,只要不淋太多水或一次過落太多肥,應該ok,我未試過有蟲,所以唔知點解.
回復

orchids 發表於 2008-1-7 13:32:13 |顯示全部樓層
原帖由 besthaha 於 2008-1-5 19:56 發表
我唔知呀,果陣在惠康買的,佢一條條,我都唔知佢腐熟晒未.......

我未試過响惠康買肥料,但好耐已前有朋友响超級市場買的一種肥料,形狀像一排厚紙箭咀,用法是將一枝插在泥裏.但這朋友說這肥料會生虫,我估計可能是厚紙生虫.
回復