如果你隻狗咁你會點做

作者: calbeebb 發表于 2010-5-11 08:33:08
4741 31
我隻曲架15歲,近日老到行唔到又大小2便都不能站起來,又食好小野看見很心痛!add2icon
prodorothyhkg 發表於 2010-5-11 10:11:22 |顯示全部樓層
可能就快要走啦add2icon
每個飼主最唔想見到的情況,盡量比d濕糧佢食啦,少食多餐
回復

BOBO221 發表於 2010-5-11 11:36:46 |顯示全部樓層
佢陪我15年,經歷好多事我好唔想佢走!好無奈
回復

giveupaguy 發表於 2010-5-19 11:40:19 |顯示全部樓層
回復 1# calbeebb

我都養到佢機能唔得為止...問問醫生意見...
回復

giveupaguy 發表於 2010-5-19 11:41:12 |顯示全部樓層
回復 3# BOBO221

我隻都14年..而家都黃昏...都要有定準備..
回復

corina 發表於 2010-5-19 13:41:52 |顯示全部樓層
我家姐隻狗而家都老到失禁~add8icon
回復

Demi 發表於 2010-5-19 13:50:11 |顯示全部樓層
狗狗的最後一段路, 最需要你的關懷和支持, 我們都是老狗的主人, 很明白你那種難過的心情
我們只能在這段日子, 給予寶貝們最好的照顧和最多的愛, 狗狗會知道自己已擁有幸福的一生的, 你和狗狗也要加油喔!!!
我的狗狗早幾年已開始有關節退化和變形, 一直有帶牠去針灸, 情況的確有改善的
但如果你的狗狗身體狀況不理想, 就唯有在家多跟牠按摩肌肉, 希望牠會舒服一點
如果牠站不起來大小便, 試試用尿片放在底下, 記緊要多跟牠清潔, 以免皮膚發炎
你可以給牠吃雞柳, 弄碎一點, 希望牠吃多一點
多點跟牠說話, 牠會希望你給牠支持的
加油 !!  =]
回復

fianfumy 發表於 2010-5-19 19:18:51 |顯示全部樓層
當年我隻小白威老到行唔到( 本身有癌症) , 8歲時知道有頸的位置有癌症, 但當時獸醫建議我哋唔好給牠做手術, 畢竟都年紀大了, 就算做唔做手術都可能是2-3年命 , 而且年紀大傷口復原慢及容易細菌感染發炎, 後來牠到10歲多時已行唔到  ,  還瞓係度大小便  , 我做了最忍心的方法, 是帶牠去獸醫打針送牠走了 .  

當然牠的離開我時 , 我喊了好耐啦, 到而家我仲好掛住牠,  所以至今我都唔想養狗架, 我而家所養的是我爸爸架, 只是暫待照顧囉...
回復

hellokitty_971 發表於 2010-5-19 19:42:57 |顯示全部樓層
如果啊汪係咁, 我會抱佢去散步, 買漢堡包佢食(因為平時我唔準佢食),
等佢開開心心咁, 行埋最後一段路~
回復

金剛 發表於 2010-5-19 19:57:09 |顯示全部樓層
我都有同樣經歷...好難過!
事隔幾年也唔知道自己啱唔啱
陪牠多D...生老病死必經階段
儘量放開懷抱   要釋懷   我支持您!
狗狗也要加油  
回復

Demi 發表於 2010-5-19 20:11:08 |顯示全部樓層
如果啊汪係咁, 我會抱佢去散步, 買漢堡包佢食(因為平時我唔準佢食),
等佢開開心心咁, 行埋最後一段路~ ...
hellokitty_971 發表於 2010-5-19 19:42

係呀, 當我隻狗開始老到行得唔好, 我就買了一架寵物車
成日推佢出去晒太陽, 行下街
希望佢仲可以開開心心咁走最後一段路
回復

calbeebb 發表於 2010-5-20 22:48:54 |顯示全部樓層
狗狗近日成日喊,每晚佢喊我就醒(心好痛)出去摸佢同佢傾計,因為訓得多所以肉開始損,要同佢消毒add2icon
回復

hellokitty_971 發表於 2010-5-21 00:06:09 |顯示全部樓層
回復 12# calbeebb

加油呀~
回復

acmc 發表於 2010-5-21 11:54:17 |顯示全部樓層
狗狗近日成日喊,每晚佢喊我就醒(心好痛)出去摸佢同佢傾計,因為訓得多所以肉開始損,要同佢消毒 ...
calbeebb 發表於 2010-5-20 22:48

你心痛是必然的, 因心中有愛, 舊年我隻狗仔都走咗啦! 有無嘗試諗吓佢嘅感受? 佢會唔會覺得好痛, 每天痛苦地生存着? 點幫佢至係最好? 係會好矛盾, 佢唔方便只是小問題, 替佢諗多些方法, 做多些功夫, 但如果佢活着受苦的話.........
回復

Fleur 發表於 2010-5-21 12:24:32 |顯示全部樓層
我屋企4隻貓,一隻比一隻大一歲, 將來佢哋會一個個離開我.....如果我見到佢哋大小便已經失禁,我會送佢一程,免得佢生不於死.我會再養動物,因為佢哋可以被我照顧就可以少一分機會俾人遺棄,自己都會快啲復原,唔會太過傷心.
回復

calbeebb 發表於 2010-5-23 23:51:04 |顯示全部樓層
回復 14# acmc

我都有幫佢想,佢依家唔會再痛去到彩虹橋會冇病痛add2icon
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-24 07:52:21 |顯示全部樓層
如果佢每晚喊,可能真係好痛,你盡量幫佢轉多幾次身~
如果佢d係咁爛落去,佢痛得仲辛苦,要考慮帶去 vet 度處理,雖然唔捨得,但亦都要面對~
回復

bd_fan 發表於 2010-5-24 10:02:27 |顯示全部樓層
有生必有死,有來必有去;人與人如是,與狗亦如是;
大家都豁達一點去接受,去面對.........
回復

藍天使 發表於 2010-5-26 17:07:35 |顯示全部樓層
我都有類似經驗.  我隻西施走果時16歲, 最後半年已經行唔到, 我用尿片墊住比佢坐, 要成日同佢轉身, 佢仲成日痾爛, 有好幾次要半夜起身同佢沖涼.  佢一日瘦過一日, 後來d肉開始爛, 我就經常同佢消毒傷口, 到最後爛既地方見晒骨, 我知係時候送佢走...... 唉, 捻返又想喊, 養寵物就係咁, 總有一日佢地會離開, 最緊要係佢陪住你既時候你要好好對佢.
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-5-26 17:19:11 |顯示全部樓層
我睇到眼紅紅. 我會5想佢臨尾都甘辛苦,所以帶佢去打錯.佢地好有性嫁,會知道點解我地要甘做.
回復

12下一頁