琪琪花園種花種菜篇~

作者: akiki 發表于 2010-5-10 16:23:35
1644 11
大家好~係呢個討論區睇左好耐~學左好多野,但係當然仲有好多野需要請教大家o既~多多指教~

第一次認真咁種野,希望有收成啦,全部都係由種子種起o既~

上星期日(5月2日)播左種,有:小南瓜、生菜、粟米、草莓、青瓜、菜豆

同場加影,海棠、古代稀、牡丹、波斯菊、向日葵

左:粟米,右:菜豆

左:青瓜,右:小南瓜

藍色育苗盤:生菜,生菜後面:士多啤梨,育苗盤左右:上次 5 種花
akiki 發表於 2010-5-10 16:28:31 |顯示全部樓層
過左 4 日,即係 5 月 6 日,已經有少少出芽啦~

豆豆:

小南瓜:

其他瓜菜都未有反應,至於花花就有海棠同向日葵發左芽~

海棠:

向日葵:
回復

akiki 發表於 2010-5-10 16:32:41 |顯示全部樓層
星期六日頭有太陽,尋日就落大雨,尋晚再睇 d 花花,見到南瓜同豆豆已經生得好高啦~係咪要已經轉盤呢?!

至於生菜,原全冇反應喎,其實之前已經種過一次生菜,又係一粒都冇發芽,係咪唔應該咁種呢?
回復

學種植 發表於 2010-5-10 16:36:14 |顯示全部樓層

akiki ~

嘩~都種左幾多野喎~
+油呀!!
回復

chayote 發表於 2010-5-11 17:49:47 |顯示全部樓層
生菜out c lo!要秋冬先可以種,種莧菜,通菜la!好快有收成!
回復

小蘑菇 發表於 2010-5-13 00:48:32 |顯示全部樓層
你好呀~ 我都係岩岩開始種野呀, 請多多指教

我依家種緊青瓜, 都好快有收成, 你 d 青瓜發左芽未呀 ?
回復

BanbieChan 發表於 2010-5-13 11:35:10 |顯示全部樓層
琪琪~

歡迎加入種毒樂園~

回復

akiki 發表於 2010-5-17 00:01:06 |顯示全部樓層
生菜out c lo!要秋冬先可以種,種莧菜,通菜la!好快有收成!
chayote 發表於 2010-5-11 17:49

但係, 我之前果次, 都係秋天播種 (1 樣係放育苗盤, 16 個), 一樣係冇發.... 我依家懷疑, 全部都發唔到 !
回復

akiki 發表於 2010-5-17 00:01:57 |顯示全部樓層
你好呀~ 我都係岩岩開始種野呀, 請多多指教

我依家種緊青瓜, 都好快有收成, 你 d 青瓜發左芽未呀 ? ...
小蘑菇 發表於 2010-5-13 00:48

多多指教~~~

唔知點解.. 我 d 青瓜都係冇發呀~~~~
回復

akiki 發表於 2010-5-17 00:03:37 |顯示全部樓層
琪琪~

歡迎加入種毒樂園~
BanbieChan 發表於 2010-5-13 11:35

banbie 你好~~~ 多多指教~~

我仲有棵龍眼仔 XD   係由種子種起o既.... 呢個 weekends 影埋上黎先... 因為佢附近依家勁多雜草呀~~~ 激死我~
回復

joelai 發表於 2010-5-17 10:09:07 |顯示全部樓層
天氣涼D,試下種櫻桃蘿蔔,好易種好易發芽^^
回復

小蘑菇 發表於 2010-5-17 12:17:08 |顯示全部樓層
多多指教~~~

唔知點解.. 我 d 青瓜都係冇發呀~~~~
akiki 發表於 2010-5-17 00:01

會唔會 d 種子放左好耐呀? 放太耐的種子發芽率好抵的, 你試下再落過啦~
回復