返回列表 發新帖

淘寶買的果樹苗(請幫眼)

作者: boblo 發表于 2010-5-9 07:53:44
7569 25
boblo 發表於 2010-6-11 15:15:04 |顯示全部樓層
森記o的應該唔係嫁接的, 應該係扦插苗. 不過o的根十分壯, 生到原本o既盆滿曬. 我睇書講, 第一年應主力養粗養壯佢, 要抹芽摘心, 第二年結果就有保證啦!! DDDD

個紅提係未買到森記棵苗之前種落, 十粒個幾月有一粒發芽...
回復

bwflcsas 發表於 2010-6-11 22:48:36 |顯示全部樓層
森記o的應該唔係嫁接的, 應該係扦插苗. 不過o的根十分壯, 生到原本o既盆滿曬. 我睇書講, 第一年應主力養粗 ...
boblo 發表於 2010-6-11 15:15

係呀~而家已經過左開花的季節~今年主力操肥佢~葡萄會冬眠~10月~11月落晒葉就要適當剪枝~唔使留太長~因為下年就會係枝尾發新芽~留幾長佢都係係枝尾果幾個枒度發芽~過左1月就千祈千祈唔好掂佢啦~因為冬末春初棵葡萄開始甦醒~樹液開始流動(好似血液咁)~一剪佢樹液就會係傷口好似血咁踊出黎~隨時流血不止~呢個現象叫葡萄傷流~咁樣會超傷棵葡萄~因為所有營養都會流走晒~影響結果能力或重則整株枯萎~葡萄一發芽跟住就會極速生長~好快會就有果啦~

我個人認為~葡萄第一重要係陽光~尤其係食用葡萄~新疆~澳洲~加州~地中海地區~共通點都係好陽光~第二係泥土要疏水,太多水會浸爛根~~第三係要通爽,太濕會發霉!!!!
回復

muly621 發表於 2010-6-12 01:59:38 |顯示全部樓層
RE:BOBO

摘心摘芽, 姐係點?

CUT哂D葉佢?
回復

貓后 發表於 2010-6-12 09:23:35 |顯示全部樓層
係呀~而家已經過左開花的季節~今年主力操肥佢~葡萄會冬眠~10月~11月落晒葉就要適當剪枝~唔使留太長~ ...
bwflcsas 發表於 2010-6-11 22:48

枝尾發新芽你好丫,我想問枝尾係咪指提子的底部丫,因為我都種咗提子,但如果想分枝的話,我應該幾時做,和點樣分枝法呢?thx
回復

bwflcsas 發表於 2010-6-12 14:48:58 |顯示全部樓層
枝尾發新芽你好丫,我想問枝尾係咪指提子的底部丫,因為我都種咗提子,但如果想分枝的話,我應該幾時做, ...
貓后 發表於 2010-6-12 09:23

枝尾唔係底部~而係舊枝既尾~~據我觀察佢會係舊年既枝生d新芽出黎~新芽係自己發展成新枝再出葉~舊年落左葉果d枝係唔會再出新葉~所以cut左都無相幹~
如果唔CUT既話~過左幾年就會有一堆好長又無葉既枝啦~d枝太長會吸唔到營養

繁殖我又未試過~不過聽人講~繁殖葡萄多數係用插枝(即係羅一條枝插入泥)或者壓枝(係其中一條枝包一舊泥或將條枝埋落泥土等佢生根再同母樹分開)~好少實生樹~但實制上點操作就唔清楚啦~但應該就係夏天6-8月做~葡萄生命力最強做~冬天cut會傷流
回復

貓后 發表於 2010-6-13 12:58:27 |顯示全部樓層
回復 25# bwflcsas

唔該晒你丫,等我試下先得
回復