溫室問題 - 新手問題

作者: vx9v 發表于 2010-5-7 17:44:33
1939 16
想請問一下各位, 我把一盆AV的側芽切下來再另給它新盆種下來, 由於我不會在家裡開冷氣, 想知道以現在的天氣, 溫度要不要放入溫室呢? 我怕它因太焗會很快出現爛根呢!  感  激!
edward 發表於 2010-5-7 18:48:43 |顯示全部樓層
可有可冇,只要溫室放出通風的地方(即是窗邊,唔洗太多太陽)
其實依你家裡邊道較涼爽,即是通風的地方,而且如果向av開風扇更好
如有更好的答案歡迎提出
回復

Fleur 發表於 2010-5-7 19:43:39 |顯示全部樓層
依家未喺咁熱仲可以入溫室,但要注意介質不能太濕.
回復

edward 發表於 2010-5-7 22:43:20 |顯示全部樓層
咁如果係溫室放一杯水可以嗎?
不過,我無$買溫室只是用膠袋粒住,左右袋開口,2-4日噴一次水
回復

nwss54510 發表於 2010-5-7 22:50:34 |顯示全部樓層
不過,我無$買溫室只是用膠袋粒住,左右袋開口,2-4日噴一次水 ...
edward 發表於 2010-5-7 22:43

其實溫室可以用好多野代替的, 我就有用金沙盒同瑞士卷既盒做溫室啦~ 有蓋既透明膠杯都可以的~
回復

孖吉 發表於 2010-5-7 23:22:19 |顯示全部樓層
可有可冇,只要溫室放出通風的地方(即是窗邊,唔洗太多太陽)
其實依你家裡邊道較涼爽,即是通風的地方,而且如 ...
edward 發表於 2010-5-7 18:48

係絶對唔能夠俾太陽射到,否則會好快升溫

但要放在明亮的地方
回復

vx9v 發表於 2010-5-7 23:51:52 |顯示全部樓層
回復 6# marcuslee

我有一個想法唔知可唔可行, 我穩晒屋企所有地方, 發覺廁所的窗邊比較陰涼而且有濕氣之餘又有抽氣扇通風, 其實我可唔可以放佢地係裡面而唔用溫室呢? 高手們點睇呢?
回復

GMT+8 發表於 2010-5-7 23:56:51 |顯示全部樓層
但要小心廁所一般都會有霉菌, 之前我的蘭花就是放在廁所生了很多黑色的霉菌(應該跟瓷磚上那些是同一種)之後不久就死光了.............
回復

vx9v 發表於 2010-5-8 00:08:37 |顯示全部樓層
o甘點好呢? 我屋企D窗多數向西北, 一到下晝西斜就算落埋窗簾都焗焗地可以點搞呢? 最近插的葉, 分株都有少許爛爛地跡象呢! 真頭痛!
回復

孖吉 發表於 2010-5-8 00:42:09 |顯示全部樓層
呢個天氣開始熱,溫室冇得玩咖喇,除非你有冷氣又當別論 ...

睇吓可唔可以咁:用一個兩呎高的膠袋做溫室 (可以用商場雨遮膠袋),放在地板,通風,如有需要用光管照(半呎距離)
- 地板一般比其他地方涼 3幾 度
- 高身膠袋在上方兩呎封口,引導熱氣向上升,希望下面冇咁熱,但可能要放多 d 水才可以保特濕度

理論係咁,得唔得要你自己試過先知喇~
回復

samme 發表於 2010-5-18 22:32:52 |顯示全部樓層
我想請教, 黎緊我會放4日假, 公司的迷岩小苗及花貓小苗應該點處理呢?
在盆底放水得唔得呢?
回復

熊貓馬高 發表於 2010-5-19 22:47:23 |顯示全部樓層
我想請教, 黎緊我會放4日假, 公司的迷岩小苗及花貓小苗應該點處理呢?
在盆底放水得唔得呢? ...
samme 發表於 2010-5-18 22:32

之前有睇過本書講用棉心
把一杯或一盤水放在花盤旁
把棉心一端穿入泥中另一端放到水杯或水盤中
回復

熊貓馬高 發表於 2010-5-19 22:49:31 |顯示全部樓層
不過,我無$買溫室只是用膠袋粒住,左右袋開口,2-4日噴一次水 ...
edward 發表於 2010-5-7 22:43

我用一個美x西餅店放瑞士卷的盒洗光淨頂部開小洞就當溫室用
已經都不錯的說~~可以考慮一下

http://www.hkplants.com/redirect ... o=lastpost#lastpost
回復

孖吉 發表於 2010-5-19 22:49:56 |顯示全部樓層
在盆底放水得唔得呢? ...
samme 發表於 2010-5-18 22:32

4 日唔係好耐喎,你有冇試過4日冇俾水佢先?通常我果 d 成個星期都捱到 add12icon
回復

熊貓馬高 發表於 2010-5-19 22:52:12 |顯示全部樓層
放假前加水~~我估4日都ok~~add6icon

呢排夏天我發現土乾快左上個月一星期唔加水重好濕

而家4,5日左右就乾了
回復

Jesation 發表於 2010-5-20 10:19:52 |顯示全部樓層
回復  marcuslee

我有一個想法唔知可唔可行, 我穩晒屋企所有地方, 發覺廁所的窗邊比較陰涼而且有濕氣之餘 ...
vx9v 發表於 2010-5-7 23:51

我全部都種响廁所。add12icon 暫時好彩未有過咩事,不過一日未到夏天都未知。
回復

vx9v 發表於 2010-5-20 12:59:22 |顯示全部樓層
我用泥插葉又試過浸葉, 放O左係廁所都係爛, 可能真係要過O左夏天先去插葉, 分株先好D掛, 我依家再試吓用多D珠石+蛭泥再試, 希望得啦!
回復