準備租村屋 想大家比意見

作者: greentea 發表于 2010-5-5 20:22:07
5843 15
準備租村屋 想大家比意見

想找元朗村屋 或 粉嶺村屋

資料:

2人住 1房1廳 ( 或 2房1廳 )
中層 或 頂層
預算 3500元之內 ( 最多 4000元 )

因是第一次住村屋

想大家比意見 和 要注意的地方

另外想問 在 元朗區 和 粉嶺區 的 那些村 的村屋 住比較好呢? 例如 元朗區 馬田村

租 元朗村屋 還是租 粉嶺村屋 會比較好呢 ?

想找比較安全的村屋 ( 比較安靜, 不要太緊密的村屋 , 村民 或 周圍住的人比較友善 )

大家有要出租的村屋介紹嗎? ( 或好的業主/地產代理介紹嗎? )

Thanks !
比得大帝 發表於 2010-5-6 11:35:25 |顯示全部樓層
應該哩度都好多人住村屋咖

俾d意見研究吓罷
回復

無比仔 發表於 2010-5-6 20:55:29 |顯示全部樓層
呢個budget而家好難租到合你要求的村屋呢~
回復

ht333147 發表於 2010-5-6 23:13:26 |顯示全部樓層
這個價只能租到一些由豬舍/雞舍改建的木屋
回復

hellokitty_971 發表於 2010-5-7 00:00:01 |顯示全部樓層

元朗區村屋
2人住 1房1廳 ( 或 2房1廳 )   有(350尺)

中層 或 頂層       有時有(有d會包埋半個天台)
預算 3500元之內 ( 最多 4000元 )     

想找比較安全的村屋 有保安
( 比較安靜, 不要太緊密的村屋 , 村民 或 周圍住的人比較友善 )
要安靜既要睇下向邊個方向, 村民超8 掛, 交通方便架, 夜晚有野食

如果想攞電話問下, 我可以幫你落留下望望~

評分

查看全部評分

回復

無比仔 發表於 2010-5-7 00:54:27 |顯示全部樓層
這個價只能租到一些由豬舍/雞舍改建的木屋
ht333147 發表於 2010-5-6 23:13

禁樣講又誇張左d...
回復

Demi 發表於 2010-5-13 14:38:51 |顯示全部樓層
禁樣講又誇張左d...
無比仔 發表於 2010-5-7 00:54

哈哈 ...  是有點誇張了 ...
其實上水粉嶺的村屋, 1房1廳, $4000內, 應該有不少選擇呀 ..
如果你不介意要坐小巴回粉嶺巿中心, 租金應該仲平 ...
但如果你要養狗就比較困難了, 因很多村屋放租也不希望租給有養狗的人  =,=
回復

mr_k 發表於 2010-5-13 18:47:47 |顯示全部樓層
西貢好d wor..住村屋第1選擇...元朗n粉嶺多南亞人..只是個人法..
回復

比得大帝 發表於 2010-5-14 11:31:57 |顯示全部樓層
西貢貴嘛
回復

kcheng 發表於 2010-5-14 12:19:26 |顯示全部樓層
我住村屋都有10多年啦,分享下我D心得
1。要睇你生活習慣(如經常要出市區,又夜返,日日禁長遠回家你都幾辛苦,尤其是突然有乜病痛)
(其實沙田同馬鞍山都有好多選擇)
2。說算你而家找到鐘意既環境,但唔擔保之後環境會點呀,邊個住你則邊!(所以自己既防盜意識好緊要)
3。住地下好潮濕,住中間好嘈(成日聽到上層上上落落),住3樓好D,(但要小心防盜同漏水問題)
4。最好下雨天睇樓,如窗台,冷氣機漏水都可以叫業主先攪好。
5。找個好業主。(我業主好好人,我住了7年多,佢都無加租,當然也因我是個好租客羅!)哈
回復

比得大帝 發表於 2010-5-14 16:38:35 |顯示全部樓層
4。最好下雨天睇樓,如窗台,冷氣機漏水都可以叫業主先攪好。

kcheng 發表於 2010-5-14 12:19

最好熱天又去睇下, 可能會熱到你頂唔順, 我朋友住一棟村屋, 佢話佢果女响三樓間房要下午4點鐘就要開定冷氣, 否則夜晚熱到瞓唔到
回復

kcheng 發表於 2010-5-14 22:46:50 |顯示全部樓層
回復 11# 比得大帝

是呀!所以我住之前已加一個有2/3屋頂禁大既帳篷又方便BBQ,又可以無禁晒!
回復

無比仔 發表於 2010-5-14 23:32:50 |顯示全部樓層
我住村屋都有10多年啦,分享下我D心得
1。要睇你生活習慣(如經常要出市區,又夜返,日日禁長遠回家你都幾 ...
kcheng 發表於 2010-5-14 12:19

Below $4000 budget,而家想租沙田同馬鞍山真係超難, 就算350呎的租盤都好難有呢個價.
北區可以用呢個價租到, 但位置坐向同交通應該無禁理想.
回復

kcheng 發表於 2010-5-15 09:35:22 |顯示全部樓層
回復 13# 無比仔

係呀!但住遠D,車費係小D,但時間長!
住近市區D,租金貴D,但方便D!
真係要睇你點選擇!
但最緊要,係自己負擔到,
唔係搬左之後就煩啦!!!!
回復

mr_k 發表於 2010-5-15 19:37:43 |顯示全部樓層
就馬鞍山一帶西沙公路村屋na...
回復

mr_k 發表於 2010-5-15 19:40:10 |顯示全部樓層
1/F 最平na..全棟就最好na
回復