士多啤梨優格奶凍

作者: joke_k_d 發表于 2010-5-5 02:10:55
3249 5

材料(可做6個@150亳升模具份量)
•150克士多啤梨,打蓉
•1.5湯匙橙汁
•50克砂糖
•4片魚膠片(約1.5克一片)或1湯匙魚膠粉
•175亳升原味無糖優格
•2湯匙霖酒
•150亳升淡忌廉 (whipping cream)
•6粒完整士多啤梨(裝飾用)
步驟
1. 如用魚膠片,先用凍開水浸透
2. 士多啤梨蓉、橙汁、砂糖用細慢火煮滾。熄火,加入浸透並揸去多餘水份嘅魚膠片或魚膠粉,拌勻融化;士多啤梨漿置室溫待涼。
3. 淡忌廉用電動打蛋機打至企身。
4. 將優格、霖酒加入士多啤梨漿內,拌勻;再拌入打起嘅忌廉。
5. 完粒士多啤梨切半,放於模具底,再倒入步驟4後嘅士多啤梨漿。
6. 放入雪櫃中雪至凝固。
7. 脫模,食得

步驟2之後抖緊涼

步驟4之後嘅士多啤梨漿

步驟5放兩半士多啤梨喺模底

步驟6可以放入雪櫃嘞

用其他生果都好好味,我亦做過奇異果嘅..... 不過用青檸汁代替橙汁,用君度橙酒 (Cointreau) 代替霖酒

呢個食譜並非我原創,係我一本英文甜品書內嘅

評分

查看全部評分

Monse 發表於 2010-5-5 02:21:19 |顯示全部樓層
材料(可做6個@150亳升模具份量)
•150克士多啤梨,打蓉
•1.5湯匙橙汁
•50克砂糖
•4片魚膠片(約 ...
joke_k_d 發表於 2010-5-5 02:10

好好食咁喎, 我仲意奇異果味啊, 你做甜品咁叻要多啲貼食譜上來分享啊.
回復

joke_k_d 發表於 2010-5-5 02:28:20 |顯示全部樓層
好好食咁喎, 我仲意奇異果味啊, 你做甜品咁叻要多啲貼食譜上來分享啊. ...
Monse 發表於 2010-5-4 19:21

Monse, 你隻夜鬼吖 喂喂,我做來做去都係三、兩款架咋,唔叻架
回復

Monse 發表於 2010-5-5 13:40:32 |顯示全部樓層
Monse, 你隻夜鬼吖  喂喂,我做來做去都係三、兩款架咋,唔叻架
joke_k_d 發表於 2010-5-5 02:28

我見你係你自己既部格落到做既甜品好多款色喎.
回復

八王爺 發表於 2010-5-6 10:18:30 |顯示全部樓層
我仲意橙味!試吓做橙味。
回復

joke_k_d 發表於 2010-5-6 22:30:48 |顯示全部樓層
我見你係你自己既部格落到做既甜品好多款色喎.
Monse 發表於 2010-5-5 06:40

唔少都係整一次玩下..... 真正常整咪得三款

我仲意橙味!試吓做橙味。
八王爺 發表於 2010-5-6 03:18

咁等我 post 多兩款橙味嘅孝敬下王爺先
回復