新丁第一次雕刻水仙

作者: vincentma 發表于 2007-12-31 22:37:21
10244 42
loklok 發表於 2008-1-7 00:24:51 |顯示全部樓層
原帖由 發財媽咪 於 2008-1-7 00:22 發表
我怕買一箱三十個的 (太多)
雕到眼也張不開呢!

一小時便可雕一球喔(我的話)
三十球全雕要兩三天
回復

orchids 發表於 2008-1-7 12:07:44 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2008-1-7 00:01 發表

你戒水仙?唔好呀...

我第一次介()蟹爪係買10蚊3個黎實驗,

我覺得我自己係半個格價專家,但由上年開始,我就搵唔到D10蚊3個咁平嘅水仙頭.
我在12月尾响花墟用98蚊買左盒20頭,上星期見到同一店舖同一牌子的20頭,賣120蚊.同D金,豬肉一齊升值.
回復

vincentma 發表於 2008-1-7 20:26:32 |顯示全部樓層
五星期前第一個企頭開花啦!但為甚麼黃晒葉0既? 係唔係矮壯素落多得滯?中間仍然未有花?兩邊才有,係唔係正常嫁?
回復

foresteyes 發表於 2008-1-8 01:50:35 |顯示全部樓層
蟹爪用一箱廿個頭的作成品都好好架la , 唔好用的五頭, 一來有排雕, 二來浪費左五頭

我玩咗廿年la....今年可能玩一兩個算數
回復

foresteyes 發表於 2008-1-8 01:53:05 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-1-7 20:26 發表
五星期前第一個企頭開花啦!但為甚麼黃晒葉0既? 係唔係矮壯素落多得滯?中間仍然未有花?兩邊才有,係唔係正常嫁?

我估你太多矮壯素, 唔係太多太陽, 就會有咁情況
如果係可以的話多哂太陽, 最好有十個小時, 唔好用矮壯素的花可以開多三至五日的
回復

vincentma 發表於 2008-1-8 13:14:42 |顯示全部樓層
原帖由 foresteyes 於 2008-1-8 01:53 發表

我估你太多矮壯素, 唔係太多太陽, 就會有咁情況
如果係可以的話多哂太陽, 最好有十個小時, 唔好用矮壯素的花可以開多三至五日的

係唔係唔落矮壯素更好呢?我已放在天台中間,但—都只有 5 - 6個鐘頭太陽。
回復

orchids 發表於 2008-1-8 13:55:21 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-1-8 13:14 發表

係唔係唔落矮壯素更好呢?我已放在天台中間,但—都只有 5 - 6個鐘頭太陽。

我工作的地方好多同事都浸水仙,我地會放在同一的露天地方曬太陽,我發覺冇落矮壯素的水仙初期不會特別高,但到見花苞時,就會比有落的高,可能生得高,我覺得葉都特別散.

我都有用矮健素,覺得冇乜問題,在剛開花時不會葉黃,但就會比冇落的快黃,但都有7~8日時間睇花,但你果盆好似真係有D問題,你盆的葉好矮(矮過我上年的),你可能落藥過量,你要留意現在已見葉尖黃,可能中間的花未開,全部葉蘭都變黃收水.
回復

yuwaiman 發表於 2008-1-8 20:01:57 |顯示全部樓層
我想問應該俾幾多水嚟俾佢晒太陽
回復

orchids 發表於 2008-1-8 20:06:12 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-1-8 20:01 發表
我想問應該俾幾多水嚟俾佢晒太陽

浸到D根就夠,可以加多D,預佢揮發,唔好浸到上葉.(this advice for 企頭 only)

回復

vincentma 發表於 2008-1-8 20:51:31 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-1-8 13:55 發表

我工作的地方好多同事都浸水仙,我地會放在同一的露天地方曬太陽,我發覺冇落矮壯素的水仙初期不會特別高,但到見花苞時,就會比有落的高,可能生得高,我覺得葉都特別散.

我都有用矮健素,覺得冇乜問題,在剛開花時不會 ...

多謝指導!我現在介的水仙試落少少看看情況又點?要比較下先。
回復

orchids 發表於 2008-1-9 19:59:27 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-1-8 20:51 發表

多謝指導!我現在介的水仙試落少少看看情況又點?要比較下先。

我用的是矮健素,依照說明稀釋及浸泡,但會在上盆後2~3日落藥比說明早4~5天,我覺得矮健素係激素,激素的濃度很影響功效,最好依照指示,過份稀釋會無效,但不要過量.
回復

carlo 發表於 2008-1-10 00:24:01 |顯示全部樓層
原帖由 foresteyes 於 2008-1-8 01:50 發表
蟹爪用一箱廿個頭的作成品都好好架la , 唔好用的五頭, 一來有排雕, 二來浪費左五頭

我玩咗廿年la....今年可能玩一兩個算數

請問咩係 廿頭 ? 五頭 ?  
回復

PACO 發表於 2008-1-10 00:53:48 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2008-1-10 00:24 發表

請問咩係 廿頭 ? 五頭 ?  

在十幾年之前分別會大一d,廿頭---即一箱內有二十個頭(個水仙頭明顯較少及花芽少),五頭以前就勁囉---一箱先得個五個超大,超壯,花芽勁粗嘅水仙頭!現在的,只將個箱變細咗,再入五隻較大少少的就算了!!!
所以浸蟹爪用廿頭就夠啦,因為細d易界d,而且萬一失敗咗銀包都無咁傷麻 (五頭會貴d架)

回復

carlo 發表於 2008-1-10 01:00:41 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-1-10 00:53 發表

在十幾年之前分別會大一d,廿頭---即一箱內有二十個頭(個水仙頭明顯較少及花芽少),五頭已前就勁囉---一箱先得個五個超大,超壯,花芽勁粗嘅水仙頭!現在的,只將個箱變細咗,再入五隻較大少少的就算了!!!
所以浸 ...

原來係咁 , 唔該晒
回復

GLI 發表於 2008-1-13 16:52:47 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-1-4 13:52 發表

買一盒十個啦, 平好多, 可多 d 練習, 多了可送比朋友, 唔好的可放外或放厠所囉, 嗅嗅花香都好.
我試過買 30 幾個, 雕到廿個左右, 雕到零晨兩三點眼都睇唔清, 雕唔晒太多又可泥種, 泥種 d 花耐 d, 不過由種至花開的 ...

Matt和各位: 請問如何用泥種?我剛浸了10個,還有一個已去泥和雜物,舊根仍在,請問如何落盆?
回復

vincentma 發表於 2008-1-14 21:18:55 |顯示全部樓層
已經有六盤開花,不過比較喜歡的是這盤
回復

yuwaiman 發表於 2008-1-15 10:29:17 |顯示全部樓層
我想問吓我嗰d星期日一早浸水, 但都今朝都仲未有白色嘅根出嚟, 要繼續浸水定俾佢曬吓太陽, 唔該晒
回復

foresteyes 發表於 2008-1-15 13:42:43 |顯示全部樓層
你比多少少時間佢拉
回復

orchids 發表於 2008-1-15 15:28:30 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-1-15 10:29 發表
我想問吓我嗰d星期日一早浸水, 但都今朝都仲未有白色嘅根出嚟, 要繼續浸水定俾佢曬吓太陽, 唔該晒

你'浸水'的意思是?
我的做法是企頭及蟹爪通常介頭後浸水1~2日,這浸水是指將水仙頭全個像倒立般或介口向下浸在水中,浸水後將水仙頭芽向上根位向下(如是企頭)的放在盆中加水,水要浸到根位但不要浸到芽,放在明亮而沒有太陽直曬的地方養根約4~5日.
回復

Sui 發表於 2008-1-15 15:57:33 |顯示全部樓層
我個d淨係d葉係咁長到好高,呢幾日又冇太陽,咁會唔冇花ga?
回復