其實有沒有巨型品種AV?

作者: GMT+8 發表于 2010-5-4 14:21:49
3574 31
一般常見的AV有標準, 半迷你, 迷你及超迷你,
其實有沒有大型甚至巨型AV的呢?
每次去花展都會見到一些葉長約10cm的AV她們應該是大型吧,
各位花友有無見過更大的呢?
蕙蕙 發表於 2010-5-4 15:24:13 |顯示全部樓層

我有棵458, 塊葉成8"長架

回復

GMT+8 發表於 2010-5-4 15:44:46 |顯示全部樓層
嘩, 都好大棵下, 唔知轉個大d既盆會唔會再大d呢add4icon
回復

雍正 發表於 2010-5-4 19:54:07 |顯示全部樓層
一般常見的AV有標準, 半迷你, 迷你及超迷你,
其實有沒有大型甚至巨型AV的呢?
每次去花展都會見到一些葉長 ...
GMT+8 發表於 2010-5-4 02:21 PM

其實標準型每次換泥時換大一號盆就可以,但以10吋為限
回復

Fleur 發表於 2010-5-4 20:54:27 |顯示全部樓層
能夠將標準型種得巨型的一定喺專家,例如leo到就有,可以去睇吓.
回復

GMT+8 發表於 2010-5-4 23:35:56 |顯示全部樓層
原來真係有, leo係唔係skw那位?
回復

Fleur 發表於 2010-5-5 00:21:24 |顯示全部樓層
SKW???? WHO IS THAT?
回復

sammy 發表於 2010-5-5 00:37:44 |顯示全部樓層
Tiger, Natchurly Nawlins
回復

Tony 發表於 2010-5-5 01:08:08 |顯示全部樓層
SKW???? WHO IS THAT?
Fleur 發表於 2010-5-5 00:21

筲箕灣ge英文
回復

GMT+8 發表於 2010-5-5 09:58:21 |顯示全部樓層
麻煩Tony幫我翻譯火星文add9icon
回復

David 發表於 2010-5-5 10:20:59 |顯示全部樓層
回復 4# 雍正

Why 以10吋為限 lae?
Is it because otherwise you'll get disqualified?
回復

GMT+8 發表於 2010-5-5 10:35:19 |顯示全部樓層
係唔係10吋已是上限, 無得再大既意思?
回復

雍正 發表於 2010-5-6 00:58:40 |顯示全部樓層
回復  雍正

Why 以10吋為限 lae?
Is it because otherwise you'll get disqualified?
David 發表於 2010-5-5 10:20 AM

sorry!更正,應該係7吋先啱,若果再換更大既盆,佢都唔會再大,只會爛根死亡
回復

kobyip 發表於 2010-5-6 10:18:41 |顯示全部樓層
sorry!更正,應該係7吋先啱,若果再換更大既盆,佢都唔會再大,只會爛根死亡
雍正 發表於 2010-5-6 00:58

嘩....7吋盆, 都唔細add9icon
我記得係度睇過, 有某師兄(唔記得邊個)話AV用盆的大小,
係睇返植株葉幅的直徑, 大慨為葉幅的1/3
如果咁計, 用7吋盆種, 果盆AV葉幅咪分分鐘有成21吋濶囉,
成隻大bear bear咁, 攬都攬唔晒囉add4icon
回復

GMT+8 發表於 2010-5-6 10:46:29 |顯示全部樓層
嘩21吋直徑, 就算打個八折都有16吋以上! 真係好巨型! 係唔係所有標準型都可以用呢個方法種大佢?
但佢地原本都係生係地上面, 假設即係一個無限大既盆, 唔係好明點解盆大過7吋就會爛根而死.
回復

corina 發表於 2010-5-6 10:56:32 |顯示全部樓層
Tiger, Natchurly Nawlins
sammy 發表於 2010-5-5 00:37

上年我盆Natchurly Nawlins c 咗,好想好想再種返盆~add8icon
回復

孖吉 發表於 2010-5-6 11:26:05 |顯示全部樓層
聽說是生長在 石la ,唔會有無限大旳 石la 吧
回復

比得大帝 發表於 2010-5-6 11:31:39 |顯示全部樓層
今次園藝館紫羅展都有一盆好大咖

我以前都有盆 yukako 有18吋直徑, 不過送咗俾人, 俾佢整死咗 add9icon
回復

孖吉 發表於 2010-5-6 11:34:23 |顯示全部樓層
今次園藝館紫羅展都有一盆好大咖

我以前都有盆 yukako 有18吋直徑, 不過送咗俾人, 俾佢整死咗  ...
比得大帝 發表於 2010-5-6 11:31

係借左俾 "劉備" 吓話,原來死咗,真係可憐add2icon
回復

孖吉 發表於 2010-5-6 11:35:25 |顯示全部樓層
上年我盆Natchurly Nawlins c 咗,好想好想再返盆~
corina 發表於 2010-5-6 10:56

呢隻都係我的心頭好,如果有請通知聲 add14icon
回復

12下一頁