船灣淡水湖郊遊徑

作者: sammy 發表于 2010-5-2 20:56:00
6073 22

昨天走船灣淡水湖郊遊徑,景色怡人。在大埔墟站乘275R到總站下車,從新娘潭自然教育徑步行約二十分鐘,到達船灣淡水湖郊遊徑入口,直上馬頭峰、經橫嶺坳、大峒、觀音峒、鹿湖峒、鵝髻頂、長牌墩、再返到大尾督,乘75K回大埔墟站。繞湖一周,沿途可見八仙嶺、吊燈籠、深圳、印洲塘、黃竹角海、赤門海峽、馬鞍山等等,美不勝收,尾段。不過路程頗長(約17.5公里),全程極少遮陰位,而且山勢起伏,須上落不下十次,十分吃力。另外鵝髻頂及長牌墩下岥路峭斜,浮沙碎石及樹葉,容易滑下,要小心。最後還要留意,到達主壩會遇上防止單車駛入的鐵閘,上了鎖鏈,只能拉開一道縫隙,側身而過,體型稍胖可能會無法穿過,進退兩難。

船灣淡水湖

主壩變成單車道,有人肆意播放音響或鳴笛,很嘈吵。

副壩

馬鞍山

赤門海峽

印洲塘

吊燈籠

像屏風的橫嶺,也就是剛才走過的山脊

滿山都是桃金孃,蓄勢待發

黃牛木

木荷

樟蠶

評分

查看全部評分

Agnes 發表於 2010-5-2 21:48:00 |顯示全部樓層
昨日天色明媚,確是郊遊的好日子。
看到路程,便知 sammy 狀態大勇。青春無敵,真的要趁行得走得便四圍去。
好似我,缺乏運動,郁兩郁就暈陀陀,周身痛,後悔莫及.......
睇怕邊度都唔駛去,睇相睇旅遊特輯就當去左罷啦!冇鬼用。
回復

sammy 發表於 2010-5-2 22:08:09 |顯示全部樓層
昨日天色明媚,確是郊遊的好日子。
看到路程,便知 sammy 狀態大勇。青春無敵,真的要趁行得走得便四圍去。 ...
Agnes 發表於 2010-5-2 21:48

如果只係"氣"的問題, 可以慢慢練呀, 先揀平易又好風景的路線, 你睇相入面的細路, 佢都行到
但如果係關節勞損就難搞, 行山o既人最怕呢樣, 行到膝頭痛真係可以提早收山. 會唔會同你成日企有關呢?
回復

Agnes 發表於 2010-5-2 22:20:53 |顯示全部樓層
如果只係"氣"的問題, 可以慢慢練呀, 先揀平易又好風景的路線, 你睇相入面的細路, 佢都行到
但如果係關節 ...
sammy 發表於 2010-5-2 22:08

我血氣唔夠,點可以同血氣方剛的 sammy 和細路比較呢?
說真的,我真估不到你行山行得咁叻。
我近排貧血+感冒,病到連天台都上唔到。
回復

sammy 發表於 2010-5-2 22:32:59 |顯示全部樓層
我血氣唔夠,點可以同血氣方剛的 sammy 和細路比較呢?
說真的,我真估不到你行山行得咁叻。
我近排貧血+ ...
Agnes 發表於 2010-5-2 22:20

原來貧血, 唔怪得易攰
感冒唞下就冇事; 但貧血有冇大礙?
你呢行都幾慘, 唔可以隨便放病假
回復

KOOKOO 發表於 2010-5-2 22:37:59 |顯示全部樓層
桃金孃的果實好似食得, 好甜架
回復

wct119 發表於 2010-5-3 09:59:39 |顯示全部樓層
桃金孃係唔係即係山稔?
回復

sammy 發表於 2010-5-3 14:55:54 |顯示全部樓層
桃金孃係唔係即係山稔?
wct119 發表於 2010-5-3 09:59

係呀, 又叫崗稔
回復

擔泥 發表於 2010-5-4 08:50:06 |顯示全部樓層
嗯, 我諗 Sammy 係呢度其中一位山路之王 ~
得閒請繼續介紹些有趣的路線給大家啊! 謝謝.
回復

claudiatang 發表於 2010-5-4 16:52:15 |顯示全部樓層
係呀, 又叫崗稔
sammy 發表於 2010-5-3 14:55

你自己一個人去呀﹗好叻喎﹗
回復

sammy 發表於 2010-5-4 21:40:46 |顯示全部樓層
嗯, 我諗 Sammy 係呢度其中一位山路之王 ~
得閒請繼續介紹些有趣的路線給大家啊! 謝謝. ...
擔泥 發表於 2010-5-4 08:50

真係唔敢當, 我只係行左一年多D, 經驗仲好少 , 呢度大把老手潛水啫

多謝鼓勵, 我仲以為冇乜人有興趣行山添
回復

sammy 發表於 2010-5-4 21:48:51 |顯示全部樓層
你自己一個人去呀﹗好叻喎﹗
claudiatang 發表於 2010-5-4 16:52

吓? 我冇寫你都知?add12icon
係呀, 我鐘意一個人行, 況且咁難行都幾難搵到人肯去, 果日真係熱到想中暑, 好似夏天咁. 本來約媽打去(係佢帶我第一次行山), 佢又驚路斜, 一直唔成事, 咁唯有我膽粗粗去做探子囉, 我去完佢仲心郁郁問我幾時再去呢
回復

claudiatang 發表於 2010-5-5 13:23:39 |顯示全部樓層
回復 12# sammy

去行山最好多幾個人,有照應﹗下次不要再孤身走山路呀﹗
昨日就有位行山人士因身體不適而滾落山,幸好有隻狗狗發現拉住主人去救人。叻叻呀﹗
回復

惡姨 發表於 2010-5-5 16:58:14 |顯示全部樓層

下次喺呢道姐隊去, 咪唔洗一個人去啦....呢段路我都有行過, 我由大美督出發, 行到烏胶滕
回復

claudiatang 發表於 2010-5-5 17:28:19 |顯示全部樓層
下次喺呢道姐隊去, 咪唔洗一個人去啦....呢段路我都有行過, 我由大美督出發, 行到烏胶滕 ...
惡姨 發表於 2010-5-5 16:58

沒錯﹗人多熱鬧又安全。起碼遇到山賊或偷渡者也不怕﹗
回復

sammy 發表於 2010-5-5 23:24:27 |顯示全部樓層
下次喺呢道姐隊去, 咪唔洗一個人去啦....呢段路我都有行過, 我由大美督出發, 行到烏胶滕 ...
惡姨 發表於 2010-5-5 16:58

利害, 逆走仲辛苦
夏天真係咪搞, 真係曬到中暑

你去果陣度閘係咪都係上鎖?
回復

sammy 發表於 2010-5-5 23:29:10 |顯示全部樓層
沒錯﹗人多熱鬧又安全。起碼遇到山賊或偷渡者也不怕﹗
claudiatang 發表於 2010-5-5 17:28

好似呢種開揚的路, 雖然又曬又辛苦, 但我反而唔擔心有賊, 因為唔方有人行又冇位匿藏; 反而易行又陰涼的林徑遇到山賊機會大得多, 好似紅梅谷咁
回復

惡姨 發表於 2010-5-6 09:25:34 |顯示全部樓層
利害, 逆走仲辛苦
夏天真係咪搞, 真係曬到中暑

你去果陣度閘係咪都係上鎖? ...
sammy 發表於 2010-5-5 23:24

好似都有上鎖, 唔係好記得喇.....因為都成3-4年前囉, 厲害?? 唔講得, 祇係比較鍾意行吓山暏
回復

ILoveFlower 發表於 2010-5-6 17:03:18 |顯示全部樓層
睇相睇得心擴神怡, 但驚見樟蠶一條... 真係好驚add5icon

下次行山, 可以約埋一齊呀, 我地都好仲意帶埋狗狗郊遊樂add6icon
回復

sammy 發表於 2010-5-7 00:00:15 |顯示全部樓層
睇相睇得心擴神怡, 但驚見樟蠶一條... 真係好驚

下次行山, 可以約埋一齊呀, 我地都好仲意帶埋狗狗 ...
ILoveFlower 發表於 2010-5-6 17:03

蟲蟲好得意架 , "几"字型咁行, 無端端車路上有幾條, 可能係樹上吹落嚟, 另外有隻仲踩到變柿餅

帶狗行仲可以嚇退D山賊, 一舉兩得, 但怕唔怕狗會中暑呢?
回復

12下一頁