杜鵑花樹可以係邊到買到

作者: tn1004hk 發表于 2010-5-2 01:25:34
2875 9
想買一棵大的杜鵑花樹放在花園.
今日去左元朗一個花場睇, 有一棵高1.6-1.8米, 長2米的.
他們說這一棵有20多年大, 要賣$12000 好貴哦!!

係咪真係要甘貴? 有冇其他地方可以買到?
fnv234 發表於 2010-5-2 01:34:24 |顯示全部樓層
你想買邊種?
普通果隻花期嘅時候見過花墟有
不過都唔算大棵
回復

tn1004hk 發表於 2010-5-2 01:38:23 |顯示全部樓層
想買大棵的, 但我唔知道品種哦.
想post相上來, 但好像超過146Kb, 不讓我上載.
回復

fnv234 發表於 2010-5-2 01:56:16 |顯示全部樓層
想買大棵的, 但我唔知道品種哦.
想post相上來, 但好像超過146Kb, 不讓我上載. ...
tn1004hk 發表於 2010-5-2 01:38

喺管理處好似有關於壓縮圖片嘅貼
你想搵咩色?
回復

BBBQQ 發表於 2010-5-2 09:42:42 |顯示全部樓層

普通既香港杜鵑最大都係2米倒, 同埋係灌木,
好多分枝,自己買盆細既, 種地種得好..都好快大
12000 蚊..可以買好多其他既花'路'....
早排杜鵑開花時起花墟有, 分別開白, 紫, 同埋粉紅...
而家買到既通常都係比利時杜鵑, 唔會好大棵
回復

tn1004hk 發表於 2010-5-2 22:27:38 |顯示全部樓層
我今天去了另一個花埸看.
是台灣品種的杜鵑, 有1.5米高, 寬2米, 白和粉紅色的. 要價4500.
回復

spinnet 發表於 2010-5-4 17:31:46 |顯示全部樓層
你係元朗咩花埸? 佢開你$12000咁貴ke? 我之前在元朗買了一棵1米多d只是$40. (當然是最普通的毛杜鵑)

http://hkplants.com/thread-44288-1-1.html
回復

BBBQQ 發表於 2010-5-4 19:58:05 |顯示全部樓層
之前起粉嶺d花場, 我都買左一棵白色同埋粉紅色, 應該都係呢隻毛杜鵑, 記得粉紅色既好大棵, 於是叫老闆幫忙剪矮, 先可以手擕回家. 好似加埋50蚊, 4500除50=90, 90棵開起黎一定好靚..可唔可以pm我你去個花場名, 等我見識下甘貴既杜鵑係點....謝謝
回復

Jesation 發表於 2010-5-5 10:15:56 |顯示全部樓層
呢d?

http://www.hljh.tcc.edu.tw/teach ... %9D%9C%E9%B5%91.htm

或者運費真係要咁貴?果然千金難買心頭好,俾我寧願買細細棵自己種佢廿年,更有"簡情"呀。
回復

euka 發表於 2011-2-9 23:05:21 |顯示全部樓層
I buy one this morning at flower market, 1 meter. light purple, just $200
回復