香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)西式 麵包之下

麵包之下

作者: acmc 發表于 2010-4-30 23:22:31
3103 14
想請教大家, 做麵包時會抺油落個盆, 用錫紙墊底, 還是用牛油紙墊底好? 你哋常用嘅方法係咩呢?
prodorothyhkg 發表於 2010-4-30 23:52:26 |顯示全部樓層
牛油紙好,好易撕返出黎,但係個盤都要抺油,因為d包包會出界
用紙係返熱時唔使加碟入叮叮爐add4icon
錫紙太貴
回復

acmc 發表於 2010-5-1 00:13:10 |顯示全部樓層
我試過用個蛋糕長盆抺油, 都攞唔出來, 出來時都整到個包爛晒啦.
用牛油紙, 唔係次次得, 有時張紙meet唔到出來, 黏住個包喎.
所以我先用錫紙, 同你一樣覺得無咁經濟囉!
回復

fianfumy 發表於 2010-5-1 01:22:45 |顯示全部樓層
如果用長盆我是用 "入爐不黏布" , $18/塊 , 洗完可再用囉, 如用圓盆都是用牛油紙囉...
回復

acmc 發表於 2010-5-1 08:09:08 |顯示全部樓層
如果用長盆我是用 "入爐不黏布" , $18/塊 , 洗完可再用囉, 如用圓盆都是用牛油紙囉... ...
fianfumy 發表於 2010-5-1 01:22

"入爐不黏布"是否只有二記有得賣呀?
咁你係個包熱或者係凍晒先meet張牛油紙ga?  我試過個包底濕濕哋嘅時候meet就meet到, 乾晒張牛油紙就好似溶埋落個包底meet唔出, 但有時乾晒又meet到喎, 都唔知點解!!
回復

fianfumy 發表於 2010-5-1 14:21:04 |顯示全部樓層
"入爐不黏布"在烘焙店有得買到呀 !
我通常焗好包仲暖時已拿哂出來轉盒啦...
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-3 17:48:58 |顯示全部樓層
"入爐不黏布"是否只有二記有得賣呀?
咁你係個包熱或者係凍晒先meet張牛油紙ga?  我試過個包底濕濕哋嘅時候 ...
acmc 發表於 2010-5-1 08:09

我D牛油紙好易"MEET"喎
凍熱一樣咁易,未試過難撕出來
回復

acmc 發表於 2010-5-3 18:48:29 |顯示全部樓層
請問 "入爐不黏布" 可唔可以用來整蛋糕墊底呀?
回復

acmc 發表於 2010-5-3 20:56:31 |顯示全部樓層
"入爐不黏布"在烘焙店有得買到呀 !
我通常焗好包仲暖時已拿哂出來轉盒啦... ...
fianfumy 發表於 2010-5-1 14:21

今日買咗啦, 不過size大過個焗盆, 係唔係要剪裁過至用呢? 或是摺疊起來用的?
回復

acmc 發表於 2010-5-3 21:01:28 |顯示全部樓層
我D牛油紙好易"MEET"喎
凍熱一樣咁易,未試過難撕出來
prodorothyhkg 發表於 2010-5-3 17:48

之前係jusco買的用晒整 cake, 後來係二記買來的就會咁, 我估會唔會質地唔好呢!!!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-3 21:52:21 |顯示全部樓層
之前係jusco買的用晒整 cake, 後來係二記買來的就會咁, 我估會唔會質地唔好呢!!! ...
acmc 發表於 2010-5-3 21:01

我都係用緊二記$5 50張果隻咋,一開4用
http://www.twinsco.com/GenProduct.php?pdtcode=922111
我昨日都整左一d放左入雪櫃,明天食時post 比你睇~
回復

acmc 發表於 2010-5-3 22:08:53 |顯示全部樓層
我都係用緊二記$5 50張果隻咋,一開4用

我昨日都整左一d放左入雪櫃,明天食時post 比你睇~ ...
prodorothyhkg 發表於 2010-5-3 21:52

係呀, 就係這隻,質地睇落無jusco的咁白淨!
回復

fianfumy 發表於 2010-5-4 15:52:42 |顯示全部樓層
"入爐不黏布"我通常用來在長盆用的( 焗曲奇 , 麵包及pizza囉)
我不會剪呀 , 因可循環再用, 另外在烘焙店買到都有幾款牛油紙架, 而我都是用2記買, 都唔黐喎 , 反而之前在陳支記買那種就牛油紙真係好唔掂喎  , 都唔似是牛油紙, 似义燒紙呀 !
回復

acmc 發表於 2010-5-4 21:59:15 |顯示全部樓層
"入爐不黏布"我通常用來在長盆用的( 焗曲奇 , 麵包及pizza囉)
我不會剪呀 , 因可循環再用, 另外在烘焙店買 ...
fianfumy 發表於 2010-5-4 15:52

之前用jusco的牛油紙, 撕下來的牛油紙會乾淨點的, 但用二記那隻, 撕出來會連埋啲蛋糕黐埋出來, 即蛋糕底會有少少爛, 下次再整影張相你睇吓.
回復

acmc 發表於 2010-5-7 16:16:13 |顯示全部樓層
我不會剪呀 , 因可循環再用, 另外在烘焙店買 ...
fianfumy 發表於 2010-5-4 15:52

就是這樣啦! 成個蛋糕底黐埋出來, 今次用入爐不沾布用在蛋糕都會呀.
回復