不再薯仔 - spinnet 的 Sinn. An's Bom Dia (14/5 updated...#17)

作者: Damimi 發表于 2010-4-30 15:29:31
1908 18

第一次種sinn, 第一次用薯仔種到有4塊葉我睇
好開心,不過問題黎喇

我見佢隔離又有另一棵出緊黎,得細細塊既一對葉仔
咁請教咁多位,我而家應該點做呀?
應該咩都唔做,等細果棵大棵d,先落大盤丫
定cut開棵大既落盆呀?成粒薯仔cut 落去丫
定只cut 個頂?
Damimi 發表於 2010-4-30 15:33:36 |顯示全部樓層
同盆仲有 u姐既 Sinn. Ozark Firework x self

由種子發芽,希望佢地點點綠色都種得成啦,唔係就慘囉
未落盆果一半種子俾左圖既小小魔怪ko晒喇,哈哈~

由種子種起既,又要等幾時先可以搬落小盤呀?
回復

cherrylwy 發表於 2010-4-30 19:59:44 |顯示全部樓層
第一次種sinn, 第一次用薯仔種到有4塊葉我睇
好開心,不過問題黎喇

我見佢隔離又有另一棵出緊黎,得細細塊 ...
Damimi 發表於 2010-4-30 15:29

可以答你第一個問題,果棵小的應該係側芽,因為球根會有唔只一個地方出芽的,可能同時會有3,4個芽,如果你想由佢自由生長就唔洗理佢,如果你想CUT出來另培殖一盤, 就等佢大D先CUT, 而家太細嘞~
回復

spinnet 發表於 2010-4-30 22:18:41 |顯示全部樓層

你用咁大個盤來種迷岩係好難控制泥嘅濕度, 過濕的話球根會變"林"...仲有太大的花盤係好難出花ka...add9icon 不如你參考其他網友點種啦. 你d泥好似唔夠疏水, 你用花x3合1泥啦.
回復

irishuen 發表於 2010-5-1 00:25:09 |顯示全部樓層
咁細唔好落肥呀, 最少都要有1塊指甲咁大先好落
回復

Damimi 發表於 2010-5-1 12:17:58 |顯示全部樓層
可以答你第一個問題,果棵小的應該係側芽,因為球根會有唔只一個地方出芽的,可能同時會有3,4個芽,如 ...
cherrylwy 發表於 2010-4-30 19:59

咁係咪cut 左大果棵出黎先呀?
回復

Damimi 發表於 2010-5-1 12:18:33 |顯示全部樓層
你用咁大個盤來種迷岩係好難控制泥嘅濕度, 過濕的話球根會變"林"...仲有太大的花盤係好難出花ka... ...
spinnet 發表於 2010-4-30 22:18

係呀,等我搵過晒d 泥同個盆先
回復

Damimi 發表於 2010-5-1 12:19:01 |顯示全部樓層
咁細唔好落肥呀, 最少都要有1塊指甲咁大先好落
irishuen 發表於 2010-5-1 00:25

知道了,到時一個星期一次肥?
回復

irishuen 發表於 2010-5-1 15:35:33 |顯示全部樓層
知道了,到時一個星期一次肥?
Damimi 發表於 2010-5-1 12:19

一星期一次可以了, 不過要依足比例開肥, 不過岩桐問題唔大, 都比av受肥
回復

cherrylwy 發表於 2010-5-1 17:12:09 |顯示全部樓層
咁係咪cut 左大果棵出黎先呀?
Damimi 發表於 2010-5-1 12:17

比我就唔cut啦~
回復

Damimi 發表於 2010-5-1 22:41:47 |顯示全部樓層
比我就唔cut啦~
cherrylwy 發表於 2010-5-1 17:12

哦............聽日換左泥先
回復

GMT+8 發表於 2010-5-2 22:10:45 |顯示全部樓層
回復 2# Damimi

恭喜發苗成功! 唔知你d種子發左幾耐先出芽呢? 我個d成2星期都無動靜............應該都add12icon
回復

Damimi 發表於 2010-5-2 22:47:17 |顯示全部樓層
回復 13# GMT+8
我果d 發左一個星期都冇,已經隱約地見到有d 綠色既一點點喇
我仲諗u 姐真係好發呀,哈
回復

GMT+8 發表於 2010-5-2 22:54:16 |顯示全部樓層
睇怕我個d都係凍過水add2icon下次都係唔幫親yahoo
回復

Damimi 發表於 2010-5-3 11:30:18 |顯示全部樓層
睇怕我個d都係凍過水下次都係唔幫親yahoo
GMT+8 發表於 2010-5-2 22:54

幫襯番自己d 花友好過啦,一黎又可以贊助下個forum
同d 花友開花展,大家交流下
二黎起碼d 種子一定新鮮
係咁發發發
回復

Damimi 發表於 2010-5-14 19:59:36 |顯示全部樓層
經過上次咁多位師兄師姐既悉心教導之後
同佢地換過晒d 泥,搬過晒d 盆

不再薯仔既Sinn. An's Bom Dia 大左好多啦,仲有好多棵細細既側芽爆緊上黎添
點算呀?繼續由佢唔好郁住呀?

U姐既Sinn. Ozark Firework x self 好似冇咩點大,有d 黃左應該已經bye bye 啦
希望最大果對葉唔好死啦,因為上次包種子唔覺意俾大女ko晒
係得番厘度咁多咋,嗚嗚
係咪要等好耐先有2對葉,係咪到時先可以落盆架?

同Ada 姐換番黎既 Sinn. Sp. Geritana 側芽, 都大左好多lu~
唔知我有冇記錯,佢係咪黑白色架?
因為我搵左好耐,都搵唔到佢既開花圖呀

花友送既Sinn. Guttata,唔知點解d 葉俾我越種d 色越啞
點算呀?定佢本身d 葉唔係翠綠色呢?但我拎番屋企果陣好似唔係咁既色架喎

同一個花友送既 Sinn. Nessa,唔知係咪早排天氣太翳焗呢
d 葉軟晒,成棵野都好似就死就死咁
於是俾我起左出黎,剪晒d 軟到好似出晒水既葉
放左佢入溫室,嘆左3晚冷氣
終於救得番生,就快有花睇添喇
唔會厘個時候先黎.....................

希望咁多盆sinn 都聽聽話話,唔好死係我手上面啦
初時以為大天鵝好難種,原來唔係
sinn比大天鵝難種得多呢~
回復

Evalam 發表於 2010-5-15 21:23:36 |顯示全部樓層
回復 17# Damimi

我覺得Sinn. 易種過大天鵝喎...我棵大天鵝種得好肉酸@@"
回復

spinnet 發表於 2010-5-16 10:00:19 |顯示全部樓層
經過上次咁多位師兄師姐既悉心教導之後
同佢地換過晒d 泥,搬過晒d 盆

不再薯仔既Sinn. An's Bom Dia 大左 ...
Damimi 發表於 2010-5-14 19:59

今次d泥就好得多啦, 記住d泥干干地先好淋水啊. 長期泥太濕唔c都會生長不良. d側芽嘅問題, 你想快d開花就cut咗佢啦.
回復

Damimi 發表於 2010-5-16 12:12:03 |顯示全部樓層
今次d泥就好得多啦, 記住d泥干干地先好淋水啊. 長期泥太濕唔c都會生長不良. d側芽嘅問題, 你想快d開 ...
spinnet 發表於 2010-5-16 10:00

嘩..........好彩你提醒我啫
我仲見厘排好焗,間中會噴下水落d 泥到添

thx,spinnet
回復