蕃茄...Help, please!!!

作者: 早早肥人 發表于 2007-12-30 16:01:31
3811 19
我種的蕃茄較高和痩,
近盤底D葉好黃,同出班,唔知咩事
D葉又唔夠綠....
好唔健康...

可否請教一下大家...

謝!!!
heiheimama 發表於 2007-12-30 16:05:43 |顯示全部樓層
其實,你唔應該齋用potting mix來種野.它是用來溝泥作肥料,調教疏水和酸鹼度用,全potting mix係會”業”死植物的.
回復

花心 發表於 2007-12-30 16:11:34 |顯示全部樓層
我都種過蕃茄,好粗生的葉長大了自然會黄,最好剪咗佢等上面個的葉可以吸收多的
回復

早早肥人 發表於 2007-12-30 16:25:37 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-30 16:05 發表
其實,你唔應該齋用potting mix來種野.它是用來溝泥作肥料,調教疏水和酸鹼度用,全potting mix係會”業”死植物的.

o甘係咪要換晒d泥.....
回復

早早肥人 發表於 2008-1-9 19:19:54 |顯示全部樓層

有花花啦!

感謝大家,我的蕃茄有花花啦!

我換了泥,現在沒有落肥...

我仲有d咩要做呢?
回復

EddieOR 發表於 2008-1-9 19:56:57 |顯示全部樓層
恭喜,話咁快就結左果
回復

早早肥人 發表於 2008-1-9 20:18:25 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-1-9 19:56 發表
恭喜,話咁快就結左果

我第一次種,好緊張....
回復

HoneyBees 發表於 2008-1-10 10:22:15 |顯示全部樓層
睇黎你盤係大番茄,通常第一個花蕾會不要,等佢d根生長得好d,結d果會肥大d,重有過長既葉剪去一半的長度,黃葉及老葉要剪去,這樣有利結果.
肥料減少氮肥,注重磷同鉀肥,重要好多好多陽光.

回復

早早肥人 發表於 2008-1-10 13:47:59 |顯示全部樓層
原帖由 HoneyBees 於 2008-1-10 10:22 發表
睇黎你盤係大番茄,通常第一個花蕾會不要,等佢d根生長得好d,結d果會肥大d,重有過長既葉剪去一半的長度,黃葉及老葉要剪去,這樣有利結果.
肥料減少氮肥,注重磷同鉀肥,重要好多好多陽光. ...

那花蕾剪???

底部有新的葉, 同樣地要剪???
回復

HoneyBees 發表於 2008-1-10 13:57:26 |顯示全部樓層
底部新葉是分芽,要剪去.
如果想果實又大又多,最好只讓頂芽生長,其他分芽都剪去.
否則太多分枝同葉,會搶養份,果實變小.
到有5-6節花就剪頂芽,讓下面一個分芽繼續生長.
如此可保果實的質量.
尤其是盤種的,泥土有限.

回復

meiling 發表於 2008-1-10 14:09:00 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 HoneyBees 於 2008-1-10 10:22 發表
肥料減少氮肥,注重磷同鉀肥,重要好多好多陽光.

請問 1.氮肥是甚麼肥料? 2.磷肥是甚麼肥料? 3.鉀肥是甚麼肥料?
及幫助植物那一個部份生長? 謝謝!
回復

bearbear 發表於 2008-1-10 15:56:15 |顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

請問種大蕃茄同車厘茄的方法有冇唔同?
回復

HoneyBees 發表於 2008-1-11 11:42:19 |顯示全部樓層
原帖由 bearbear 於 2008-1-10 15:56 發表
請問種大蕃茄同車厘茄的方法有冇唔同?

其實大小番茄種植方法差不多,大番茄通常第一個花蕾不要,細番茄可以唔使摘.
大番茄間距要大些,以利生長.
其實番茄好粗生,會不斷長出側芽,要經常摘去側芽,只讓頂芽生長.
開始有花蕾時減少氮肥,注重鉀磷肥,一星期落肥一次(以晴天為例),保持泥土濕潤,但唔可以太多水,否則番茄會爆開.

大番茄

大番茄

小番茄

小番茄
回復

早早肥人 發表於 2008-1-12 11:02:46 |顯示全部樓層
原帖由 HoneyBees 於 2008-1-11 11:42 發表

其實大小番茄種植方法差不多,大番茄通常第一個花蕾不要,細番茄可以唔使摘.
大番茄間距要大些,以利生長.
其實番茄好粗生,會不斷長出側芽,要經常摘去側芽,只讓頂芽生長.
開始有花蕾時減少氮肥,注重鉀磷肥,一星期落肥 ...

星期日氣溫顯著下降,下週初天氣寒冷。需要搬進室內ma?
回復

HoneyBees 發表於 2008-1-12 11:13:37 |顯示全部樓層
除非跌到10度以下,一般都不用移到室內.
回復

bearbear 發表於 2008-1-12 11:45:23 |顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

謝謝!!
再請問:種蕃茄仔要唔要到有5-6節花剪頂芽?
我的車厘茄冇剪頂芽,依家生到第十節花蕾。
回復

HoneyBees 發表於 2008-1-12 12:16:08 |顯示全部樓層
如果係盤種的,我建議小番茄也在5-6節剪頂芽,然後讓一個側芽繼續生長,如止類推.
植株太長比較難打理,尤其是地方不多的時候.
回復

ahyat 發表於 2008-1-16 12:43:17 |顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

i grew  tomatoes too...but   all tomatoes have a hole there i want to know why ?
and i also want to know when i need to pick the side-leaves  out? wait till  any tomatoes come out or just pick it out  when they have side leaves....? thank you for ur help
回復

HoneyBees 發表於 2008-1-16 12:46:01 |顯示全部樓層
原帖由 ahyat 於 2008-1-16 12:43 發表
i grew  tomatoes too...but   all tomatoes have a hole there i want to know why ?
and i also want to know when i need to pick the side-leaves  out? wait till  any tomatoes come out or just pick it out ...

可能被雀仔啄,尤其番茄轉紅時.
我通常一發現側芽就摘,或者等側芽長到四片葉子,摘下插入泥種.

回復

早早肥人 發表於 2008-1-17 00:52:42 |顯示全部樓層
原帖由 HoneyBees 於 2008-1-16 12:46 發表

可能被雀仔啄,尤其番茄轉紅時.
我通常一發現側芽就摘,或者等側芽長到四片葉子,摘下插入泥種.

可以變成另一棵???好勁呀!
回復