返回列表 發新帖

peter pepper終於出椒了

作者: 吉祥 發表于 2010-4-29 11:32:49
2517 29
夜魔 發表於 2010-8-6 02:33:17 |顯示全部樓層
回復  夜魔
係有種子架...我依家己經種緊第二代喇~~
呢隻椒真係好辣架,我用條脷掂一掂咋,又要飲水,又要食 ...
吉祥 發表於 2010-8-5 15:50

鬼椒才是皇道 add12icon
回復

夜魔 發表於 2010-8-6 02:35:08 |顯示全部樓層
(如果收成之後..我都會送贈一些種子給大家..等大家都可以分享出"椒"的樂趣.... ...)

排隊先, 希望可大量 ...
king168c 發表於 2010-5-5 15:34

點收種子呀, 好似好恐怖咁...
要帶手套, 口罩?

呢隻難唔難種? 唔曬得?
回復

jeffiau 發表於 2010-8-6 02:37:18 |顯示全部樓層
點收種子呀, 好似好恐怖咁...
要帶手套, 口罩?

呢隻難唔難種? 唔曬得?
夜魔 發表於 2010-8-6 02:35

我建議你帶手套了,
我有次收完種子,
"啦"足3日, 塗不到眼霜, 帶不到CON....
指頭又紅又痕
回復

邱比特 發表於 2010-8-6 02:43:28 |顯示全部樓層
如果有種子..我可以先排隊嗎 ?? add6icon
回復

夜魔 發表於 2010-8-6 02:46:08 |顯示全部樓層
如果收成之後..我都會送贈一些種子給大家..等大家都可以分享出"椒"的樂趣.... ...
吉祥 發表於 2010-4-30 20:20

每次收成得好少種子?
我又排~~

可唔可以整個教學講點種?
係咪要涼 d 先種同唔好全日照?
回復

吉祥 發表於 2010-8-6 10:25:21 |顯示全部樓層
回復 22# 夜魔

其實唔係太難種架...同其他椒既種法都差唔多
只不過係太陽唔可以直射...要遮陰...
我己經收集了一些種子,將會post係分享區呀...
回復

kobyip 發表於 2010-8-6 10:43:58 |顯示全部樓層
我個d開好多花, 但開完花就變黃, 全都結唔成椒
你用左什麼方法令佢成功出椒呀? ...
GMT+8 發表於 5-5-2010 17:02

我自己都有種椒呀, 不過唔係peter pepper,
你呢, 種植環境無小昆虫幫手的話, 就要自己出手喇
椒花開花時, 都要等時機架, 當佢開到盡果時初期出手都無用, 要盡左之後半日/一日
因為要等埋佢D花粉'狼'熟透爆開 (唔知係咪咁講), 我先會用手輕輕摸下個花芯, 好多時摸完都會見到有D粉粉係手指到
過多幾日至一星期, 就會見到花謝小果初成
唔知幫唔幫到你, 加油哦add6icon
回復

GMT+8 發表於 2010-8-6 12:09:02 |顯示全部樓層
原來授粉都要等時機, 唔怪之我d一直都結唔到啦!
今次試下你個方法先, 希望成功啦.
謝謝你!
回復

kobyip 發表於 2010-8-6 14:21:15 |顯示全部樓層
原來授粉都要等時機, 唔怪之我d一直都結唔到啦!
今次試下你個方法先, 希望成功啦.
謝謝你! ...
GMT+8 發表於 6-8-2010 12:09

我係新手, 我都係度偷緊師咋
回復

夜魔 發表於 2010-8-7 05:13:24 |顯示全部樓層
回復  夜魔

其實唔係太難種架...同其他椒既種法都差唔多
只不過係太陽唔可以直射...要遮陰...
我己經收集 ...
吉祥 發表於 2010-8-6 10:25

第二次遲左...囧
嚮度報左名唔係有優先的嗎?
回復