照顧問題--->第一棵紫羅蘭

作者: keiko 發表于 2007-12-29 19:42:41
1800 6
今日買左棵紫羅蘭,但係有小小問題唔記得問,有無人可以幫忙答一答??
1. 施肥: 應該用魔肥, 水滴還是插支肥? 同埋幾耐施一次??
2. 佢有無名? 或者編號?
3. 什麼季節開花?
4. 係咪唔使換盤住?
thanks all!

tata 發表於 2007-12-31 11:44:46 |顯示全部樓層
新買返嚟我會換泥, 你呢棵啲泥好似係全泥炭土, 好容易爛根, 你都係盡快換泥啦, 但小心傷到啲根~ 肥料好多隻都ok, 但係記得要開淡啲~
回復

happyken 發表於 2008-1-11 13:57:40 |顯示全部樓層
我都同樣新買左盤紫羅蘭,想問下換盆要去晒d泥,定係只換泥膽?
回復

peeseela 發表於 2008-1-11 18:21:53 |顯示全部樓層
我係將舊泥全部去清, 用水沖乾淨, 再用洗潔精開水浸15分鐘消毒.
回復

fannychan922 發表於 2008-1-11 21:44:13 |顯示全部樓層
想請教一下,去除全部的舊泥????但係通常它的根都綑住成個花盆的泥....你意思是去除它的所有根....只剩下條地下莖.....
回復

lala 發表於 2008-1-12 01:04:49 |顯示全部樓層
我會等佢開完花花先換泥,但當然 meanwhile 先隔離。我諗換泥嘅意心只係整走啲泥,唔係要整走埋啲根。唔好俾水佢飲三四日,拎咗佢離開個盆之後可以再放一陣先郁手,啲泥乾啲會容易啲整走啲泥。始終中間啲泥都係難搞啲,好似上面各位話齋,用水沖走淨低嗰啲泥都得。過程難免會整斷一啲根,咁AV就會有傷口。所以去泥之後又要等一陣,等傷口風乾(我會等約半粒鐘),再落 Hi-fresh,喺所有根上薄薄落一層,再等一陣,先放佢落番落泥。

只要你對佢好,佢身心舒暢,成年開花俾你睇都得。只要你唔好太過份溺愛(e.g. 慌死佢唔飽,搏命俾水俾肥佢),俾適當環境佢,自然花開富貴,恭喜發財!!
回復

happyken 發表於 2008-1-13 02:06:45 |顯示全部樓層
想問一下買回來要噴殺虫藥呢?
如要,噴那一隻較好?
除了neem oil,那一種較好呢?
回復