我的av實驗場

作者: sophie 發表于 2007-12-29 17:59:07
4180 42
noel 發表於 2007-12-31 12:13:12 |顯示全部樓層
原帖由 sophie 於 2007-12-29 17:59 發表
暫時祇有兩層, 上層用魚缸燈做照明

set 架都好ga~ 又整齊、又美觀~
魚缸燈會唔會好熱?
T8管夠喇~

你個樓底都唔矮,不如加多支管啦! 咁咪可以放多兩個温箱(做苗唔洗好光!)
回復

sophie 發表於 2007-12-31 16:05:36 |顯示全部樓層
trust_fl, louishsm, 八王爺~~~ 好多謝你們寶貴的意見呀

原先有支魚缸燈, 放着冇用.當要整架時便第一時間冧起用它. 原來仲有很多選擇...

我會去電器舖睇睇,了解多d.

thx again for your valuable infro!!!
回復

trust_fl 發表於 2007-12-31 16:23:14 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-12-31 12:13 發表

魚缸燈會唔會好熱?
T8管夠喇~

你個樓底都唔矮,不如加多支管啦! 咁咪可以放多兩個温箱(做苗唔洗好光!) ...

嘩~ noel 好勁呀~ :
畫埋圖呀~~ 犀利~
回復

trust_fl 發表於 2007-12-31 16:25:11 |顯示全部樓層
原帖由 sophie 於 2007-12-31 16:05 發表
trust_fl, louishsm, 八王爺~~~ 好多謝你們寶貴的意見呀

原先有支魚缸燈, 放着冇用.當要整架時便第一時間冧起用它. 原來仲有很多選擇...

我會去電器舖睇睇,了解多d.

thx again for your valuable infro!!! ...

整好咗個埸記得post 上黎睇吓呀~~
我都好恨有個地方俾我整個架種野呀~
回復

sophie 發表於 2007-12-31 16:26:14 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-12-31 11:48 發表
啲花花好慘, 要坐牢

能夠減少花花遭受損傷的機會, 又可減少貓貓咬植物而引致嘔吐~~~

都算是兩全其美的方法吧

回復

tata 發表於 2007-12-31 16:31:05 |顯示全部樓層
原帖由 sophie 於 2007-12-31 16:26 發表

能夠減少花花遭受損傷的機會, 又可減少貓貓咬植物而引致嘔吐~~~

都算是兩全其美的方法吧

我都係呀, 屋企有個小魔怪都成日攪我啲花花, 試過俾佢攞啲發芽種子嚟當shake shake薯條咁玩, 之後分餐飽先分返開呀.......最後我都要加咗個膠板隔住
回復

sophie 發表於 2007-12-31 16:31:20 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2007-12-31 16:25 發表

整好咗個埸記得post 上黎睇吓呀~~
我都好恨有個地方俾我整個架種野呀~

ok!!! 我會加油la
回復

sophie 發表於 2007-12-31 17:17:02 |顯示全部樓層
原帖由 Miranda 於 2007-12-30 23:12 發表
Sophie,想d瞄瞄唔攪攪震都好難播...好似我隻衰瞄咁,越叫佢唔好掂d花,佢就越要掂,唉~~~唯有拎d花返公司種囉

唔好怪d瞄瞄啦,佢地都係貪新鮮同埋好奇啫. 其實瞄瞄都有d記憶ge, 話多佢幾次, 佢會冇咁放肆.
不過,話是話, 我見到d葉被咬到甩毛甩肺, 我都會激到昏倒
回復

sophie 發表於 2007-12-31 18:45:40 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-12-31 12:13 發表

魚缸燈會唔會好熱?
T8管夠喇~

你個樓底都唔矮,不如加多支管啦! 咁咪可以放多兩個温箱(做苗唔洗好光!) ...

noel, 你個 plan 超正呀 好感動啊
回復

sophie 發表於 2008-1-1 10:00:50 |顯示全部樓層
noel,
魚缸燈有一支白,一支粉紅色光管, 都是20w,T8管,10000k,
通常都兩燈齊開6-7小時,光照是否足夠? 過熱?
如果單用一支白管,幾w先適合? 照小苗的光管, 用T5夠嗎?

花架尺寸: 全高173cm, 濶90cm, 分五層, 層架間距離約33cm
個樓底約245cm高, 花架頂真可以加多一層.
Noel, 你好細心 ,圖解又清晰,真係好勁呀
回復

keung 發表於 2008-1-1 19:34:28 |顯示全部樓層
用T4夠都一樣,深水埗平D
回復

noel 發表於 2008-1-2 18:07:17 |顯示全部樓層
原帖由 sophie 於 2007-12-31 18:45 發表

noel, 你個 plan 超正呀 好感動啊

咪咁啦~  大家研究研究啫...
回復

noel 發表於 2008-1-2 18:25:38 |顯示全部樓層
原帖由 sophie 於 2008-1-1 10:00 發表
noel,
魚缸燈有一支白,一支粉紅色光管, 都是20w,T8管,10000k,
通常都兩燈齊開6-7小時,光照是否足夠? 過熱?
如果單用一支白管,幾w先適合? 照小苗的光管, 用T5夠嗎?

花架尺寸: 全高173cm, 濶90cm, 分五層, 層架間距 ...

我上網同睇書都話一白一黃管係最好,每日約8-10小時 (av 與光管距離最好有12-14 吋)
以前去KENNY處或後來到高生度見到都覺得好正ga~  
but...
到响屋企試果陣,先發覺每層兩枝係光得好厲害! (光到好似卡通片發現寶藏咁...)  
先前同老彿爺傾掂嘅數通通被駁回.....
家人覺得 "熱" & 要比多好多電費$ (雖然agreed 咗我會比多d$$ )
好不容易オ爭取到....但光管減半
而家我仍在嘗試階段,只發覺用光管種的部份品種好易出 birth mark

用T8係鍾意佢細細枝,睇落慳電咯~
回復

sophie 發表於 2008-1-2 22:50:42 |顯示全部樓層
原帖由 keung 於 2008-1-1 19:34 發表
用T4夠都一樣,深水埗平D

搵日會去深水埗睇睇
回復

dick 發表於 2008-1-2 23:28:24 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-1-2 18:25 發表

我上網同睇書都話一白一黃管係最好,每日約8-10小時 (av 與光管距離最好有12-14 吋)
but...
到响屋企試果陣,先發覺每層兩枝係光得好厲害! (光到好似卡通片 ...

有朋友在架的外圍加上白紙, 減少光對人的滋擾
回復

sophie 發表於 2008-1-2 23:31:43 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-1-2 18:25 發表

but...
到响屋企試果陣,先發覺每層兩枝係光得好厲害! (光到好似卡通片 ...

我的花架放近向東南的牆邊, 早上和下午都有明亮的散射光, 約下午五時才開燈, 午夜熄燈.
冧住慳電 不過, 往後會增加燈照的時間.
兩支燈真係好殘眼, 初初都唔慣. 看紅燈都有d暈眩感覺
noel 你的花架裝置肯定超過x個, 所以燈油火臘也多
回復

noel 發表於 2008-1-3 13:12:51 |顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

係!  咪就係得 X (1)個咯~
希望遲吓有機會 "滾" 間房做花房 (異想天開中... )
回復

Ginny 發表於 2008-1-4 13:19:09 |顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

想問邊到可以買到温箱 ?
回復

noel 發表於 2008-1-4 17:52:47 |顯示全部樓層
伊華花舍、花寶都有得賣
回復

sophie 發表於 2008-1-4 19:07:04 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-1-3 13:12 發表
係!  咪就係得 X (1)個咯~
希望遲吓有機會 "滾" 間房做花房 (異想天開中...:$ )

哈哈,你一定得架
回復