新手—介紹自家天台

關閉 [複製鏈接]
作者: vincentma 發表于 2007-12-29 09:01:17
5751 66
各位前輩好!

我看了這個網站3個月了,很多前輩的經驗令我受益良多,但始終沒有膽量上O黎,因為只是新丁一名,我可始種花只有三個月。今日的起心肝,希望有前輩指導!首先,介紹自家天台。

這是我家天台!前面的是水仙,剛剛從工聯會學的!

這是我家天台!前面的是水仙,剛剛從工聯會學的!

我剛學種花,是矮牽牛,原來這麼漂亮!

我剛學種花,是矮牽牛,原來這麼漂亮!

最開心,就是見到花開了!

最開心,就是見到花開了!

評分

查看全部評分

Fonica 發表於 2007-12-29 09:05:08 |顯示全部樓層
你的天台很整齊,種的花兒也很美,多來這裡交流一下心得
回復

yuwaiman 發表於 2007-12-29 09:34:01 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2007-12-29 09:01 發表
各位前輩好!

我看了這個網站3個月了,很多前輩的經驗令我受益良多,但始終沒有膽量上O黎,因為只是新丁一名,我可始種花只有三個月。今日的起心肝,希望有前輩指導!首先,介紹自家天台。 ...

我都係响天台種花花, 不過你d整齊好多, 我d好似擠迫戶咁住封一齊 , 但我想建議你d花花搵嘢乘起佢, 因我聽人講話天台個地全日曬住會好興(熱), 會傷花花d根, 雖然我只係新手一名, 但都希望可以交換吓天台種花大法
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-29 09:38:19 |顯示全部樓層
圖8是蟹爪?幾靚哦!
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-29 09:40:09 |顯示全部樓層
新天台啊?多種啲木本植物,如果有地方嘅木本或者草本嘅攀藤植物都幾好,可以遮蔭之餘可以散熱。如果唔係,好多草花放在天台一日都吃不消啊
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-29 13:34:14 |顯示全部樓層
冬天天台係一個非常好的地方 小心夏天
回復

jade_a 發表於 2007-12-29 15:38:59 |顯示全部樓層
水仙都好多盆喲
好清爽的花園
回復

vincentma 發表於 2007-12-29 18:30:58 |顯示全部樓層
好多謝 Jade, 呵呵笑,Fonica, prodorothyhkg, yuwaiman 等前輩的分享,估唔到出左街半天,已經有五位前輩指導,真是令我非常驚喜!你們的回覆對我真是很鼓勵。這個天台已經有十年,但之前小朋友細,有時間都掛著幫他們溫書,所以很少到天台,現在小朋友大了,不用太多照顧,所以有時間照顧下天台及發展下自已興趣,(女人就是這樣! 不能停下來的!)

yuwaiman, 請問是否所有花都要承起嫁? 用 1cm 高的瓦磚得唔得嫁 ? 會唔會矮得滯

呵呵笑,看你的大作已經三個月,非常羨慕你這麼專業、愛花惜花之人! 估唔到可以跟你在這裡溝通溝通,以後將會很多東西請教,不要嫌棄我煩啊!我剛剛在工聯會學完雕刻水仙,所以有點 crazy, 我已經雕了十幾個蟹爪水仙,不個,唔係個個見得人,但相信是在進步中,我前幾天在花墟又買了十個,每星期雕兩個,希望到過年有些0野睇下啦!

Fiona/Jade, 你們見到的天台一角是最整齊的,其他角落都很 messy!希望慢慢整好佢
回復

蛀米虫 發表於 2007-12-29 19:08:38 |顯示全部樓層
間屋仔好童話啊~ 我都諗緊住三樓連天台可以種花.
回復

yuwaiman 發表於 2007-12-29 19:24:14 |顯示全部樓層
樓主, 其實我都唔係好知嫁, 不過聽過人地咁講咪照做囉, 又冇壞嘅
回復

vincentma 發表於 2007-12-29 21:16:15 |顯示全部樓層
間屋仔是親戚搬屋留低,我用0黎做工具屋,幾實用,不過打風都幾大鑊,要用繩綁實,不然,屋頂都吹走,我都好擔心打風時怎樣收埋0的花?  

又有些照片,是比利時杜鵑,除了矮牽牛,我覺得是幾 arm 新丁如我學種的,夠漂亮!
回復

threeyee 發表於 2007-12-29 21:35:06 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

三個月已有這樣的成績,真是不簡單啊!看來你是天生的「綠手指」呢!
回復

阿晴 發表於 2007-12-29 23:45:08 |顯示全部樓層
WA~~~ 種左3個月花就已經種得咁有睇頭~~~好西利ar~~
回復

阿晴 發表於 2007-12-29 23:52:38 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2007-12-29 18:30 發表
好多謝 Jade, 呵呵笑,Fonica, prodorothyhkg, yuwaiman 等前輩的分享,估唔到出左街半天,已經有五位前輩指導,真是令我非常驚喜!你們的回覆對我真是很鼓勵。這個天台已經有十年,但之前小朋友細,有時間都掛著幫他們溫書,所以很 ...

係ar~~~夏天時天台超熱勁曬~~花花都會頂唔住~~試下用遮光網ar~~~
有小朋友ge話~試下同小朋友一齊打理d花草ar~~當同小朋友ge一種親子活動都好~~~
如果同小朋友一齊種d小蔬果~~~到有收成時小朋友都會好開心ga~~ 或者當從小比小朋友培養中意種野ge興趣~~XDD

回復

vincentma 發表於 2007-12-30 08:54:21 |顯示全部樓層
多謝鼓勵!我都是到花墟買花苗,然後換盤、加泥而已!最有成功感就是矮牽牛跟比利時杜鵑 jah !其間死了幾個品種啊!看見前輩們由種子開始種這麼多花花草草,真是由心羨慕啊! 不過,我想自已都是由花苗開始種多些品種又死唔去,才會嘗試由種子開始呢!

小朋友已是青少年,不彈自已的作品已多謝了!他們有自已的天地 lu !

另外,想請教各前輩問題,請看附圖。

這茉莉是人家插枝,然後送給我,這幾個月只有零星兩三朵小花,請問怎可以令它花團錦簇呢? ...

這茉莉是人家插枝,然後送給我,這幾個月只有零星兩三朵小花,請問怎可以令它花團錦簇呢? ...

這亦是人家送的,請問叫甚麼名字?會唔會開花架?

這亦是人家送的,請問叫甚麼名字?會唔會開花架?
回復

seed 發表於 2007-12-30 14:16:49 |顯示全部樓層
好整齊好靚的天台花園呀~~
我都覺得襯埋間屋仔好有童話feel呀
回復

vincentma 發表於 2007-12-30 18:33:12 |顯示全部樓層
多謝欣賞啊!我都很喜歡上天台休息,透透氣!

請問有沒有前輩解答我之前兩張相片的問題呢?
回復

屠子步 發表於 2007-12-30 18:52:11 |顯示全部樓層
好靚,3個月已有如此成績,努力。

睇下自己個天台   要努力d。
回復

Tony 發表於 2007-12-30 20:08:54 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2007-12-30 08:54 發表
多謝鼓勵!我都是到花墟買花苗,然後換盤、加泥而已!最有成功感就是矮牽牛跟比利時杜鵑 jah !其間死了幾個品種啊!看見前輩們由種子開始種這麼多花花草草,真是由心羨慕啊! 不過,我想自已都是由花苗開始種多些品種又死唔去,才 ...

第2棵個樣好似榕樹喎
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-30 21:43:49 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2007-12-30 08:54 發表
多謝鼓勵!我都是到花墟買花苗,然後換盤、加泥而已!最有成功感就是矮牽牛跟比利時杜鵑 jah !其間死了幾個品種啊!看見前輩們由種子開始種這麼多花花草草,真是由心羨慕啊! 不過,我想自已都是由花苗開始種多些品種又死唔去,才 ...

茉莉係夏季花卉。呢個時候應該修剪佢,間中淋下水就得啦。到佐春天時佢會自己再標新葉芽出嚟,果時要加肥,然後曬太陽,水、肥、太陽對於茉莉開花好緊要,每次開完一輪花後再修剪,然後落肥,再開花。我屋企棵茉莉種佐十年有餘啦!
回復

1234下一頁