你地用緊什麼牌子的抽濕機

作者: hipo 發表于 2010-4-23 14:07:31
2246 15

I want to buy a new one for drying my room and drying clothes.  
Which brand is nice and how many litres you are using?

Please recommend .....

Thanks a lot !
zero1 發表於 2010-4-23 15:28:15 |顯示全部樓層
我用三菱,22L,用左2年,幾好,D衫晚上洗完,第二朝起身,已可以摺起放入櫃,唔駛掛到週圍都係.
回復

hipo 發表於 2010-4-23 16:00:52 |顯示全部樓層
我用三菱,22L,用左2年,幾好,D衫晚上洗完,第二朝起身,已可以摺起放入櫃,唔駛掛到週圍都係. ...
zero1 發表於 2010-4-23 15:28

你D衫放在那里抽過夜? toilet, storeroom or 客廳?
回復

zero1 發表於 2010-4-23 17:03:04 |顯示全部樓層

家居地方淺窄,我放在洗手間抽。因不想鑽牆破壞裝修,我在洗手間企缸位頂部加了碌棍,D衫就掛在棍上面,抽濕機在下面抽,拉埋企缸門就可以乾衣。要留意,用的時候馬桶要蓋上及去水位要用塊布蓋住以減低濕度。
好處:不影響家人生活,不破壞原先裝修,碌棍收起,了無痕跡
缺點:衣物掛得很迫,要耐唔耐check下哪些位置未乾透,要轉一轉位
當然,有多餘的房間,如store room,就更加very good la.
另外,我有親戚不用上班,平時趁家人上班時,就會用左其中一間睡房做臨時乾衣房,衫同衫的空間大d,乾得仲快。
回復

八王爺 發表於 2010-4-23 17:23:43 |顯示全部樓層
係呀,要乾衫,一定要揀個閂窗和門的房,不能打開的。
打開就周圍的濕氣都吸埋,乾的效果差。
而且有啲抽濕機是出熱風的,咁樣乾衫間房最好無人係度,不然熱到唔使訓。
回復

hipo 發表於 2010-4-23 22:05:53 |顯示全部樓層
係呀,要乾衫,一定要揀個閂窗和門的房,不能打開的。
打開就周圍的濕氣都吸埋,乾的效果差。
而且有啲抽濕 ...
八王爺 發表於 2010-4-23 17:23

Yes...

My Delonghi 出熱風, may I know how about Mitsubishi?  出 Cold or hot 風 ?

How about you...八王爺, which brand are you using?  Thanks!
回復

zero1 發表於 2010-4-23 22:30:25 |顯示全部樓層
我果隻出冷風
回復

irishuen 發表於 2010-4-23 22:38:00 |顯示全部樓層
三菱 質素唔錯, 但小心俾人當水魚檔,
我知有些舖頭起左成千蚊價位,簡直痴晒線
回復

zero1 發表於 2010-4-23 23:16:10 |顯示全部樓層
睇岩型號,可以問朋友借證,上去教X買,去年我在教X訂了個3門雪箱,價錢比出外面的連鎖店特價後還便宜一大截。
回復

八王爺 發表於 2010-4-24 08:09:52 |顯示全部樓層
我都係一直 在 x協 訂電器,慳好多。
回復

亞實 發表於 2010-4-24 16:44:32 |顯示全部樓層
我未試過去x協 訂電器, 請問什麼比較平?
因為我覺得x協又冇得用CREDIT CARD, 又冇得分期,
好少去睇
回復

maggielawkm 發表於 2010-4-24 17:22:09 |顯示全部樓層
原來教協平咁多架~
回復

八王爺 發表於 2010-4-24 17:42:43 |顯示全部樓層
x協可以用指定銀行的卡,或 大來。
我一向用大來,無問題。
回復

亞實 發表於 2010-4-24 17:43:49 |顯示全部樓層
回復 13# 八王爺

教協係唔可以用信用卡的, 除非東亞指定果張
回復

tommysze8 發表於 2010-4-28 19:13:07 |顯示全部樓層
Hitachi, 用左 15年,回南天,落雨天 先用。

如果關起房門 吹乾衣服, 最後都會出熱風,因為摩打D熱無定走。 不可連續開 24小時吹乾衣服 - 太熱啦 ,同埋出街要熄機,小心。
回復

corina 發表於 2010-4-28 19:55:45 |顯示全部樓層
我姑姐教書喎,可以問佢借個証用
回復