為食天台

作者: Kayo 發表于 2010-4-23 12:40:12
20831 131
Kayo 發表於 2010-5-30 16:19:20 |顯示全部樓層

個幾月前訂左批紫竹圍欄同埋6個花架,,造錯內籠高度變哂書架

結果拿回訂金DIY

卡條 RMB 7蚊一條10尺長(一開二) & 卡彈簧 RMB 1 蚊一條5尺長

格仔防曬布(高密度果種) RMB 288蚊64平方米(一開四件)
防曬網(高密度果種,10%見光) RMB 160蚊(一整卷)

鐵剪兩把港幣100

鑽牆鑽十字位唔好鑽到瓦片,,清理時加返d白英泥就可以還原牆身無損

隔一尺一條卡條,,挑戰狂風暴雨

雪白色滑水紗網RMB 210蚊 15米

呢兩日成日落雨,,整住小小休息下先

絲瓜花花

荷蘭豆花花

大紅蕃茄花花

荷蘭豆

苦瓜仔

青瓜仔

彩色粟米,,,紅,,黑,,白,,出芽仔啦

評分

查看全部評分

回復

臭皮皮 發表於 2010-5-30 17:19:11 |顯示全部樓層
回復 41# Kayo
我想請問你咁樣整個天台,總數大約用左幾多錢呀?
回復

適少少 發表於 2010-5-30 18:23:40 |顯示全部樓層
D相...靚爆 add6icon..
用咩機映架..連絨毛都睇到..add14icon
回復

shanshallpass 發表於 2010-5-31 21:04:18 |顯示全部樓層
多謝你PM回覆..
你買咁多野, 要整要好好心機呀..
攪好個天台俾個全相黎睇下la..
回復

Kayo 發表於 2010-6-2 18:16:07 |顯示全部樓層
您好臭皮皮
天台暫時仲未整好,,唔知仲有無野加添,所以未有總數

您好適少少
Pan 記 Lumix 的確係一部唔錯的傻瓜機,拍攝晚景同樣出色

您好shanshallpass
唔洗客氣,,如果您有野想買而數量唔多,下次可以幫您運埋過來
我整完又拆,拆完又整,,總係覺得唔順眼,,我諗有牌都未搞得好

正面

背面

青瓜仔,,今晚餐飯靠你啦

蕃茄仔

評分

查看全部評分

回復

適少少 發表於 2010-6-2 18:42:54 |顯示全部樓層
全部..靚仔靚女...正!add6icon
好想吞晒佢地
回復

BanbieChan 發表於 2010-6-2 19:49:46 |顯示全部樓層
x2~
回復

吉祥 發表於 2010-6-2 19:55:23 |顯示全部樓層
kayo,你好~
你個天台好正啊, 好羡慕你地有個咁正既天台,又可以種出咁靚既瓜果,
齋睇都開心呀...
回復

phoenix510 發表於 2010-7-6 22:06:01 |顯示全部樓層
kayo 你好:

請問可以提供你購買的防曬網(高密度果種,10%見光) RMB 160蚊(一整卷)及格仔防曬布(高密度果種) RMB 288蚊64平方米(一開四件) 的地址嗎?
我都想開始整理個天台,下天到喇.............
回復

phoenix510 發表於 2010-7-6 22:21:01 |顯示全部樓層
kayo 你好:

請問可以提供你購買的防曬網(高密度果種,10%見光) RMB 160蚊(一整卷)及格仔防曬布(高密度果種) RMB 288蚊64平方米(一開四件) 的地址嗎?
我都想開始整理個天台,下天到喇.............
回復

phoenix510 發表於 2010-7-6 22:22:08 |顯示全部樓層
係夏天到喇..................
回復

loyuensau 發表於 2010-7-7 10:15:51 |顯示全部樓層
請問你講的農科中心, 系邊處, 點去呀? 還有你用的泥是否在農科中心購買或是其它地方. 可否告知要多少錢. 因我想比較吓系新界買要$108 (60Lite)
回復

農夫 發表於 2010-7-7 10:41:30 |顯示全部樓層
嘩!好靚既天台,好靚既設計.仲好比心機呀.
回復

小寶 發表於 2010-7-7 12:03:33 |顯示全部樓層
我都想睇下update, 好有心機整個網架~
回復

muitau 發表於 2010-7-7 17:23:17 |顯示全部樓層
我都想知你果啲卡條同卡彈簧點用架?你點將啲網同啲卡條痴埋一齊又咁挺架?!
回復

亞實 發表於 2010-7-7 18:12:11 |顯示全部樓層
個幾月前訂左批紫竹圍欄同埋6個花架,,造錯內籠高度變哂書架

結果拿回訂金DIY

卡條 RMB 7蚊一條10尺長 ...
Kayo 發表於 2010-5-30 16:19

好強勁, 可唔可以講多D? 教下大家去邊度買材料, 點整?點運來香港?? 謝謝
回復

charlie34 發表於 2010-7-10 13:11:28 |顯示全部樓層
可唔可以影一張全境圖 望下?
你個天台一定好令NA
回復

Kayo 發表於 2010-7-11 13:48:27 |顯示全部樓層

適少少 ,BanbieChan ,吉祥 ,phoenix510 ,loyuensau ,農夫 ,小寶 ,muitau ,亞實 ,charlie34您們好 ,最近呢兩個月係釣班的季節,走左去學習點樣釣魚,少左上來栽植,多謝留言欣賞
http://www.discuss.com.hk/viewth ... page%3D2&page=1

防曬網同卡條等等工具係農科中心買,網同布係有密度分別,可自行選擇

最近改左用網做背,貪佢通風得泥又有少少農場feel,卡條同彈簧好易用,夾實就自然會挺

再加左個頂,係天台成日做野都唔會覺得好熱

看地下的分別,應該都隔左一定的熱度

角位

頂位

正面

去農科中心坐地鐵係車公廟站落車,出左B出口向前行大約兩分鐘,有右就轉右,再向前行幾分鐘就到

農科果度賣(泥炭土60L / RMB20),(靚土80L / RMB38) ,同花卉世界輝X同一個家族,亞爸係農科,亞仔睇花卉

運費貨唔多,最底消費港幣$200到屋企門口,而家我一般都係打電話上去訂貨,貨到先付款

花種子一蚊包

菜種子兩蚊包

南瓜仔

南瓜花花

茄子花花

茄子仔

大蕃茄

苦瓜

辣椒

培養架

露台

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2010-7-11 14:07:07 |顯示全部樓層
好靚呀~太幸福喇~
回復

may.sun 發表於 2010-7-11 17:05:22 |顯示全部樓層
又靚又整齊,種得好好成績喔,加油!!自家種植,滿足感爆燈呀,叻叻
回復