粉紅喜蔭苗仔---完

作者: Tony 發表于 2010-4-18 03:08:42
4111 65

分享物品名稱: 粉紅喜蔭Episcia 'Peppermint Brocade'
份數:2份
交收方法:只限荃灣MTR面交,其他地方免問,時間pm傾

開始時間:即時
結束時間:2010年4月18日晚上8點

注意事項:
(1) 我會喺名單度揀,排隊ge先後次序唔代表一定可以接受分享
(2) 沒有後補,亦不接受由其他人代為申領
(3) 交收地方唔得就唔洗排,我唔會轉
(4) 2棵苗仔都係唔連泥送出,請注意
(5) 要有生長報告
(6) 交收後,必須於版面回覆
(7) 最終決定權喺我度,所以本人有最終決定權
(8) 請衡量係咪有適合ge環境(曬太陽,唔凍得)

在這排隊:
1.
2.
3.
4.
5.
.
.
.
DSCN8472 (Small).JPG
Tony 發表於 2010-4-18 03:20:08 |顯示全部樓層
要注意ge係,佢比一般喜蔭難種,要高濕但佢又易爛葉,而且同其他喜蔭一樣唔凍得
曬太陽會令葉色更粉紅,唔曬太陽會偏綠(雖然曬太陽之後,同其他粉紅喜蔭比較下都係偏綠)
呢隻亦係我7種粉紅喜蔭入面我覺得最難種ge一種(但唔知點解又生倒好多喎)
回復

curiosity 發表於 2010-4-18 04:02:03 |顯示全部樓層
覺得好靚,不過你講到咁難....我唔係咁敢種TIM.....
因為始終係個新手
回復

ckycky 發表於 2010-4-18 07:24:10 |顯示全部樓層
靚女係難服事啊
回復

sam 發表於 2010-4-18 08:04:33 |顯示全部樓層
冬天至難捱!
回復

BOBO221 發表於 2010-4-18 08:08:51 |顯示全部樓層
1.BOBO221 (THANK YOU)
2.
3.
4.
5.
.
.
.
回復

Martinfung 發表於 2010-4-18 08:15:43 |顯示全部樓層
回復 1# Tony

2.Martinfung (Thank u !!)
3.
4.
5.
.
.
.
回復

GOODluck20x 發表於 2010-4-18 08:55:42 |顯示全部樓層

回復 1# Tony

3.師兄, 請取消我的伸請 . 因今晚趕不上. 抱歉!
4.
5.
.
.
.
回復

N-Blythe 發表於 2010-4-18 09:25:53 |顯示全部樓層
3.goodluck20x  ( 多謝 )
4.n-blythe (thanks 希望可以加入我的喜蔭行列裡)
5.
.
.
.
回復

maplejoe 發表於 2010-4-18 10:06:45 |顯示全部樓層
哇!靚野喎!add6icon
回復

cyamy 發表於 2010-4-18 12:48:41 |顯示全部樓層
呢一隻夏天怕熱嗎? 要唔要嘆冷氣呢?
回復

Tony 發表於 2010-4-18 13:03:05 |顯示全部樓層
呀sam講得啱,佢冬天最難捱,其他季節都冇咩大問題
回復

cyamy 發表於 2010-4-18 14:22:24 |顯示全部樓層
4.n-blythe (thanks 希望可以加入我的喜蔭行列裡)
5.cyamy (我有興趣啊! 但我不能提供冷氣給它.....唔知適唔適合呢?)
.
.
回復

Tony 發表於 2010-4-18 14:28:45 |顯示全部樓層
有冇冷氣其實都冇咩問題,我夏天就開冷氣入溫室焗住黎曬太陽
回復

oneonewe 發表於 2010-4-18 15:33:51 |顯示全部樓層
5.cyamy (我有興趣啊! 但我不能提供冷氣給它.....唔知適唔適合呢?)
6.oneonewe   ( 多謝 )
回復

adakong 發表於 2010-4-18 16:24:06 |顯示全部樓層
Episcia 'Peppermint Brocade' is not easy to grow!
Add oil!
回復

Tony 發表於 2010-4-18 16:27:56 |顯示全部樓層
Episcia 'Peppermint Brocade' is not easy to grow!
Add oil!
adakong 發表於 2010-4-18 16:24

唔知點解最難種又係佢,生得最多又係佢....
回復

sam 發表於 2010-4-18 17:11:12 |顯示全部樓層
唔知點解最難種又係佢,生得最多又係佢....
Tony 發表於 2010-4-18 16:27

因為你係高手囉!
回復

jo_jo 發表於 2010-4-18 17:32:10 |顯示全部樓層
7. jo_jo (may I?)
回復

Workingbee 發表於 2010-4-18 17:38:16 |顯示全部樓層
7. jo_jo (may I?)
8. Workingbee (Thx)
回復

1234下一頁