請問深圳花卉世界點去呢??

作者: PACO 發表于 2010-4-15 05:16:28
14853 25

請問深圳花卉世界點去呢??
本人好少去中國大陸玩,但是聽人講深圳花卉世界有好多野睇,所以想去走一轉,但堔圳我完全唔識路,有冇一個又快又安全嘅方法去到呢??最緊要係安全囉 唔該大家指點吓,THANKS!!
RayWong 發表於 2010-4-15 14:08:58 |顯示全部樓層

1. 羅湖過關可以坐25號大巴直到花卉世界, 落車行前幾步就到入口, 需時接近半個鐘
2. 去開東門可以到老街地鐵站坐108號大巴
3. 去開華強北可以到振興路(即係茂業百貨同女人世界之間) 坐75號或228號大巴, 兩個站就到, 五至八分鐘左右
4. 落馬州過關可以坐地鐵到少年宮落車, 到紅荔路坐25號或其他號大巴(視乎你邊個站等車, 睇巴士站牌, 留意箭咀方向), 兩至三個站就到, 落車行過對面 (可以去完少年宮書城再去花卉世界)
5. 皇崗口岸過關可以坐335號B線大巴 (我未坐過, 純粹提供資料)
6. 深圳灣口岸過關可以坐123號大巴, 路程約45分鐘 (上面條 link, oneonewe 於 16/12/09 提供)
有錯請更正

評分

查看全部評分

回復

cherrylwy 發表於 2010-4-15 22:02:25 |顯示全部樓層
乜盤花可以過關咩? 上次去廣州好想買花不過唔知過唔過得關所以都係無買.
回復

oneonewe 發表於 2010-4-15 22:39:58 |顯示全部樓層
乜盤花可以過關咩? 上次去廣州好想買花不過唔知過唔過得關所以都係無買.
cherrylwy 發表於 2010-4-15 22:02

唔係瀕危品種就冇問題啦
回復

孖吉 發表於 2010-4-15 22:46:25 |顯示全部樓層
1. 羅湖過關可以坐25號大巴直到花卉世界, 落車行前幾步就到入口, 需時接近半個鐘
2. 去開東門可以到老街地 ...
RayWong 發表於 2010-4-15 14:08

深圳坐巴士要非常小心打荷包、手機,佢地最鐘意一大班扒手上車,圍住你,等你冇位走 .... 當地人响佢地落車之前係唔敢出聲咖!所以等如明搶!
回復

oneonewe 發表於 2010-4-15 22:52:17 |顯示全部樓層
深圳坐巴士要非常小心打荷包、手機,佢地最鐘意一大班扒手上車,圍住你,等你冇位走 .... 當地人响佢地落 ...
marcuslee 發表於 2010-4-15 22:46

我未見過一大班扒手喎
不過11哥成日叫我隻手要穿住個背囊攬實個袋
同埋落車時要咩前面唔好咩後面
回復

KOOKOO 發表於 2010-4-15 23:23:02 |顯示全部樓層
上面D抓手好犀利, 如果幾個人都係搭的好, 我試過搭巴士無位坐, 落車返到屋企條牛仔褲後袋俾人介爛都唔知, 好彩係得包紙巾係袋到,
回復

cherrylwy 發表於 2010-4-15 23:37:58 |顯示全部樓層
唔係瀕危品種就冇問題啦
oneonewe 發表於 2010-4-15 22:39

原來這樣,咁下次我會買啦﹗因為太平啦幾蚊盤~
回復

RayWong 發表於 2010-4-16 09:05:37 |顯示全部樓層
深圳坐巴士要非常小心打荷包、手機,佢地最鐘意一大班扒手上車,圍住你,等你冇位走 .... 當地人响佢地落 ...
marcuslee 發表於 2010-4-15 22:46

一大班扒手o係大巴比較少見, 不過o係大陸咩事情都可以發生, 小心經常要留意自己個銀包, 盡量少用背囊, 留意身邊係咩人, 留意有無人監視你, 留意D人o既眼神......... 有D位要特別留意, 例如巴士站(特別係東門)、上落巴士、天橋、電梯.....
回復

KOOKOO 發表於 2010-4-16 09:12:10 |顯示全部樓層
回復 10# RayWong

上去唔係睇買咩, 係睇住自己個銀包, 咁上去做咩
回復

PACO 發表於 2010-4-18 22:27:41 |顯示全部樓層
唔該咁多位解答,但咁睇黎都係搭的士安全D囉=.=!!唔知就咁同司機講要去花卉市場唔知佢識唔識去呢@.@??
回復

RayWong 發表於 2010-4-19 12:45:50 |顯示全部樓層
落馬洲坐的士會近D, 同司機講去紅荔路花卉世界
回復

PACO 發表於 2010-4-19 19:03:48 |顯示全部樓層
唔該RAYWONG,落馬洲係近我一點,THANKS!!
回復

Scarlettchl 發表於 2010-4-20 12:57:27 |顯示全部樓層
請問深圳花卉世界的营业时间?
回復

RayWong 發表於 2010-4-20 13:58:56 |顯示全部樓層
每間舖都唔同, 一般七點前都未收舖, 有D九點先收, 唔建議太夜去
回復

Scarlettchl 發表於 2010-4-20 15:55:05 |顯示全部樓層
每間舖都唔同, 一般七點前都未收舖, 有D九點先收, 唔建議太夜去
RayWong 發表於 2010-4-20 13:58

Thank you! I'm plannig to go this Thu.
回復

jeffiau 發表於 2010-5-7 14:41:31 |顯示全部樓層
我真的強烈建議你不好坐巴士, 因為我試過,
在就黎到站時,
一個男人按住我, 另一個就伸隻手去"抄"我D野,
於是我被好搶走左部電話 (已算好采, 因為銀包証件仲係度)

最好笑的是其他人冷眼旁觀, 當無時發生咁...

我建議你搭的士吧, 不過搭的士都要lock門,
因我有朋友有次搭住的士講電話, 在結燈位就突然有人開車門, 搶左我朋友部電話...

anyway最好找多個人去啦,有咩事有個照應
回復

kwokdicken 發表於 2010-5-7 20:24:02 |顯示全部樓層
特登上去?
咁車費咪好貴? 東鐵來回都幾廿蚊一程
上淘寶買唔係仲抵?
回復

雍正 發表於 2010-5-7 21:14:16 |顯示全部樓層
我真的強烈建議你不好坐巴士, 因為我試過,
在就黎到站時,
一個男人按住我, 另一個就伸隻手去"抄"我D野,
...
jeffiau 發表於 2010-5-7 02:41 PM

的士一樣會俾司機換假錢,所以搭的士唔好俾$100紙
回復

12下一頁