塘泥問題

關閉 [複製鏈接]
作者: window95 發表于 2010-4-12 08:17:45
22504 9

大家好,,請問我想用1/3塘泥再加2/3靚土黎種植花果

咁買返黎又硬又好似石頭仔咁大粒的塘泥,需唔需要整散佢先溝靚土呢?

請指教
fnv234 發表於 2010-4-13 18:52:18 |顯示全部樓層
大家好,,請問我想用1/3塘泥再加2/3靚土黎種植花果

咁買返黎又硬又好似石頭仔咁大粒的塘泥,需唔需要整散佢 ...
window95 發表於 2010-4-12 08:17

塘泥加水會變泥漿喎
回復

window95 發表於 2010-4-13 23:58:47 |顯示全部樓層
咁點解又有人用黎種花呢 ?

應該點樣用法?

請指教一下
回復

zero1 發表於 2010-4-14 12:58:49 |顯示全部樓層
塘泥要敲碎混合其他泥來用.
回復

阿晴 發表於 2010-4-14 14:39:50 |顯示全部樓層

回復 3# window95
咁點解又有人用黎種花呢 ?
應該點樣用法?
請指教一下
window95 發表於 2010-4-13 23:58

window95,

咁點解又有人用黎種花呢?

= 塘泥主要係比木本植物、果樹、花木、室外植物、盆景 或水生植物等栽種使用,
    例如扁柏、檸檬、白蟾、睡蓮。

因為大型木本植物普遍喜好壤質土,而且較厚重的土質才能支持起上面咁重嘅枝幹。
   水生植物使用塘泥因它黏重,沉底不浮水。

塘泥是植物喜愛嘅天然植料,最接近花草樹木生長的土質。
   一提,普遍家庭用的是科學泥,科學泥係植物腐化後成的物質 + 化工原料混合成,
   用來模仿植物生長的土壤,但並不是天然泥土。

在戶外種植盆栽的情況,
   塘泥比起淨用科學泥/泥炭土好,
   因為在戶外用泥炭土種植的盆栽,好多時都會因大雨過後盆土積水,容易爛根。
   而且夏日曝曬後,盆土亦乾得好快。
   土質太輕,大樹盆栽在颱風時還有倒伏的危機。

- 塘泥黏性好,使土壤可形成顆粒狀,保水力好,好有肥力。
      缺點是排水性及透氣性欠佳,長期曝曬會板結或不去水。

- 泥炭土好處係輕(易運送?)、衛生、保水性佳、可用作土質改良等。
      但幾乎不含養分,使用前應另加基肥。

其實兩者最好都係混合其他植料使用。

◎...非常好    O...ok la    △...麻麻哋    ╳...no good

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

應該點樣用法?

= 我自己會用鎚仔打碎,或者倒哂落花槽淋水待它稍軟後,用鐵耙 耙碎佢用。
    唔知其他花友有冇第d方法?

另外,塘泥我一般會混合其他植料嚟自製花泥種嘢 :
    [ 塘泥6 + 泥炭土3 + 堆肥1/3 + 碎石1/3 + 真珠石1/3 ]
    種好多種草花、木本都適合的。

希望幫到你 ^  ^

評分

查看全部評分

回復

window95 發表於 2010-4-15 11:08:47 |顯示全部樓層
回復 4# zero1
回復 5# 阿晴

解釋非常詳細及有用,,多謝

前日我試過整散左1/3盤塘泥至泥沙型狀,再加2/3靚土溝埋,結果等左好耐盤面仲有好多水去唔到

後來我就咁一舊舊塘泥再溝靚土,,暫時疏水能力非常好,,果晚盤白蟬即刻開3朵花比我睇,,超開心
回復

siubox 發表於 2010-4-15 22:28:57 |顯示全部樓層
請教閣下是怎樣堆肥的?
回復

小羅勒 發表於 2010-4-16 21:47:29 |顯示全部樓層
我見樓下公園既花王係將塘泥放係其他泥既面 @@
回復

window95 發表於 2010-4-19 01:00:05 |顯示全部樓層
我都係一層一層咁堆,冇乜技巧,盤面再加多一層塘泥淋水時沖一沖
回復

阿晴 發表於 2010-4-19 04:05:44 |顯示全部樓層

回復 7# siubox
請教閣下是怎樣堆肥的?
siubox 發表於 2010-4-15 22:28

siubox,

你係咪問我? ^///^

我自己主要係買市售的堆肥(吉G島$10店有售)或是有機肥,或者用粒狀緩效化肥,
因為我沒有自製堆肥。

▼ 吉G島$10店園藝部 / 熟成堆肥.

但以我所知方法是:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- 堆肥材料用廚餘或者剪落黎嘅枝葉、天然物質,不過有病有蟲嘅唔好用。
  有的人會放入蚯蚓製作蚯蚓堆肥。

- 先在底鋪一層泥,再鋪有機物,最後再蓋上一層泥,一路咁做。
  可以定期攪一下等佢混合和滲入空氣。

- 容器方面..有人用木箱,有人用桶(要加排水口),有人用發泡膠箱,
  有人用垃圾桶,有人用麻布袋....

- 要放在陰涼的地方,
  及防止雨水和害蟲進入。
  最重要保持通風同唔好太濕,
  太濕,入面的物質會腐敗變臭。

幾個月後變哂黑色化哂,睇唔到大嘅殘件,好似花泥咁,
臭味減少就可以用。最好係完熟先拿出來用。
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

詳細的方法及注意嘅地方,
你可以到農業版或"園藝工具篇"爬吓文可能會有花友有教,
或者用園藝館搜尋器搜索 →堆肥← 找文章,
另外,書店有時亦會有賣介紹製作堆肥的書。

這裡找到篇舊帖<堆肥桶>,裡面有討論製作堆肥的要點 :
http://www.hkplants.com/thread-35460-1-4.html
應該會幫到你 ^  ^
回復