Ayclui 佢地咩事 ( 'Sinn. 'Mark Twain' 已升仙)

作者: peeseela 發表于 2007-12-26 17:21:19
1338 16
Ayclui, 佢係你o既後代, 請幫我睇吓咩事. 謝謝!!
本來個盆底無窿, 但我怕唔識控制浸親佢, 所以開左個窿, 一直同noel盆Boo Man放係提子盒. 種左成個月都只有中間兩塊葉大左丁丁, 佢咩事, 我應該點做,
之前有塊断葉放一起, 但好似想枯, 我搬開落另外一個試飲杯度, 情況尚可.

P1020903 (Small).JPG
P1020901 (Small).JPG
P1020905 (Small).JPG

11月27日回家時樣子

11月27日回家時樣子
charles604498 發表於 2007-12-26 18:51:20 |顯示全部樓層
新葉會大左丁丁,即冇問題,我睇唔到有咩問題!
回復

peeseela 發表於 2007-12-26 20:40:16 |顯示全部樓層
D葉開始爛WOR.
回復

ayclui 發表於 2007-12-26 20:43:27 |顯示全部樓層
會唔會唔夠曬? 我 d 通常曬兩三個鐘頭...仲有d泥好似濕咗d...試吓減少淋水啦
回復

peeseela 發表於 2007-12-26 20:54:07 |顯示全部樓層
哦, 佢要曬O架, 使唔使保濕, d葉好脆, o黎緊要出門几日.
多謝ayclui回答.

回復

loklok 發表於 2007-12-26 21:27:18 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-12-26 20:43 發表
會唔會唔夠曬? 我 d 通常曬兩三個鐘頭...仲有d泥好似濕咗d...試吓減少淋水啦

原來俾太陽在背後照住
回復

ayclui 發表於 2007-12-26 23:43:10 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2007-12-26 20:54 發表
哦, 佢要曬O架, 使唔使保濕, d葉好脆, o黎緊要出門几日.
多謝ayclui回答.

o黎緊要出門几日--> 吓? 咁搵個大d嘅膠杯裝住(唔係笠住)佢先啦, 唔好曬住, 驚變菜乾
回復

peeseela 發表於 2008-2-16 20:16:17 |顯示全部樓層
花友A, 佢已經枯萎啦 , 我見有d花友話可以洗球再種, 我把球洗乾淨放返入泥大半個月, 仲未見動靜.
回復

markc 發表於 2008-2-16 20:23:07 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-2-16 20:16 發表
花友A, 佢已經枯萎啦 , 我見有d花友話可以洗球再種, 我把球洗乾淨放返入泥大半個月, 仲未見動靜.

依家咁冷。不如收系膠袋里。等出新葉再種啦。
回復

soniamok 發表於 2008-2-16 20:39:40 |顯示全部樓層
用球再種我都未懂得掌握,昨晚才發現 Sinn.Country Tiger 已經變成空心球啦~ 好可憐
回復

markc 發表於 2008-2-16 20:43:54 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2008-2-16 20:39 發表
用球再種我都未懂得掌握,昨晚才發現 Sinn.Country Tiger 已經變成空心球啦~ 好可憐

系啊。無信心的話收在膠袋比較安全。
回復

peeseela 發表於 2008-2-16 20:46:25 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-2-16 20:23 發表

依家咁冷。不如收系膠袋里。等出新葉再種啦。

你意思係唔係凈球放入膠袋里, 佢都會出新葉, 到時再將球埋落泥? 膠袋點處理?
我依家雖然將球放入泥加加有蓋盒, 放窗邊, 間中有太陽晒, 得唔得?
回復

markc 發表於 2008-2-16 21:12:52 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-2-16 20:46 發表

你意思係唔係凈球放入膠袋里, 佢都會出新葉, 到時再將球埋落泥? 膠袋點處理?
我依家雖然將球放入泥加加有蓋盒, 放窗邊, 間中有太陽晒, 得唔得?

我想,系香港mark twain可能會休眠。放在膠袋沒接觸泥土。接觸細菌而爛掉的機會比較低。而且還沒睡醒的球放在土里一點好處都沒有。一下不小心水太多了還會爛。
回復

peeseela 發表於 2008-2-16 21:33:08 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-2-16 21:12 發表

我想,系香港mark twain可能會休眠。放在膠袋沒接觸泥土。接觸細菌而爛掉的機會比較低。而且還沒睡醒的球放在土里一點好處都沒有。一下不小心水太多了還會爛。 ...

已經掘出吹乾, 之後再放膠袋.
回復

markc 發表於 2008-2-16 21:43:48 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-2-16 21:33 發表

已經掘出吹乾, 之後再放膠袋.

如果袋里出現霧水的話加衛生紙。
回復

peeseela 發表於 2008-2-16 21:49:30 |顯示全部樓層
知道,
回復

markc 發表於 2008-2-16 21:58:02 |顯示全部樓層
加油                                         !
回復