葉插終於成功了﹗

作者: zoey427 發表于 2010-4-10 07:34:26
1805 10
話說,上年見天氣涼涼地,就試下玩葉插,
以前每一次都係失敗,今次終於都成功啦﹗﹗(雖然俾我KO左十幾塊葉...)

唔知點解,水插個D都係失敗收場----風水問題..
而呢一棵,係上年10月泥插,11月已發現出根,
點知等啊等~等啊等~~~~新年都過左,都未出小苗,
於是,佢就俾我放左係屋企既角落,放棄了....

點知,琴日想拔出黎睇下既時候,竟然........出小苗啦﹗﹗﹗感動~~~

學種植 發表於 2010-4-10 08:31:12 |顯示全部樓層
點解條莖啡啡地既?
回復

powerbubu 發表於 2010-4-10 09:26:46 |顯示全部樓層
嘩, 葉插咗成半先出苗, 咁都得??
回復

痴蜂 發表於 2010-4-10 11:45:46 |顯示全部樓層
您用的泥土不太適合,難怪容易失敗爛根,看一下此欄介绍AV用的3合1泥土的文章,對您有幫助,否則插到出了芽都長不大會爛掉。
回復

evacatcat 發表於 2010-4-10 13:25:00 |顯示全部樓層
你用d乜野泥?
好似發晒霉咁既?
回復

zoey427 發表於 2010-4-10 22:21:25 |顯示全部樓層
我用既泥係普通個D培養土,個陣都係玩玩下,所以就隨便用D泥就算。
不過聽左你地咁講之後,我都要換左D泥先啦......都係等D小苗再大小小先啦....XP

而個D所謂既霉,我都唔知點解會有,
我之後走去望番下,都見唔到有呢D霉...
回復

孖吉 發表於 2010-4-14 00:25:39 |顯示全部樓層
話說,上年見天氣涼涼地,就試下玩葉插,
以前每一次都係失敗,今次終於都成功啦﹗﹗(雖然俾我KO左十幾塊葉...)

唔知點解,水插個D都係失敗收場----風水問題..
而呢一棵,係上年10月泥插,11月已發現出根,
點知等啊等~等啊等~~~~新年都過左,都未出小苗,
於是,佢就俾我放左係屋企既角落,放棄了....

點知,琴日想拔出黎睇下既時候,竟然........出小苗啦﹗﹗﹗感動~~~
zoey427 發表於 2010-4-10 07:34

咁你之前放邊度呢?塊葉要有足夠光線才會有精力出小苗咖~
回復

nwss54510 發表於 2010-4-14 01:46:45 |顯示全部樓層
d呢好可怕=口="
回復

孖吉 發表於 2010-4-14 01:53:21 |顯示全部樓層
d呢好可怕=口="
nwss54510 發表於 2010-4-14 01:46

有 D 似 二手/三手/四手 泥
回復

新手試種 發表於 2010-4-14 02:21:02 |顯示全部樓層
lee 盆小苗好有生存意志
回復

nwss54510 發表於 2010-4-14 10:16:30 |顯示全部樓層
有 D 似 二手/三手/四手 泥
marcuslee 發表於 2010-4-14 01:53

對@@" 好似用左n年了咁=口="
回復