返回列表 發新帖

2010 我的小天地 ~ 11-5-2009 update一下瓜瓜同椒椒近況

作者: BTG_CARMEN 發表于 2010-4-5 23:49:52
3450 32
BTG_CARMEN 發表於 2010-4-15 10:19:07 |顯示全部樓層
苦瓜生長很快呢!!
2010春 大頂苦瓜 圖九 51天.jpg
仲走埋去豆豆果邊玩呢...
2010春 大頂苦瓜 圖八 51天.jpg
節瓜都唔慢呀...
2010春 毛瓜圖六 51天.jpg
失敗左三次的牛油豆...希望今次得啦
2010春 牛油豆 圖四 13天.jpg
兩款不同的青瓜...生長速度也不同呢..
2010春 青瓜 圖四 23天.jpg
2010春 津研四號青黃瓜 圖五 28天.jpg
換左盆的茄子開始有芽虫入侵...買定多d膠紙...
2010春 茄子 圖六 51天.jpg
紅尖椒開始有花花仔囉
2010春 紅尖椒 圖七 89天.jpg
新薯需要比竹仔支撐嗎??add3icon
2010春 新薯 圖五 32天.jpg
大果蕃茄睇落好醒目呢!!
上次話完大蕃茄好耐都唔轉色...即刻轉比你睇...
不停掉花的燈籠椒...唔知係咪太多水呢?
呢隻黃蕃茄仔生食原來都幾好味喎...食晒lu..
矮木瓜d葉開始生番綠...越尼越精神...add6icon
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-5-11 12:03:50 |顯示全部樓層

2010 我的小天地 ~ 11-5-2009 update一下瓜瓜同椒椒近況...

11-5-2010 updated
翠玉瓜~成績都幾好丫...
2010春 翠玉瓜 圖十五 51天.jpg
呢隻太肥啦...棵o野頂唔住...要搵幫手...
2010春 翠玉瓜 圖十四 51天.jpg
收成啦!!
2010春 翠玉瓜 圖十七 52天.jpg
7-5-2010 收成.jpg
收成後...今天又開始開花啦!!
2010春 翠玉瓜 圖十九 56天.jpg
苦瓜Baby都幾cutie喎...
2010春 大頂苦瓜 圖十二79天.jpg
節瓜都開花啦...
2010春 毛瓜圖十七 79天.jpg
中國青瓜長得好快呢!!
2010春 津研四號青黃瓜 圖十一 56天.jpg
Y牌青瓜長得慢d...不過花花多好多噃...
2010春 青瓜 圖六 51天.jpg
真係對佢唔住...因為無位比佢忘記左佢添...
矮木瓜越尼越精神...仲大得好快!!
茄子今日都開花啦...唔知成唔成功結果呢?
2010春 茄子 圖十一 79天.jpg
尖椒都幾好笑...好似好多人o係度跳降落斜咁...
2010春 紅尖椒 圖十二 117天.jpg
燈籠椒上次落大雨趺晒花果...今次落雨搬佢入屋...開始有果果啦!!
牛油豆開完靚花後...開始有小豆豆...原來係咁o架喎...
2010春 牛油豆 圖十 41天.jpg
咦!?檸檬靜靜咁出左一粒果...
白蘿白就唔多好...勁比虫咬...日日捉兩三條...
2010春 春天蘿蔔 圖三 21天.jpg
最近實在多左好多昆蟲探訪呢...不過最好唔好入屋啦...

評分

查看全部評分

回復

軒軒 發表於 2010-5-12 09:57:24 |顯示全部樓層
蘿蔔唔合時架啦!
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-5-12 11:44:26 |顯示全部樓層

回復 23# 軒軒
軒軒....其實我都知唔合時o既...不過朋友o係日本買番尼o既...我見佢係寫 "春大根" ..所以咪即管種尼玩下囉...
回復

bd_fan 發表於 2010-5-12 12:27:10 |顯示全部樓層
Well done!!add10icon
回復

學種植 發表於 2010-5-12 18:10:46 |顯示全部樓層

得咁細個盆仔,佢都出到瓜
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-5-13 13:01:31 |顯示全部樓層
學種植....我呢度好多蜂蜂...因為有人養...雖然放左埋一邊唔記得左佢...但蜂蜂搵到佢呢!!
回復

軒軒 發表於 2010-5-14 16:09:52 |顯示全部樓層
回復  軒軒
軒軒....其實我都知唔合時o既...不過朋友o係日本買番尼o既...我見佢係寫 "春大根" ..所以咪即 ...
BTG_CARMEN 發表於 2010-5-12 11:44

在5月5日已經立夏啦,所以唔係春天啦!
回復

太陽神 發表於 2010-5-14 22:26:33 |顯示全部樓層
回復 22# BTG_CARMEN

隻大番茄好醒目吖,成個小南瓜咁款。我都試過種番茄,等佢由青變紅,等到頸都長o埋。
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-5-18 11:47:45 |顯示全部樓層
回復 28# 軒軒
軒軒...sorry...太遲覆啦... 我都只係試試O者...唔緊要啦...今次失敗就係下次成功O既開始嘛...下次我會搵O岩時候種O架啦...
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-5-18 11:49:14 |顯示全部樓層
回復 29# 太陽神

我都等左好耐...仲要係一盆由頭至尾至生得兩隻...好"驚"貴O架...(唔記得點打 )
回復

Ivana 發表於 2010-5-19 11:05:48 |顯示全部樓層
回復 31# BTG_CARMEN

矜貴
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-5-19 11:26:39 |顯示全部樓層
回復 32# Ivana

Ivana...哈哈...thx!!真醜呢!!
回復