室內種迷迗香2

作者: ckanson 發表于 2010-3-30 20:28:43
2329 6
買左兩隻14W的T5光管連架+插蘇 花費$110

我咁樣種唔知得唔得呢,我好鍾情佢個氣味,好想種O係度可以成日聞到

仲有天竹葵

gunbuster363 發表於 2010-3-30 20:40:35 |顯示全部樓層
wa,我朝早見到你上一個post
番來你已經去左買完番來影埋相

覆番你上一個post問,電費不用太擔心,t5光管d電比我地平時dt t8光管節能d

另外,你個地方都好似好矮wor
你唔怕佢生到頂頭咩
回復

gunbuster363 發表於 2010-3-30 20:42:12 |顯示全部樓層
btw,你好有行動力!
如果我可以好似你咁得閒可以行街就好了~
回復

ckanson 發表於 2010-3-30 21:58:37 |顯示全部樓層
回復 3# gunbuster363

哈哈,放出D有個高多40CM的天花的,我都唔洗佢好大棵所以都無所謂

我E家仲想種下食虫植物,同其他香草,遅D加塊板,唔係冇位
回復

ckanson 發表於 2010-3-30 22:18:18 |顯示全部樓層
我計過14WX2=28W  用12鐘都係0.336度電   即係一日3毫電費左右,一個月先多9蚊電費,唔知有冇計錯
回復

緲緲 發表於 2010-3-31 21:14:38 |顯示全部樓層

一係將盞燈擺高啲,一係將盆草放低啲,光線最好由植物嘅正上方照下。
嗯......有燈照咁得閒都要曬曬太陽喎,光管代替唔到紫外光。
回復

ckanson 發表於 2010-3-31 21:26:07 |顯示全部樓層
一係將盞燈擺高啲,一係將盆草放低啲,光線最好由植物嘅正上方照下。
嗯......有燈照咁得閒都要曬曬太陽喎 ...
緲緲 發表於 2010-3-31 21:14

盞燈未得閒固定佢係上方,咁我叫佢日頭出去玩啦,呵呵
回復