簡陋版---桑子果醬

作者: 學種植 發表于 2010-3-29 21:29:59
4629 8

桑子及糖一齊煮杰就得喇~[係抄老師既,不過係簡陋版]
好正呀~因為唔係好多,所以冇入樽...
聽日用黎搽麵包

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-3-29 22:37:34 |顯示全部樓層
有無少少procedures 或心得分享下?
回復

學種植 發表於 2010-3-30 18:13:18 |顯示全部樓層
有無少少procedures 或心得分享下?
jellyfishy 發表於 2010-3-29 22:37

我第一次整,亂黎架,冇跟食譜 (我驚講出黎誤導左人-_-)
我是咁做的:就咁煲滾d水,+桑子,煲到剩返少少水時就+糖煮杰

最好唔好用大火...因為鍋邊會燶
回復

fianfumy 發表於 2010-3-31 00:24:31 |顯示全部樓層
桑莓近排好平呀 , $10有3盒, 用來整果醬真係一流呀 , 可配上藍莓及士多啤梨整雜莓果醬仲正呀 !

其實糖的用量是桑莓的重量的3份之1 , 最好加少少檸汁, 加強果膠 .
先洗好桑莓及抺乾, 加一半份量的糖及檸檬汁醃大約2小時 ( 桑莓的果膠都屬中度含量)
然加加埋另一半的糖 , 以中或細火煮至杰身便可 .

記得容器要用玻璃樽 , 要用沸水烚一烚來消毒及放入焗爐(90-100度)烘乾+ 消毒囉...

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2010-3-31 00:29:55 |顯示全部樓層
嘩~ 學到野~  呢個方法做橙jam得唔得架?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-31 17:15:19 |顯示全部樓層

仲有一個方法,減砂糖加麥牙糖煮會"杰"身d~
我整果醬會加檸汁檸青,份量約一磅新鮮生果一個檸
砂糖隨意,再加麥牙糖至杰身,唔夠甜先再加砂糖
不過試味要小心,熱食會冇咁甜,凍左會甜好多架
fianfumy 講得o岩,有汁生果唔洗加水~
回復

fianfumy 發表於 2010-3-31 17:33:37 |顯示全部樓層
仲有一個方法,減砂糖加麥牙糖煮會"杰"身d~
我整果醬會加檸汁檸青,份量約一磅新鮮生果一個檸
砂糖隨意,再加 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-3-31 17:15

係呀 , 大菲媽唔講我都醒唔起, 麥芽糖我都試過呀  , 不過整波蘿果Jam  , 不過整完好後悔, 用的材料又多但做出來的份量勁少, 而且波蘿係果膠含量超低 , 又多功夫又做得耐喎 ....
回復

fianfumy 發表於 2010-3-31 17:35:14 |顯示全部樓層
嘩~ 學到野~  呢個方法做橙jam得唔得架?
jellyfishy 發表於 2010-3-31 00:29

得架, 但你可參考maymay 早前post出來的蘋果橙果醬做法呀 !
糖的份量又不可太少, 主要糖是有防腐作用呀 !
回復

緲緲 發表於 2010-7-4 14:02:50 |顯示全部樓層
我呢期都試過整jam不過唔係水果,而係用......洋蔥!一款用紅洋蔥+糖+紅酒醋,另一款係普通黃白洋蔥煮Rosemary+糖+醋,兩款顏色唔同但味道都係差唔多,酸酸甜甜又有洋蔥香,搽面包一流,伴沙律都得。
回復