請多多指教我呢個新仔.

作者: ann.q 發表于 2010-3-28 22:43:54
981 7
各位好,我係新仔一名請多多指教呀.
早個幾星期學人種節瓜,見有兩片葉仔約一寸高,昨日我張佢分盆.今日我見到其中一個大盆有幾棵葉仔謝謝地.各位可以教下我嗎? 謝謝.
小寶 發表於 2010-3-29 14:24:26 |顯示全部樓層
welcome!
有冇放肥? 澆水情況, 同埋咩野泥呢? 最好有相睇啦~
回復

ann.q 發表於 2010-3-31 20:13:41 |顯示全部樓層
welcome!
有冇放肥? 澆水情況, 同埋咩野泥呢? 最好有相睇啦~
小寶 發表於 2010-3-29 14:24

小寶,你好我仲未有下肥呀,因為唔知用咩肥好.
澆水就係早上同黃昏.泥就係我之前種花果d舊泥囉.明天我試下影相放上呢啦.謝謝你
回復

ann.q 發表於 2010-4-2 12:52:03 |顯示全部樓層
小寶 ,麻煩大家幫我睇下我d毛瓜有冇咩要改或加呢?
應該要幾時比肥同比咩肥先好呢? 謝謝.
回復

小寶 發表於 2010-4-2 17:23:18 |顯示全部樓層
小寶 ,麻煩大家幫我睇下我d毛瓜有冇咩要改或加呢?
應該要幾時比肥同比咩肥先好呢? 謝謝. ...
ann.q 發表於 2010-4-2 12:52 PM

我响你個人相冊度睇左相喇, 地種果d無咩問題, 等到佢大d咪間苗囉
但另外用個盆仔種果d就有些麻煩, 原因是泥太少, 個盆可以俾你放多d泥, 點解唔放至正常滿呢??
回復

ann.q 發表於 2010-4-2 18:39:12 |顯示全部樓層
我响你個人相冊度睇左相喇, 地種果d無咩問題, 等到佢大d咪間苗囉
但另外用個盆仔種果d就有些麻煩,  ...
小寶 發表於 2010-4-2 17:23

小寶,唔該你呀.咁聽日我放多d泥上去啦.
回復

小寶 發表於 2010-4-2 19:47:37 |顯示全部樓層
小寶,唔該你呀.咁聽日我放多d泥上去啦.
ann.q 發表於 2010-4-2 06:39 PM

唔好就咁放d泥上去,要小心攞佢出來(盡量連泥),然後加泥, 再放番d苗落去~
回復

ann.q 發表於 2010-4-2 21:56:40 |顯示全部樓層
唔好就咁放d泥上去,要小心攞佢出來(盡量連泥),然後加泥, 再放番d苗落去~ ...
小寶 發表於 2010-4-2 19:47

收到唔該晒你呀.
回復