請教蕨名

作者: 阿袁 發表于 2010-3-27 21:32:15
2484 7
昨日在花展買的﹑請教它的名如何稱呼和要如何裁植?謝謝![/color]   
照片 1643.JPG
照片 1644.JPG
照片 1646.JPG
alansmith 發表於 2010-4-4 14:28:11 |顯示全部樓層
這個小弟只能辨認到它的屬,暫找到它的詳細資料:
金星蕨科Thelypteridaceae
新月蕨屬 Pronephrium sp.
回復

Exodus 發表於 2010-4-4 23:28:22 |顯示全部樓層
這個小弟只能辨認到它的屬,暫找到它的詳細資料:
金星蕨科Thelypteridaceae
新月蕨屬 Pronephrium sp. ...
alansmith 發表於 2010-4-4 14:28

單葉新月蕨 Pronephrium simplex 'Variegata'
香港行山都見過只係呢堆斑葉既係海南島黎
回復

alansmith 發表於 2010-4-7 19:01:57 |顯示全部樓層
按Exodus兄所言,即是變種??還是海南島的亞種??
小弟觀察到的是香港的單葉新月蕨的葉面十分光滑,相反這種新月蕨屬的葉面十分粗糙。
請問Exodus兄可否分享多一點資料給大家參考??
回復

Exodus 發表於 2010-4-7 19:37:01 |顯示全部樓層
按Exodus兄所言,即是變種??還是海南島的亞種??
小弟觀察到的是香港的單葉新月蕨的葉面十分光滑,相反這種新 ...
alansmith 發表於 2010-4-7 19:01

咁真係要去海南島考察先知喎
我知佢叫咩名都係半年前send過台灣鑑定先知係咩黎

同埋佢出新葉既形態同香港的都無大不同
回復

alansmith 發表於 2010-4-7 19:41:33 |顯示全部樓層
咁真係要去海南島考察先知喎
我知佢叫咩名都係半年前send過台灣鑑定先知係咩黎

同埋佢出新葉既形態同香港 ...
Exodus 發表於 2010-4-7 19:37

那要待這種新月蕨屬長出能育葉再看看了,那時我會試試更新相片^^
回復

Exodus 發表於 2010-4-7 19:42:31 |顯示全部樓層
那要待這種新月蕨屬長出能育葉再看看了,那時我會試試更新相片^^
alansmith 發表於 2010-4-7 19:41

佢生得幾快 唔使好耐~~~
回復

alansmith 發表於 2010-4-7 19:48:02 |顯示全部樓層
回復 7# Exodus

咁好^^我都係剛剛到手,希望佢快高長大了
回復