家中自製秋冬『紅葉狩』!!!!

關閉 [複製鏈接]
作者: 阿晴 發表于 2007-12-23 08:40:28
1538 5
現在秋冬之季,花墟間中會有些江蘇等地來ge楓樹盆景或小苗上市。
雖然紅葉很美麗,但是到了明年夏秋,紅楓就會打回原形,變翻綠葉,而以香港ge溫濕氣候,楓樹在香港冇可能出現紅葉。
我在書上看到方法:首要條件要保持樹苗矮壯,然後進入較清涼的秋冬之季,白天時盡量放係陽光下等佢進行光合作用,到夜晚就將楓樹成盆放入雪櫃下層保持15℃以下過冷河一晚(怕污租ge話可搵野笠住佢ga),如是者一週後便會如北國般出現美麗ge紅葉la~~!!!
其實我未試過ga~~因為好似好麻煩咁~~不過大家不妨試下la~~試完話比我知成果點ar~~

Tony 發表於 2007-12-23 10:37:42 |顯示全部樓層
放入雪櫃下層(怕污租ge話可搵野笠住佢ga)~~~~雪完之後我會覺得個雪櫃會好污遭
回復

蛀米虫 發表於 2007-12-23 10:40:00 |顯示全部樓層
買多個law!
回復

阿晴 發表於 2007-12-23 10:57:58 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-12-23 10:37 發表
放入雪櫃下層(怕污租ge話可搵野笠住佢ga)~~~~雪完之後我會覺得個雪櫃會好污遭

所以我都冇試過lor..............
回復

leo 發表於 2007-12-23 13:41:01 |顯示全部樓層
我屋企有2個雪櫃,其中一個細既以前用來放奶樽,bb大咗,唔用奶樽,而家
只剩下看門口嘅藥水係裏面,係時候幫佢改變用途來增值啦!
回復

阿晴 發表於 2007-12-24 17:08:23 |顯示全部樓層
亦都可以雪球根ga~~
回復