香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)西式 洋蔥吞拿魚麵包

洋蔥吞拿魚麵包

作者: acmc 發表于 2010-3-22 22:34:57
1505 4
今次照足食譜份量, 過程非常順利.

材料:
A) 湯種 54g (熱水 45g + 高筋粉 9g 拌勻後放涼備用)
B) 高筋粉 171g, 低筋粉 45g, 砂糖 22g, 鹽 2g, 酵母粉 4.5g, 水 63g, 蛋 34g
C) 無鹽牛油 11g,
餡料:
洋蔥(切粒炒香)   半個
罐頭吞拿魚      一罐

做法:
1) 將 (A) + (B) 拌勻後, 加入 (C) 搓至光滑並起薄膜狀,
2) 滾圓後蓋好, 放於溫暖處發烤約 45分鐘至 2倍大,
3) 輕壓放氣後, 分8份滾圓鬆弛15分鐘,
4) 包上餡料後, 最後發烤約 30分鐘至2倍大,
5) 面塗上蛋汁後, 以180'c 焗約25分鐘至金黃,  取出放涼便成。

評分

查看全部評分

peggykyw 發表於 2010-3-22 23:13:15 |顯示全部樓層
好唔好味? 睇落好似好好味喎!
你有試過用其他種做包, 我覺得湯種做嘅包比較濕D, 我比較鐘意用17小時中種同埋牛油湯種, 口感較好.
回復

fianfumy 發表於 2010-3-23 02:07:30 |顯示全部樓層

嘩....你好叻呀 , 整麵包整埋湯種呀 , 我多數整包包都整"湯種" , 或者整低溫冷藏法囉 , 反而中種我未整過呀 , 不過我知中種係好好食架.

不過幾個月都沒有整包包啦, 打了入冷宮呀 !
回復

acmc 發表於 2010-3-23 10:12:29 |顯示全部樓層
好唔好味? 睇落好似好好味喎!
你有試過用其他種做包, 我覺得湯種做嘅包比較濕D, 我比較鐘意用17小時中種同 ...
peggykyw 發表於 2010-3-22 23:13

好味呀! 炒洋蔥時加了些黑胡椒碎, 好野味.
我諗湯種會適合些一大舊麵糰焗起的包類, 如方包, 之前我整過硬豬是用直接法的, 個包都是外脆內軟, 看相都可以見到個魚包質地好鬆, 我反而覺得整包過程功夫做足, 如搓粉, 讓粉糰發酵足夠, 做出的包都會鬆軟, 那些不同的"種"方法係唔係有必要用, 對個包質地影響係唔係咁大呢, 尚有存疑, 至於話會香啲, 我就要實戰吓先!
回復

acmc 發表於 2010-3-23 10:16:40 |顯示全部樓層
嘩....你好叻呀 , 整麵包整埋湯種呀 , 我多數整包包都整"湯種" , 或者整低溫冷藏法囉 , 反而中種我未整過呀 ...
fianfumy 發表於 2010-3-23 02:07

都唔好成日整, 好熱氣, 我整兩次喉嚨已經有點痛!
回復