如果有效地減輕瞓厲頸的痛楚?

作者: 亞實 發表于 2010-3-22 22:33:24
7469 16
如果有效地減輕瞓厲頸的痛楚? 痛死我了
比得大帝 發表於 2010-3-23 09:32:17 |顯示全部樓層
唔好諗住佢
回復

比得大帝 發表於 2010-3-23 09:32:39 |顯示全部樓層
用熱水'夫"吓佢
回復

C_S 發表於 2010-3-23 09:37:15 |顯示全部樓層
推下佢
用風筒吹下佢
回復

小寶 發表於 2010-3-23 09:40:32 |顯示全部樓層
搵跌打大夫按下佢
回復

candyafr 發表於 2010-3-23 09:42:37 |顯示全部樓層
用冰敷15-20分鐘,急性期用冰,慢性痛用熱敷
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-3-23 09:49:13 |顯示全部樓層
訓"黎"頸,醫學上稱為“落枕”,又稱斜頸 (Wry-neck),為頸部的急性肌腱炎或急性頸椎關節周圍炎(Acute fibrositis),是指頸項痠痛,轉動不利的一種疾患。通常的症狀是起床後發現頸部疼痛,不能轉動。

【落枕的成因】

其最主要的症狀是早上起床後發現頸部疼痛,造成原因多是因睡眠姿勢不正或趴睡,枕頭過高、過低或太硬,使一側肌肉在較長時間內處于過度伸展狀態,以致頸子兩旁的肌肉(主要是胸鎖乳突肌 sternocleidomastoid 及斜方肌 trapezius )發生痙攣。

也有一些因工作關係,經常頭側一邊,這樣長期坐姿或站姿不良,也可能會造成歪脖子。還有一些因頸項部看涼,感受風寒,氣血失調,經絡受阻,筋脈拘急而發生拘急強痛。

也有因患上呼吸道感染或感冒,引起頸部周圍肌肉群輕微的發炎,且處在肌肉循環較差的情形下,維持固定姿勢的時間過長而引起。

有些患者甚至連喝水、講話、抬手等細微動作,都會引發頸部疼痛。

【落枕的處理和治療】

在治療上,醫生會先建議患者注意維持正確的頸部姿勢,如保持「眼觀鼻、鼻觀心」的脖子內收姿勢,避免過度或長期的頸部伸展。

其次,使用正確的頸椎保護枕頭(兩端突起,中間凹下的枕頭),或是適當的按摩及推拿手法也有助於落枕的預防與疼痛的緩解,通常醫生會以指腹或大拇指根部,輕輕推按頸部斜方肌及胸鎖乳突肌的方式,來放鬆肌肉。

醫生也會使用適當的消炎劑和肌肉舒緩劑,來幫助疼痛的緩解和肌肉的放鬆,有時對於緊繃的肌肉,例如肌筋膜疼痛症候群,醫生會使用局部注射或空針刺激放鬆法,以快速緩解病人不適。

有些推拿整復的治療手法,並不完全適用於所有落枕的患者,尤其有些人喜歡治療時聽到脖子「喀」的一聲,才覺得有療效,其實在頸椎退化症與頸椎神經根病變的患者有相當程度的危險性,稍不注意,不當的推拿有時甚至會造成四肢癱瘓的可能。

由於"落枕"主要是胸鎖乳突肌及斜方肌發生痙攣,而紓緩痙攣可冷可熱,而冷熱循環使用,是想快速把緊張的肌肉鬆弛下來。冰袋 / 冷敷(Cold pack)或冷布敷壓(Cold Compress)適用於急性疼痛期,冷布敷壓的作用主要是降低患部的溫度,加速該處的血液循環,從而減輕紅腫的情況,幫助組織的愎原。一般來說冷凍比熱力更能減輕痙攣,而且效果也較為持續。

http://www.sportsoho.com/forum/archiver/tid-41.html
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-23 12:22:37 |顯示全部樓層
嚴重既睇西醫打止痛針,再自己慢慢按摩~
回復

亞實 發表於 2010-3-23 12:58:59 |顯示全部樓層
多謝大家, 我睇左跌打, 好左少少,
不過都仲係好痛,
依家日日食止痛藥頂住先!!

我認為最舒服係沖一個熱水涼, 不過不能有效地醫治!!
回復

小寶 發表於 2010-3-23 13:26:06 |顯示全部樓層
回復 9# 亞實

肌肉痛我唔鍾意食藥, 怕有藥酒味果時我會塗金裝安美露.
回復

abc2396 發表於 2010-3-24 01:13:26 |顯示全部樓層
找按摩師傅按及帶一些止痛油
回復

亞實 發表於 2010-3-24 07:17:08 |顯示全部樓層
我痛左4日了,痛楚少了,不過仲好痛
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-3-24 07:22:05 |顯示全部樓層
我痛左4日了,痛楚少了,不過仲好痛
亞實 發表於 2010-3-24 07:17

take care
係咪天氣問題?我條頸都好緊.
回復

llaus 發表於 2010-3-24 07:37:11 |顯示全部樓層

腳底按摩啦
自己或找honey代按
按腳趾公上兩側及雞脾位,
如果唔方便或上落班時可改按手指公兩側
妳一按落去,痛即是中位,唔好死按一兩個位,在痛位上下左右都按
好快就好d啦
回復

maybabe 發表於 2010-3-25 00:05:28 |顯示全部樓層
你係咪近排時時都瞓厲頸
可能真係個枕頭既事
換過一個睇下有無好d
同埋你可以試下慢慢擰你條頸, 去到最痛同扯位個地方hold住一陣, 唔洗點用力...咁樣可以幫你拉返鬆條筋, 會好d無咁痛架
我細個時個時時都會睇厲頸架...后來我知原來我個枕頭太扁所致
回復

亞實 發表於 2010-3-25 07:48:47 |顯示全部樓層
回復 15# maybabe

我係用sinomax pillow, , 好似唔係買左好耐,
可能真係要換
回復

corina 發表於 2010-3-25 08:35:52 |顯示全部樓層
回復  maybabe

我係用sinomax pillow, , 好似唔係買左好耐,
可能真係要換
亞實 發表於 2010-3-25 07:48

我家姐以前都買過sinomax pillow,唔好用,好快就換咗
回復