新手種香草一問

作者: deadman1217 發表于 2010-3-22 19:14:59
1731 6
大家好, 我岩岩開始種香草,唸住種比屋企隻兔仔食+自用
我上星期係yahoo買左parsley, basil, 小麥草, 栗米苗, 茴香 既種子
我都知香草種子比較難發芽, 初初想移植咁種, 但之前去左花墟搵搵唔到幼苗盆栽, 唸住試下種
上網拉左好多POST睇, 最後揀左將D種子浸一晚水, 再換落泥度種, 落左種子再薄薄地鋪一層泥
KEEP住都有噴少少水, 宜家己見3日但係都未見到有苗, 好似咩反應都冇

我仲有少少種子未用, 想問下各位我應該繼續等定應該點做?

請賜教
gunbuster363 發表於 2010-3-22 19:49:05 |顯示全部樓層
首先3日就太短la,唔會3日就出芽

你可以慢慢等,不用急
同埋你話"薄薄地鋪一層泥",如果你話響d種子上面薄薄地鋪一層泥
我建議你鋪厚d先...........
回復

deadman1217 發表於 2010-3-22 21:46:34 |顯示全部樓層
我岩岩加D左泥,宜家應該有2-3吋厚
夠唔夠?
係咪得閒噴下水就OK?
唔該曬!
回復

gunbuster363 發表於 2010-3-22 21:53:46 |顯示全部樓層
你自己adjust下啦
我覺得有時噴水係入唔到深層的
你見乾可以淋少少水

不過我都係新手,我試過有隻香草,人地話好似生
我種左4次都唔出芽,最後放棄

你呢個post可以等到過左1星期再發~
2個星期唔出都正常掛.....
回復

蕙蕙 發表於 2010-3-23 17:24:43 |顯示全部樓層
我都是第一次用種子種香草, 上星期五播左4種basil種子, 今日已經有兩種出左苗, 另一種亦已開始發芽喇, 之前我都是在種子上蓋上薄薄的泥, 因種子size小, 通常我都不會覆土, 或只覆薄泥(這是種花的經驗), 你睇:

sweet basil

sweet basil

Sweet Basil

Lemon Basil

再比d耐性啦, 可能你d種子就快發芽啦
回復

deadman1217 發表於 2010-3-23 17:42:30 |顯示全部樓層
唔該曬你地!
我會比心機種架啦!

我都係星期五播種,希望快D見到芽啦
回復

gtrnismo 發表於 2010-3-27 10:23:15 |顯示全部樓層
parsley, basil, fennel 我有種過, 發芽率理論上好高
但要似乎種子出生地, 有效日期, 儲存條件等外在因素

所以如果唔出苗的話, 我個人覺得係種子問題而唔會係種植方法問題

大部份香草發芽率屬於偏高, 我經驗有7成
回復